ČELNIK UDRUGE VINISTRA

TROŠKOVI VINARA REDOVNI, PRIHODI NA NULI.  NIKOLA BENVENUTI:  Svaka prodana boca čovjeka veseli

| Autor: Davor ŠIŠOVIĆ
Snimio M. MIJOŠEK

Snimio M. MIJOŠEK


Vjerujem da će se situacija smiriti i život će kad tad početi teći dalje. Neće odmah biti sve po starom ali će se s vremenom stanje popraviti, ljudi će izlaziti, putovati i posjećivati restorane, a mi ćemo proizvoditi vrhunska vina. Potrošačima savjetujem da ono što ne mogu pronaći u trgovinama od istarskih vina svakako potraže online ili direktno kod vinara a dostava će se pobrinuti da vina stignu na njihov kućni prag

  

        Protupandemijske mjere zaštite i prevencije širenja koronavirusa pogodile su cijelo gospodarstvo, a u Istri ponajviše vinarski sektor, u kome je gotovo trenutačno zaustavljen plasman, a time i priliv prihoda. U isto vrijeme troškovi uslijed neodloživih radova u vinogradu i dalje teku. O tome kako se istarsko vinarstvo nosi s korona krizom razgovaramo s Nikolom Benvenutijem, vinarom iz Kaldira i predsjednikom istarske vinogradarsko-vinarske udruge Vinistra.

- Koje su sve restrikcije i poteškoće u aktualnim okolnostima pandemije koronavirusa i propisanih zaštitnih mjera zadesile prosječnu istarsku vinariju, primjerice vašu?

- Najveće se poteškoće svakako odnose na prodaju koja je svedena gotovo na nulu ili minimum pošto su jedini kanali prodaje ostali trgovački lanci, vinoteke te online prodaja. Naši najvažniji kanali prodaje, a to su restorani, hoteli i barovi, zatvoreni su do daljnjega. Ovo je trenutno najveći problem i jako utječe na ono što će se dešavati kasnije kroz godinu a s obzirom da nam nova berba dolazi za oko četiri i pol mjeseca. Ukoliko ovakvo stanje potraje bit će upitno kamo će vinari spremiti novo grožđe, da ne spominjem likvidnost, pitanje plaća i drugo.

- Zahuktavaju se radovi u vinogradu. Koliko će oni biti otežani zbog protupandemijskih mjera? Hoće li se u ovim okolnostima u istarskim vinogradima moći pripremiti dobro grožđe za ovogodišnju berbu?

- Radovi ne bi trebali biti otežani s obzirom da je dozvoljen rad na otvorenom i radnici mogu dobiti propusnice za odlazak na posao. Bez obzira na sve ovo može biti još jedna kvalitetna berba s izvrsnim grožđem i kasnije naravno vrhunskim vinima.

- Kako je ugostiteljstvo potpuno blokirano i izvan pogona, proporcionalno je smanjen i plasman odnosno prodaja vina. Koje bi to bile veličine, odnosno koliko su konkretno istarski vinari oštećeni uslijed aktualne nemogućnosti plasmana?

- Onima koji svoju prodaju usmjeravaju samo na ugostiteljstvo, a takvih je velika većina, šteta je nažalost gotovo stopostotna.

- Primjećuje li se ikako da je zbog zatvorenosti ugostiteljskih objekata porasla prodaja istarskih vina u maloprodaji?

- To se djelomično osjetilo u početku pandemije, međutim kako stvari dalje odmiču ljudi sve manje troše zbog straha što će biti dalje i kada će se stvari normalizirati.

- Neke su istarske vinarije uvele mogućnost dostave naručenih vina, nudeći čak i prigodne popuste u ovo pandemijsko doba: kakvi su dosad pokazani efekti takvog pristupa tržištu?

- Efekti su relativno skromni zbog gore navedenih razloga no svaka prodana boca naravno da čovjeka veseli, pogotovo u ovim teškim vremenima.

- Iako je godina sjajno krenula, s dvije manifestacije (En primeur kušanje mladih malvazija, i Vinart Grand tasting, obje u Zagrebu) na kojima su istarska vina doživjela izuzetne pohvale stručnjaka i kritičara, protupandemijske mjere čini se da su sve zaustavile: što će biti s tradicionalnim svibanjskim manifestacijama, sajmom Vinistra i Danom otvorenih vrata istarskih vinskih podruma?

- Manifestaciju Vinistra kao i ocjenjivanje vina i Svijet malvazija bili smo primorani odgoditi. Uvidjevši prema kojem datumu idu restrikcije, bilo je nemoguće očekivati da ćemo te manifestacije održati na zadane datume. Za sada ostaje otvoreno pitanje Dana otvorenih podruma, manifestacija koja zahtijeva puno manje organizacijskih aktivnosti pa se za sada ona neće odgađati.

- Ovo su dani kada se uobičajeno šalju uzorci vina za dva najprestižnija svjetska ocjenjivanja u Londonu, International Wine Challenge i Decanter World Wine Awards: imate li informaciju što je s tim manifestacijama, je li i to otkazano zbog pandemije koronavirusa?

- Oba su natjecanja odgođena za jesen ove godine. Iako su za Decanter vina već poslana, čuvat će se do samog natjecanja u njihovom skladištu.

- Koliko je vinarski sektor organiziran u traženju i korištenju mjera pomoći gospodarstvu i poduzetništvu u kompenziranju šteta nastalih zbog pandemije koronavirusa? Koliko u tome istarskim vinarima pomaže udruga Vinistra?

- Vinistra je odmah početkom pandemije poslala krovnom Udruženju vinarstva Hrvatske prijedlog mjera koje smatramo neophodnim za daljnje funkcioniranje vinskog sektora uopće. Isto su učinile i druge hrvatske regije i ti su prijedlozi poslani u nadležno ministarstvo. Vjerujem da će država imati sluha i prepoznati potrebe vinara samim time što je naš sektor vrlo specifičan – sva radna snaga usmjerena na poljoprivredu mora dalje normalno raditi jer priroda ne staje tako da su troškovi kod vinara ostali gotovo jednaki kao da se ništa nije desilo a prihodi su svedeni na nulu ili minimum. U takvim uvjetima teško će se nastaviti s radom ukoliko ne bude dovoljne pomoći države.

- Za kraj, kako osobno prognozirate dalji razvoj situacije u istarskom vinarstvu s obzirom na pandemiju koronavirusa, i što biste savjetovali potrošačima koji žele doći do istarskih vina ali to zbog ovih okolnosti ne mogu?

- Vjerujem da će se situacija smiriti i život će kad-tad početi teći dalje, doduše neće odmah biti sve po starom ali će se s vremenom stanje popraviti, ljudi će izlaziti, putovati i posjećivati restorane a mi ćemo u skladu s mogućnostima dalje razvijati istarsku vinsku scenu i proizvoditi vrhunska vina. Potrošačima savjetujem da ono što ne mogu pronaći u trgovinama od istarskih vina svakako potraže online ili direktno kod vinara a dostava će se pobrinuti da vina stignu na njihov kućni prag.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter