MARUŠIĆI: GOURMET VEČER POSVEĆENA ISTARSKOJ KOBASICI

Žgvacet s kobasicom dobio najviše glasova


U predvečerje popularne marušićanske Luganigade, malog festivala istarske kobasice, održano je gourmet natjecanje triju konoba u pripremanju jela sa domaćim kobasicama. U konobi Atelier u Marušićima okupilo se pedesetak uzvanika, među kojima su bili predstavnici gradova i općina, turističkih zajednica i drugi, koji su kušali i ocjenjivali tri jela koja su im pripremile kuharske ekipe.

Nakon degustiranja i završnog glasovanja najviše posjetitelja opredijelilo je da priznanje „pjat večeri“ dodijeli istarskom žgvacetu s palentom i domaćom kobasicom kojega su pripremili braća Dario i Sandro Milić iz konobe „Silvano“ u Brtonigli. Drugo mjesto pripalo je pljukancima s gljivama i domaćom kobasicom iz kuhinje konobe Atelier Marušići koju vodi obitelj Hrobat, dok se gostiju najmanje dojmila pomalo iznenađujuća kombinacija rižota, kobasica i morskih plodova. Istarsku paellu ukrašenu škampom pripremila je ekipa talijanska ekipa Biker cafea „Wolly&Mamy“ iz Milja (Muggia). Kuharskim ekipama priznanja je uručio predsjednik Gradskog vijeća Buja Rino Duniš.

Uz svako jelo poslužena su vrsna vina, tri terana iz podruma vinarije Cuj iz Farnezina, Gambaletto iz Krasice i Coslovich iz Čepića. Na kraju su domaćini sve uzvanike počastiti desertom.

Poznati gastro stručnjak i publicist Drago Orlić je prenio neka zapažanja o jelima, naročito o istarskim kobasicama pripremljenim na tradicionalan način, predlažući da se ne zaborave običaji čuvanja kobasica u masti kako bi se jele i u ljetno vrijeme, te da kobasica mora imati masnoće u sebi. O ponuđenim jelima Orlić je rekao kako bi palentu trebalo pripremiti na stari način, ne nuditi instant palentu. Rižoto (paella) sa škampom je bilo iznenađenje, ali činjenica mješavine svih kuhinja.

- U interesu istarske gastronomije trebalo bi standardizirati neka tradicionalna jela, pa tako i pljukance, jer ih rade različito. Po meni su ove koje smo jeli bili mali i tanki. U žgvacetu je bio i komad rebra, kojega treba prvo kuhati, pa zatim staviti uz palentu, preporučio je iskusni Drago Orlić.

- Želimo ovom večerom, kao i cijelom Luganigadom, promovirati i potaknuti proizvodnju prave domaće istarske kobasice, na stari, tradicionalan način. Uz domaću kobasicu, promoviramo i domaće kvalitetno vino s ovog područja. Ove godine natjecanje možemo nazvati i međunarodnim jer su nam došli gosti iz Italije, iz dijela gdje se također rade kobasice na stari istarski način. Hvala osoblju konobe Atelier u Marušićima koja je osmu godinu domaćin ove zanimljive gastro manifestacije, dodao je direktor Ureda TZ Buje Valter Bassanese. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter