KUŽINA

MORSKA RADOST NA CRNO I BIJELO: Sipa naša svagdanja, najiskorišteniji glavonožac u kuhinjama


U mojoj Funtani domaćice su nekada svojim muževima ribarima pri povratku s mora pripremale za marendu fritu sa sipama 

Protekli vikend provela sam s prijateljima iz Bjelovara. Uživali smo u proljetnom vremenu, nama nesvakidašnjim vidicima pitoreskne Moslavine i Podravine, i naravno - ukusnim jelima. Užitak u svim čulima nezaobilazno je obilježje svakog nam putovanja, posebno kada se radi o onim s tanjura. Prijateljima sam svakako donijela i naših istarskih delicija, od vina i maslinovog ulja do kobasica i tartufa, jer, kako smo mi uživali u njihovim, tako su i oni u našim zalogajima i gutljajima. Kako je moja prijateljica, i imenjakinja, vegetarijanka, tako sam joj donijela i morskoga blaga, lignje i sipe s naših morskih dubina.  

Naravno da me odmah upitala kako ih pripremiti, jer glavonošci nisu često na njihovu jelovniku, za razliku od nas s mora gdje se sipe vrlo često pripremaju na različite načine. Najpoznatiji je svakako crni rižot, onaj sa sipinim crnilom, meni je ipak draži na bijelo, a mnogi ga pripremaju i sa šalšom - na crveno. U mojoj Funtani domaćice su nekada svojim muževima ribarima pri povratku s mora pripremale za marendu fritu sa sipama, meni su pak najbolje šufigane s palentom.

Svatko ih voli pripremiti na svoj način pri čemu je važno znati očistiti sipu što nije teško ako se zna pravilan postupak. Za one mlađe i neiskusne evo savjeta: sa strane napravite lagani rez i izvucite glavu s krakovima.

Izvadite kost i utrobu. S glave odrežite dio s očima i usta s zubima a s tijela ogulite kožu i dobro operite. I to je sve! Izrežite potom tijelo na trakice, a na glavi razdvojite krakove. Sličan je postupak s lignjama.

 

Današnje recepte pronašla sam na internetu. Prvi je sa stranice www.finirecepti.net.hr, a drugi sa stranice poduzetna.com. Dobar tek! 

 Sipa iz teće 

Sastojci: 1 kg sipa, 2 češnja češnjaka, 400 g nasjeckane rajčice, 1 grančica ružmarina, 300 g špageta sa sipinim crnilom, sol, 1 glavica luka, 1 žlica nasjeckanog peršina, 200 ml bijelog vina, 1 lovorov list, maslinovo ulje, papar 

Priprema: Sipu očistimo, a kesicu sa crnilom sa dna utrobe sačuvamo ako ćemo sami raditi špagete. Sipu zatim operemo i narežemo na trakice. 

Na maslinovom ulju popržimo sitno sjeckani luk, dodamo narezanu sipu i kratko pirjamo. Zatim dodajemo protisnuti češnjak, sjeckani peršin i malo promiješamo. Čim češnjak pusti miris dodajemo sjeckanu rajčicu, bijelo vino, malo soli i papra te grančicu ružmarina i lovorov list. Sve zajedno podlijemo sa toliko vode da pokrije sastojke te kuhamo na laganoj vatri dok umak na pola ne reducira. Skuhamo špagete i sve zajedno serviramo.

 

Staronovaljska sipa na "šporko" 

Sastojci: 4 sipe, 4 veća krumpira, 4 crne masline, 1 luk, 4-6 češnja češnjaka, pola dcl maslinovog ulja, 1-2 dcl finog bijelog suhog vina, prstohvat peršina, papra i začinskog bilja 

Priprema: U posudu stavimo redom: maslinovo ulje, neočišćene sipe, krumpir, kapulu, češnjak, masline u krupno, neizrezane, posipamo začinima i zalijemo vinom. Otvoreno zepečemo nekoliko minuta na jačoj vatri a zatim poklopimo, smanjimo vatru i pirjamo 30 minuta. Serviramo uz dodatak miješane salate (radič, rokula, matovilac i cherry rajčica) začinjene maslinovim uljem i acetom balsamicom. Uz jelo preporučujemo vino Chardonay.

(Vesna MEDVEDEC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter