"kurikularna reforma"

Globalno zatopljenje ne postoji, Imali smo samo jedno ledeno doba, Svemir je star 9000 godina - OVAKO PODUČAVA UČENIKE PROFESOR IZ RIJEKE


Nevjerojatna priča iz našeg sustava obrazovanja stiže iz Rijeke. Donosi je portal Index.hr kojem su očajni roditelji dostavili pismo u kojem navode sve nebuloze i "učenja" kojem su izloženi učenici. Radi se o novom profesoru biologije u ponajboljoj prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Rijeci, onoj koja nosi ime slavnog riječkog geofizičara, Andrije Mohorovičića. Profesor Ivan Turinski učenike poučava gomili antiznanstvenih ideja, među kojima i teze da je Zemlja stvorena prije nekoliko tisuća godina, dok je evolucija izmišljotina mainstream znanstvenika te dio propagande nacističkog tipa.

Na skandalozna predavanja požalili su se brojni učenici i roditelji. Svojim fundamentalističkim klerikalnim stavovima hvalio se, i još uvijek se hvali, na Facebooku, mada je neke najspornije objave izbrisao nakon što je pukla afera. Učenici su za njegovih prvih izlaganja zabilježili teze poput Evolucija ne postoji; Zemlja je centar svemira; Sve biljke i životinje potekle su iz valova (ne valova mora, već područja visokog i niskog tlaka); Globalno zatopljenje ne postoji; Imali smo samo jedno ledeno doba; Svemir je star 9000 godina; do čega se, po Turinskom, dolazi računicom prema kojoj na nebu danas možemo vidjeti 300 supernova. Kako se jedna supernova, opet prema Turinskom, događa svakih 30 godina, svemir je star 300 x 30 = 9000 godina.

Ravnatelj nema pojma

Kako dalje prenosi portal Index.hr, prema informacijama koje se mogu pronaći na internetu, Turinski je diplomirao na Sveučilištu Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku u akademskoj godini 2016./2017. sa svojevrsnim preglednim radom o velikim zvijerima. Na temelju čega mu je dodijeljeno radno mjesto u riječkoj školi te kako je moguće da iznosi takve ideje, nisu uspjeli doznati. Ravnatelj škole Henry Ponte preko mobitela je rekao da se njemu nitko od roditelja nije požalio. Indexu.hr su pak neki roditelji rekli je jedan čak sjedio na jednom njegovom satu da čuje što govori. Na zamolbu novinara Index.hr da odgovori na nekoliko pitanja, tražio je da u petak dođu na razgovor u četiri oka u Rijeku ili da pošalju nekog našeg novinara koji živi ondje. Nije pristao odgovoriti ni na upit mailom.

Ministarstvo: Djeca trebaju učiti pluralistički i kritički

Teško je i zamisliti kakvoj su kognitivnoj disonanci izložena naša djeca ako takve zaostale neznanstvene informacije ne dobivaju samo od vjeroučitelja, nego i od nastavnika biologije čija je dužnost iznositi utvrđene znanstvene činjenice, odnosno gradivo utvrđeno kurikulumom, piše dalje Index.hr.

Na njihov upit kako je moguće da netko s takvim antiznanstvenim stavovima poučava znanost u prirodoslovnoj gimnaziji, iz resornog ministarstva odgovorili su da nemaju informacije o navedenim problemima.

„Proslijedit ćemo Vaše saznanje na provjeru nadležnoj Agenciji za odgoj i obrazovanje", poručuju iz MZO-a, uz tumačenje da i roditelji sami mogu podnijeti prijave i to anonimne.

"Djeca imaju pravo na dotok informacija ili sadržaja utemeljenih na suvremenim znanstvenim i obrazovnim standardima važnim za potpun i skladan razvoj njihove osobnosti, a koje se prenose na objektivan, kritički i pluralistički način. Zadaća je javnog školskog sustava da bude neutralan i uravnotežen te da omogući djetetu ostvarivanje tog prava“, ističe se u odgovoru iz resora.

Na našu molbu da razjasne što znači pluralistički, u MZO-u su nam objasnili da ljudi mogu imati svoja različita mišljenja i uvjerenja, ali da se poučavanje u školama mora temeljiti na znanstvenim činjenicama. (G. I.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter