Već deset godina, gotovo od samog početka sudjelujemo u ovoj turističkoj gastro priredbi koju smatram vrlo uspješnom. Unatoč našim stalnim gostima, raste i broj onih koji dolaze samo zbog ovih izdvojenih menija. To je potvrda da smo pronašli dobar projekt u dosluhu s turističkom strategijom 365, istaknula je Fabiana Mijanović, jedna od rijetkih žena među istaknutim hrvatskim kuharima
Ne živi da bi jeo, već jedi da bi živio, stara je uzrečica, pa kada je već tako onda treba jesti zdravo i kvalitetno kako bi nam život bio zdraviji i ljepši. A jedan od važnijih načina zdrave prehrane je konzumiranje izvorne hrane iz lokalne sredine koju nam različita godišnja doba nude u izobilju u svim svojim bojama, mirisima i okusima. Bio je to je jedan od pokretačkih razloga realizacije iznimnog gastro festivala - Dana gastronomskih događanja kojega su osmislile Turističke zajednice Sjeverozapadne Istre klastera Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla gdje u posezoni i predsezoni renomirani restorani s ovih prostora privlače ljubitelje tradicionalne, ali na suvremeni način spravljene hrane sa sezonskim namirnicama.
Švoji i sezonske namirnice
Prvi u nizu ovih kulinarskih eventa koji je kalendarski vezan uz nadolazeće prohladno doba su Dani švoja, riba listova koji su doplivali u petak na stolove devet restorana i konoba sudionika manifestacije koja će potrajati do 18. studenog, da bi potom startala, tematski nova. Pomno odabrane i domišljene delicije sa šarenog menija konobe Bušćina, udaljene četiri kilometara od Umaga prema sjeveru, u pravcu Svete Marije na Krasu, privukle su nas u gastronomski pohod na otvaranje Dana švoja.
Ljubazna vlasnica konobe, ujedno i chef, Fabiana Mijanović, koja je ovom tipičnom istarskom ambijentu, gdje dominira kraški kamen u interijeru dala svoj topli pečat kroz 26 godina predanog vođenja lokala, brojnih profesionalnih usavršavanja u kreativnom kuhanju, dočekala nas je sa čitavom paletom svojih čarobnih zalogaja pripravljenih za Dane švoja, rađenih na bazi kraljice mora – ribe lista. Čitamo pozorno sljedove na meniju i već pri čitanju osjećamo kako nam zazubice rastu jer sve zvuči opojno dobro, a još pri Fabijaninom iznošenju na stol ekstra djevičanskog maslinovog ulja Bušćina dobivenog iz plodova tetošenih rukama Fabijaninog sina Nevena, tek pripravljenog u uljari CUJ i degustiranjem malvazije CUJ koja je brend konobe Bušćina, znamo da je sve spremno za vrhunski gastro doživljaj.
Boje, okusi, mirisi
Za le couvert ili entre pripravljena je riblja pašteta od lista, kuhani list, nježno zgnječen s dodatkom soli, maslaca, maslinova ulja povezanog sa skuhanom ciklom, radi čega su zalogajčići roza boje, posuti sezamom što ih čini hruskavim jer bi u protivnom bili premekani ili gnjecavi.
-Nazvala sam to predjelo „konfeti od švoje“ (sa ciklom), nekako nadahnuta vjenčanjima koja su u listopadu česta, inspirativno priča Fabiana, dok nam topljiva pašteta dodiruje nepce i osjeća se kremasta punina koja osim suflirajuće slatkaste roza boje, ustvari i daje sastojcima pomalo slatkast okus, sa rafiniranim kiselkastim nijansama prilikom gutanja. Odličan balans okusa!
Drugo hladno predjelo marinirana sirova švoja s agrumima i narom uz umak od koromača prava je jesenska rapsodija. Integrirane strukture plodova jeseni, naranče, limuna i nara sa komadićima lista uspjele su sljubiti te kontrastne okuse u sebi dajući jelu zajedničku notu osvježavajućeg i aromatičnog osjeta, sasvim specifičnog flavoura.
Uslijedilo je toplo predjelo - njoki s crnilom od sipe, švojom i tartufima dekorativno ukomponiranog na tanjuru u obliku rascvjetane magnolije sa zrncima nara koji su poput sjajnih rubina obogatili izgled jela. I okus je bio jednako bogat, s aromom proteina i mirisom tartufa čime je poput umamija zaokružena cjelina i punina uparenih sastojaka potpuno uravnoteženih okusa.
Sam naziv glavnog jela - paketić pretpostavio je da slijedi neko upakirano iznenađenje. I pogodili smo. Radilo se o fileu lista u bučinom tijestu na kremi od pečene buče i krumpira. Izgledom i okusom savršeno upakirana kopneno-morska jesenska čarolija iz ovog magičnog godišnjeg doba, opčinila je i nadahnula samu Fabijanu. Ona je osmislila sve ove originalne recepte , pa i ovaj, iznenađujuće ukusan za dvije naizgled nespojive namirnice - buču i švoju. Posluživao se i kruh od terana s bobama crnog grožđa u tijestu kuhanih 3 do 4 sata
- Noćima nakon napornog rada kada ne mogu zaspati iz mene pršte ideje i novi recepti pa tako maštam kako ću pripremiti i menu snova, priznaje nam Fabiana. Veli kako se i sama iznenadi koliko je do sada jedinstvenih menija osmislila, na što je ponekad podsjete gosti prilikom narudžbe nekih od jela koja je ona već pospremila u riznicu uspomena.
- Naruče nešto, a ja nemam pojma da sam to ikad pripremala, govori sa smiješkom dok nosi primamljiv desert za grand finale u nizu nezaboravnih sljedova. Kasnoljetne smokve u kremi od jogurta i karamele kliznule su niz grlo, pohotno. Sa nezamjetnom količinom šećera, ali s puno slatkih doživljaja u Bušćini, ova je slastica bila vrhunac spravljenih delicija, točka na i... vidimo se opet.
Umjetnost kulinarstva
Dok napuštamo konobu i dobro raspoloženo osoblje čuje se iz zvučnika Meri Cetinić koja potiho pjevuši svoju Konobu, a nama se u mislima vraćaju sjećanja na Fabijanin likovni dar i njezinu prvu samostalnu izložbu. Naposljetku je izbor pao na umjetnost kuhanja i postala je jedna od rijetkih žena istaknutih hrvatskih kuhara.
- Već deset godina, gotovo od samog početka sudjelujemo u ovoj turističkoj gastro priredbi koju smatram vrlo uspješnom i sve prepoznatljivijom. Unatoč našim stalnim gostima, raste i broj onih koji dolaze samo zbog ovih izdvojenih menija. Najčešće su to Slovenci koji imaju razvijenu kulturu konzumiranja zdrave i kvalitetne hrane te su sljedbenici novih kulinarskih specijaliteta i načina pripravljanja namirnica, a što se s godinama mijenja. Veseli me i dolazak ostalih gostiju iz Opatije, Rijeke i ostatka Istre koji ciljno dolaze na ove gastro evente što je potvrda da smo pronašli dobar projekt u dosluhu sa turističkom strategijom 365, istaknula je Fabiana žureći u kuhinju jer su se stolovi u konobi, pred sumrak, počeli ubrzano puniti gostima.
Restorani koji sudjeluju u danima švoja
Restorani koji sudjeluju na Danima švoja, 2018., izuzev konobe Bušćina su restorani Igor - Kaštel, Lux Casino hotel Mulino, Konoba Nono - Petrovija, Libeccio - Novigrad, Pergola - Zambratija, Villa Vilola - Zambratija, San Benedetto - Dajla i Rustica - Sveta Marija na Krasu. (Sanja BOSNIĆ)