ENOTEKA/PIŠE EMIL PREDEC

SANGUSTA BRUT IZ PODRUMA OBITELJI MANCINI Pjenušavo vino sa Sardinije


Iz bogate palete kantine Pedres od preko dvadesetak etiketa odlučio sam se za jako zanimljiv pjenušac iz berbe 2018. dobiven od sorte grožđa vermentino di gallura metodom vrenja u tanku ili charmat metodom

 

Većina vas sjeća se ne tako davnih vremena kad je pred blagdanske dane bilo normalno odlaziti u špežu preko granice, pogotovo kad su se spremali dočeci nove godine. Nabavka je sadržala širok popis artikala neophodnih za dobro slavlje, a među njima i razna pića, među kojima se obavezno našao i neki pjenušac za otvaranje u ponoć. U talijanskim trgovinama tradicionalno je postojao dobar izbor pjenušaca od šampanjaca, franciacorti i prosecca te frizzantea pa do običnih gaziranih vina koja su najmanje koštala, a mi smo ih rado kupovali. Upravo me na to vrijeme podsjetio moj nedavni šoping u trgovini koja se nalazi odmah preko granice, pa sam odlučio probati jedan pjenušac s police i podijeliti moje viđenje vina. Moj izbor je na kraju malo neobičan jer se nisam odlučio za pjenušac iz bližih dijelova Italije već s otoka Sardinije.

Omjer cijene i kvalitete

Ovaj otok je nakon Sicilije drugi po veličini u Italiji i smješten je otprilike u sredini Sredozemnog mora. Do matične zemlje Italije udaljen je 190 kilometara, isto toliko i do Tunisa, a od susjednog otoka Korzike dijeli ga samo 12 kilometara široki kanal Bonifacio. Danas na Sardiniji živi oko 1.700.000 stanovnika. Vinarstvo i vinogradarstvo su kroz povijest uvijek bili vrlo značajni za Sardiniju, a tako je i danas.

Cantina Pedres je vinarija koja je smještena u malom obalnom gradiću Olbiji, a vodi je obitelj Mancini već preko stotinjak godina. Novija povijest počinje im 2002. godine kada su odrađena ulaganja u vinograde i vinariju koja se prostire na 3.000 kvadratnih metara s kapacitetom do milijun litara vina. Cantina Pedres obrađuje 40 hektara vinograda, a od sortimenta najzastupljeniji je s 80 posto Vermentino di Gallura dok ostatak otpada na moscato di Sardegna, cannonau di Sardegna, zatim cabernet sauvignon, merlot, syrah i sangiovese. Godišnje proizvode oko 600.000 butelja vina i prisutni su na svim eminentnim europskim i svjetskim tržištima. Iz njihove bogate palete od preko dvadesetak etiketa odlučio sam se za jako zanimljiv pjenušac iz berbe 2018., dobiven od sorte grožđa vermentino di gallura metodom vrenja u tanku ili charmat metodom. Vermentino je bijela sorta grožđa koja je rasprostranjena na Sardiniji i u Liguriji pod imenom pigato dok je ima i u Pijemontu pod imenom favorita. Od vermentina se rade različita vina, ali najzastupljeniji je kao mirno svježe vino i osobno me jako podsjeća na dalmatinski pošip i izvrsno paše uz razna jela s morskim plodovima. Privukla me informacija da mu je poznati vodič Gambero Rosso za 2018. dao nagradu Berebene te je zasigurno pjenušac s odličnim omjerom cijene i kvalitete. Grožđe raste u vinogorju Monti koji spada u regiju Gallura i nalazi se jugozapadno od gradića Olbija. Vinogradi se nalaze na padinama gdje je 300-350 metara nadmorske visine, a tlo je većinom granitno s malo škriljevca. Berba grožđa je bila ručna krajem kolovoza i početkom rujna.

Karakteristike

Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Po točenju u čašu iz nje izlazi mnogo sitnih i brzih mjehurića koji tvore lijepu perlažu. Na prvo mirisanje javlja mi se ugodna voćna nota u kojoj dominira nota marelice koju prati nota bijele vinogradarske breskve potom dolazi nota ananasa i na kraju malo agruma u obliku limete, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Sangusta Brut je suho vino, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima jako dobru svježinu i ukusno je sa srednjim tijelom. Vino je uravnoteženo, intenzivnost okusa je djelomično izražena, a trajnost okusa je djelomično trajna. Ima finu kakvoću, harmonično je te mu se na aftertasteu javlja nota breskve. U dobroj je kondiciji, lijepo se pije i izvrsno paše kao aperitiv ili sljubljen uz kanape sendviče s bakalarom što je vrlo prigodna hrana u ovo blagdansko vrijeme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter