u Klubu & knjižari Giardini 2

ŽELJKO ŽARAK: Putopise danas često pišu ljudi bez spisateljskog dara

| Autor: Zoran ANGELESKI

Danas su putovanja postala jednostavnija, a znaju se i dalje prikazivati kao nešto opasno. To je besmisleno. Knjige danas često prenose zabavu i uzbuđenje plaćeno novcem, a mnogi nemaju ni spisateljskog dara, kazao je Žarak koji bi na pusti otok ponio kultnu alpinističku knjigu "Put" Nejca Zaplotnika

Objavljivanjem hrvatskog prijevoda kultne slovenske alpinističke knjige "Put" Nejca Zaplotnika, vodeći hrvatski izdavač putopisne i planinarske literature Libricon počeo je 2009. godine s izdavačkom djelatnošću. O tim počecima, najvažnijim izdanjima i autorima u proteklih 11 godina preksinoć je u pulskom Klubu & knjižari Giardini 2, u drugom izdanju programa Urbi et orbi, govorio utemeljitelj, vlasnik i urednik Libricona, ali i planinar, pasionirani zaljubljenik u jazz glazbu Željko Žarak.

Dobar potez

Svježa vijest o hospitalizaciji prvog zaraženog korona virusom u pulskoj bolnici djelovala je na nešto manji odaziv publike, s 15-ak pretežito studenata.

- Prvo sam ideju o objavi Nejčeva "Puta" na hrvatski jezik testirao unutar zagrebačke alpinističke zajednice. Oni su mi rekli da je ideja glupa jer su je već pročitali na slovenskom jeziku. Ipak sam ušao u to, a pokazalo se kao dobar potez. Već se 11 godina prodaje gotovo jednakim intenzitetom. Uskoro će biti prevedena na engleski jezik. To je knjiga koju bih ponio na pustio otok. Čitaju je i oni koji se ne bave alpinizmom, ni planinarenjem. Poticajna je i za mlade; govori o strasti, ljubavi; vrlo je emotivna. Da Nejc nije 1983. poginuo pod Manasluom, vjerojatno bi bio slavniji od Reinholda Messnera, kazao je Žarak. Messner je, usput, prvi čovjek koji se uspeo na Mount Everest bez dodatnog kisika, a ujedno i prvi koji se uspeo na svih 14 svjetskih vrhova viših od 8.000 metara.

U svijet izdavaštva i knjižarstva Žarak je ušao 1994. godine na poziv pokojnog Boška Zatezala iz izdavačke kuće V.B.Z., gdje je proveo desetak godina, da bi onda nekoliko godina u Zagrebu vodio malu knjižaru specijaliziranu za arhitekturu, umjetnost i putovanja.

Posebno je istaknuo Libriconovo izdanje "Papuanski dnevnik" Tibora Sekelja (1912.-1988.), istraživača koji je prije dolaska u Južnu Ameriku živio u Zagrebu i koji je, nakon što je proputovao većinu zabačenih dijelova svijeta u vrijeme prije njihova doticaja s civilizacijom, na kraju šestog desetljeća života otišao u posljednji djelić svijeta na kojem još nije bio - u Papuu Novu Gvineju. Ta je zemlja sa svojih 750 domorodačkih jezika početkom 1970-ih upravo izlazila iz kamenog doba, a u doba avijacije. Zanimljivo je da Tibora Sekelja kao svog idola u autobiografiji navodi slavna umjetnica Marina Abramović.

Libricon je dosad objavio dosta domaćih autora - Juraja Bubala ("Put Indije" i "Dodir Orijenta"), Darka Berljaka ("Nebo puno Himalaje", "Više od Everesta"), Sergeja Forenbachera ("Iz velebitskog dnevnika"), Eda Popovića ("U Velebitu" i "Čovjek i planina").

- Danas su putovanja postala jednostavnija, a znaju se i dalje prikazivati kao nešto opasno. To je besmisleno. Knjige često danas prenose zabavu i uzbuđenje plaćeno novcem, a mnogi pritom nemaju ni spisateljskog dara, kazao je.

Uz putopisnu i pustolovnu literaturu, Libricon objavljuje i knjige koje promiču kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Hrvatske. Žarak je izdvojio u tom kontekstu posljednju knjigu Lare Černicki i Staše Forenbahera "Kratke šetnje u prošlost". Nakon knjiga "Starim cestama do mora" i "Starim cestama preko Velebita" ovaj autorski dvojac novom knjigom poziva čitatelje da se upute pješice do brojnih i raznolikih povijesnih znamenitosti, smještenih u privlačnom prirodnom okolišu širom Hrvatske. "Pišu toliko studiozno da im knjige izlaze svakih pet godina", kazao je Žarak.

U objavljivanju se vodim dvama kriterijima: da su informacije dostupne javnosti i da je putopis pristojno napisan, nastavio je. Naša su izdanja, dodaje, zastupljena u knjižarama, a posudba u knjižnicama je vrlo dobra.

Kao zaljubljenik u jazz glazbu, ali i kao dugogodišnji prijatelj Tamare Obrovac, Žarak je svojedobno s njom surađivao u organizaciji Valamar Jazz Festivala. Knjige u izdanju Libricona su na popustu od 20 do 30 posto u Klubu & Knjižari Giardini 2 do kraja ovog mjeseca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter