BURNO NA AKTUALNOM SATU

Vijećnici Grada Pule imali niz pitanja za gradonačelnika Zoričića. Donosimo detalje

| Autor: Doria Mohorović
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Na aktualnom satu današnje sjednice pulskog Gradskog vijeća, vijećnik Milan Rašula upitao je u kojoj je fazi projekt na Marsovom polju, a riječ je o sportsko-rekreacijskoj zoni, te podsjetio da je Grad Pula u travnju 2021. potpisao ugovor s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i da se obvezao do 2026. prostor staviti u funkciju i predati ga na upotrebu građanima i građankama Pule.

Povećanje plaća

- Imali smo razgovor u Ministarstvu prije mjesec dana s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem, državnom tajnicom i ravnateljicom. Dakle, slijedi aneks ugovora jer smo mijenjali lokacijsku dozvolu. Razgovarali smo i da se produlji sporazum nakon 2026. godine, a isto tako da se aneksira ugovor. Idejni projekt je zgotovljen i sada ide izrada glavnog izvedbenog projekta i troškovnika. To će biti sportsko-rekreacijska zona.

Mijenjali smo lokacijsku dozvolu jer smo unijeli više sportova i rekreacije u samu zonu. Imamo i garancije i razgovore, a očekujemo pisanim putem ovih dan i aneks i produljenje samog sporazuma s državom, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić potvrdivši da je investicija u projekcijama proračuna za 2025. godinu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Postavljeno je i pitanje o povećanju plaća tijekom Zoričićevog mandata koje se odnose na zaposlenike gradske uprave, gradskih institucija, pomoćnike u nastavi, vatrogasce...

- Pregovori su u tijeku ili će početi što se tiče gradske uprave, Pulaprometa i Pula usluga i upravljanja. U upravi to povećanje plaća iznosi 40 posto, iako je kod nekih službenika i namještenika to i do 70 posto u ovom mandatu. Što se tiče pomoćnika u nastavi, povećanje je 80 posto. Za vrijeme ove gradske uprave, kada govorimo o vatrogascima, velika su povećanja.

Točne podatke ne mogu iznijeti, ali ćemo vam ih poslati pisanim putem. Za vrtiće i sami znate, naći će se u Proračunu za 2025. godinu, tu smo na nekih 50 posto i nešto više u jednom mandatu. Tu su i subvencije za privatne vrtiće, a kad govorimo o gradskim poduzećima, tu smo također na povećanju između 40 i 50 posto u mandatu, rekao je Zoričić.

Prodaja zgrade Pošte

Opsežnim je i detaljnim izlaganjem resorna pročelnica Samanta Barić, a na pitanje vijećnika Kristijana Biterija, izvijestila vijećnike o otvorenim gradilištima i projektima koji su u tijeku na području grada Pule. Na njeno se izlaganje nadovezao i sam Zoričić i istaknuo što je sve napravljeno u posljednje tri i pol godine, kao i projekte čiji se početak tek očekuje, a koje će, kako je rekao, "stalno ponavljati do kraja mandata, jer druge nema", referirajući se na prozivke da se u gradskoj upravi ne radi dovoljno.

Vijećnik Vito Paoletić upitao je što je s projektima privatnih investitora u gradu koji se "nisu maknuli s mrtve točke", a koji su značajni za javni interes, kao što su to projekt Pula Gate, zgrada mirovinskog osiguranja na Portarati, Robna kuća, a pod upitnik je stavio i prodaju glavne zgrade Pošte. Zoričić je objasnio da Pula Gate projekt ide dalje, a da investitor, koliko mu je poznato, rješava odnose sa susjedima, nakon čega će zatražiti građevinsku dozvolu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

- Mirovinskom zavodu stalno pišemo da promjene vrata i prozore, da to na Portarati izgleda kako treba, na što smo dobili polovične odgovore. Voljeli bismo da se riješi taj prostor, ali nemam odgovor na to. Što se tiče same zgrade pošte, koliko mi je poznato, prodajna cijena bit će visoka. U viziji Grada htjeli smo da to bude muzej grada Pule zbog važnosti same zgrade, ali mislimo da iznosom nećemo moći konkurirati.

Što se tiče robne kuće, ona je u privatnom vlasništvu, nažalost tamo je stanje kakvo je. Nedavno je vlasnik bio u medijima oko tema koje nisu baš zakonite, koliko smo mogli iščitati. Imali smo razgovore, pitali su nas za cestu i vatrogasne puteve, međutim nakon toga je sve stalo s njihove strane. Mi šaljemo upozorenja da bude red, da bude uredno i da se ne događaju tamo raznorazne stvari. Puno su obećavali, bili su kod nas u gradskoj upravi, bili su u medijima, ali to je nažalost tako, rekao je Zoričić.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Još jedna tema na aktualnom satu novi je projekt kojim će se od 1. siječnja, studentima i učenicima srednjih i osnovnih škola, omogućiti besplatan prijevoz autobusom. Direktor Tomislav Josipović naglasio je da je to jedan veliki benefit u promociji javnog prijevoza i povećavanja broja korisnika autobusa te ujedno manjeg broja automobila na prometnicama. Rašula je upitao kako će se provesti postupak izdavanja povlaštenih iskaznica.

Tko je sve u Rojcu?

- Bit će to napravljeno automatizmom, jer mi sada imamo niz povlaštenih karata za učenike osnovnih i srednjih škola te studente, gdje početkom školske, odnosno nastavne godine, nama škole ili fakulteti šalju potvrde o upisanim učenicima. Isto tako, učenici mogu izvaditi potvrde da su upisali školu putem sustava e-građani ili donijeti istu potvrdu iz škole, tako da to je zapravo sustav koji već funkcionira, objasnio je Josipović uz napomenu da će učenici i studenti morati svaki mjesec produljiti kartu.

Zoričić je, uz komentar da je to "pozitivna vijest koja je prošla izvan etera" istaknuo da su benefiti ovog poteza višestruki, između ostalog, da je to dobro za razvoj Pule kao studentskog grada.

Sanja Radolović otvorila je temu renovacije Društvenog centra Karlo Rojc čija je vrijednost 10,5 milijuna, od čega 85 posto sredstava dolazi iz EU fondova. Istaknula je da je riječ o hvalevrijednom projektu, no da ju, kao i prije dvije godine kada je postavila to pitanje, zanima analiza korištenja prostora koji je 2019. napravila udruga Zelena Istra. Ukratko, upitala je tko koristi prostore jer su interes iskazale brojne udruge, koje su na čekanju, kao i škole za svoje ljetne programe.

- Tim prostorima upravlja Koordinacija udruga saveza Rojca, koja je dvije godine bila bez predsjednika. Zanima me tko je novi predsjednik Koordinacije te ima li među članovima gradskih vijećnika netko tko je u tome i je li to možebitni sukob interesa? Zašto je sve to obavijeno velom tajne?, upitala je Radolović.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Pročelnica Barić istaknula je da su korisnici 106 udruga, a da je bitna stavka jesu li udruge neprofitne ili imaju neku gospodarsku djelatnost, o čemu će uskoro voditi razgovore u resornom ministarstvu.

Predstavila je višemilijunski pilot projekt i navela koje radove sve uključuje. Na njezino izlaganje nadovezala se pročelnica za kulturu Emina Popović Sterpin istaknuvši da je ove godine donesena odluka o novim članovima Koordinacije za sljedeće dvije godine te da šest članova imenuje gradonačelnik na prijedlog Saveza udruga Rojca.

- Trenutno su to Dušica Radojčić, Marko Grbac, Dalibor Dužaić, Goran Pereša, pročelnica za imovinu i Eros Čakić. Na sjednici prvog mandata Koordinacije članovi su izabrali kao predsjednicu Dušicu Radojčić, a zamjenik joj je Goran Pereša. Što se tiče analize prostora, ona postoji iz 2019., ali je Grad pokrenuo novu analizu budući da je Rojc fluidan 'organizam', koji se iz godine u godinu mijenja.

To je bilo malo zastalo jer je jedan djelatnik bio na bolovanju. Analiza je zgotovljena i nije istina da je obavijena velom tajne. Ustanovljeno je da su fizički bila prazna samo tri prostora koji su dana na nedavnom natječaju, pojasnila je Popović Sterpin.

Politička propaganda

Na temu se osvrnuo i gradonačelnik i pritom istaknuo dvije stvari - da gradonačelnik imenuje članove koordinacije, a drugo, da on i donosi odluke.

- Gle čuda, ipak gradonačelnik donosi odluke, kao i onu da se u Rojc investira 10,5 milijuna eura. To su dvije političke odluke. Postavit ću samo retoričko pitanje – ne znam tko bi to napravio na mojem mjestu, kada znam da iz jednog dijela Rojca izlazi politička propaganda, naglasio je Zoričić.

Dušica Radojčić je u nastavku upitala jesu li mjerenja posebne namjene počela u tvornici cementa Calucem, je li prvi ciklus proveden i koji su rezultati, na što je Zoričić odgovorio da će izvještaj objaviti, a da mjerenja kreću u mjesecu studenom, a da tvornica neće biti obaviještena kada će to točno biti. Na početku sjednice minutom šutnje odana je počast nedavno preminulim sugrađanima Ivanu Đaniju Klariću i Dušanu Černjulu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter