Iz bogate palete kantine Pedres od preko dvadesetak etiketa odlučio sam se za jako zanimljiv pjenušac iz berbe 2018. dobiven od sorte grožđa vermentino di gallura metodom vrenja u tanku ili charmat metodom
Većina vas sjeća se ne tako davnih vremena kad je pred blagdanske dane bilo normalno odlaziti u špežu preko granice, pogotovo kad su se spremali dočeci nove godine. Nabavka je sadržala širok popis artikala neophodnih za dobro slavlje, a među njima i razna pića, među kojima se obavezno našao i neki pjenušac za otvaranje u ponoć. U talijanskim trgovinama tradicionalno je postojao dobar izbor pjenušaca od šampanjaca, franciacorti i prosecca te frizzantea pa do običnih gaziranih vina koja su najmanje koštala, a mi smo ih rado kupovali. Upravo me na to vrijeme podsjetio moj nedavni šoping u trgovini koja se nalazi odmah preko granice, pa sam odlučio probati jedan pjenušac s police i podijeliti moje viđenje vina. Moj izbor je na kraju malo neobičan jer se nisam odlučio za pjenušac iz bližih dijelova Italije već s otoka Sardinije.
Omjer cijene i kvalitete
Ovaj otok je nakon Sicilije drugi po veličini u Italiji i smješten je otprilike u sredini Sredozemnog mora. Do matične zemlje Italije udaljen je 190 kilometara, isto toliko i do Tunisa, a od susjednog otoka Korzike dijeli ga samo 12 kilometara široki kanal Bonifacio. Danas na Sardiniji živi oko 1.700.000 stanovnika. Vinarstvo i vinogradarstvo su kroz povijest uvijek bili vrlo značajni za Sardiniju, a tako je i danas.
Cantina Pedres je vinarija koja je smještena u malom obalnom gradiću Olbiji, a vodi je obitelj Mancini već preko stotinjak godina. Novija povijest počinje im 2002. godine kada su odrađena ulaganja u vinograde i vinariju koja se prostire na 3.000 kvadratnih metara s kapacitetom do milijun litara vina. Cantina Pedres obrađuje 40 hektara vinograda, a od sortimenta najzastupljeniji je s 80 posto Vermentino di Gallura dok ostatak otpada na moscato di Sardegna, cannonau di Sardegna, zatim cabernet sauvignon, merlot, syrah i sangiovese. Godišnje proizvode oko 600.000 butelja vina i prisutni su na svim eminentnim europskim i svjetskim tržištima. Iz njihove bogate palete od preko dvadesetak etiketa odlučio sam se za jako zanimljiv pjenušac iz berbe 2018., dobiven od sorte grožđa vermentino di gallura metodom vrenja u tanku ili charmat metodom. Vermentino je bijela sorta grožđa koja je rasprostranjena na Sardiniji i u Liguriji pod imenom pigato dok je ima i u Pijemontu pod imenom favorita. Od vermentina se rade različita vina, ali najzastupljeniji je kao mirno svježe vino i osobno me jako podsjeća na dalmatinski pošip i izvrsno paše uz razna jela s morskim plodovima. Privukla me informacija da mu je poznati vodič Gambero Rosso za 2018. dao nagradu Berebene te je zasigurno pjenušac s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Grožđe raste u vinogorju Monti koji spada u regiju Gallura i nalazi se jugozapadno od gradića Olbija. Vinogradi se nalaze na padinama gdje je 300-350 metara nadmorske visine, a tlo je većinom granitno s malo škriljevca. Berba grožđa je bila ručna krajem kolovoza i početkom rujna.
Karakteristike
Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izlazi mnogo sitnih i brzih mjehurića koji tvore lijepu perlažu. Na prvo mirisanje javlja mi se ugodna voćna nota u kojoj dominira nota marelice koju prati nota bijele vinogradarske breskve potom dolazi nota ananasa i na kraju malo agruma u obliku limete, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Sangusta Brut je suho vino, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu i ukusno je sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Ima finu kakvoću, harmonično je te mu se na aftertasteu javlja nota breskve. U dobroj je kondiciji, lijepo se pije i izvrsno paše kao aperitiv ili sljubljen uz kanape sendviče s bakalarom što je vrlo prigodna hrana u ovo blagdansko vrijeme.