predsjednik IDS-a

Paus: Tražimo da alimentacija bude jednaka dosuđenom iznosu te da svako dijete dobije što ga pripada

| Autor: Glas Istre
(Foto: IDS)

(Foto: IDS)


"Iako je iznos alimentacije koji osigurava država povećan s 50% na 100% minimalnog iznosa, smatramo kako bi bilo bolje da je taj iznos jednak dosuđenom iznosu", istaknuo je predsjednik IDS-a Dalibor Paus u raspravi o Prijedlogu zakona o privremenom uzdržavanju.

Objasnio je kako se u sudskom postupku na temelju činjenica i argumenata, a sukladno potrebama svakog pojedinog djeteta, utvrđuje potreban iznos za uzdržavanje te se limitiranjem iznosa na minimalni zakonski, a ne stvarno dosuđeni, direktno utječe na ostvarivanje potreba djeteta. Paus je zatražio da se do drugog čitanja ovog Zakona napravi analiza koliko bi financijski iznosilo da se ovo pravo prizna u visini ovršne isprave.

Naveo je kako je pozitivno da se iznos minimalnog uzdržavanja povećava i vremenski ne ograničava, ali da je potencijalno loša predložena promjena da se stvarna nadležnost za rješavanje o ostvarivanju prava na privremeno uzdržavanje prebacuje s Hrvatskog zavoda za socijalni rad na Agenciju za osiguranje radničkih tražbina.

-Naime, prema danom obrazloženju izgleda da je Hrvatski zavod za socijalni rad preopterećen, a Agencija za osiguranje radničkih tražbina bi trebala zaposliti novih 8 ljudi, što izgleda nelogično. Dopustimo da Hrvatski zavod za socijalni rad zaposli tih novih 8 ljudi i prepustimo im da se bave isključivo ostvarivanjem prava na privremeno uzdržavanje. Prebacivanjem nadležnosti mogli bi dobiti negativan efekt zbog kojeg Zakon neće polučiti ono što bismo željeli - da svako dijete svoje pravo ostvari što prije i dobije ono što ga pripada, obrazložio je Paus.

Zaključio je da će Klub IDS-a, uz iznesene prijedloge, podržati pozitivne promjene ovog Prijedloga zakona jer se napravio iskorak u odnosu na postojeće zakonsko rješenje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater