ARS ET LABOR

Zaklada iz Vodnjana omogućila mladim talijanskim glazbenicima nastup u Areni

| Autor: VAanesa
Snimio Duško Marušić ČIČI

Snimio Duško Marušić ČIČI


 Iako vrlo mladi - još su djeca, imali su čast nastupiti u pulskoj Areni, jednoj od najljepših prirodnih pozornica, iznimnom spomeniku kulture.

Oni su članovi Brass Ensamblea iz Faenze - četiri dječaka i dvije djevojčice koji uz solo pjevača Guglielma Zaulija gostuju na nekoliko lokacija diljem Istre zahvaljujući Zakladi Ars et Labor iz Vodnjana.

Osim u Areni, nastupili su u Vodnjanu, a tijekom subote bili su predviđeni njihovi nastupi na Limskom kanalu i u Balama, a u nedjelju u 11 sati na vodnjanskom Narodnom trgu. Svi koncert su besplatni. Mladi su se glazbenici predstavili repertoarom klasične glazbe i evergreena.

Kulturna je to inicijativa Zaklade Ars et Labor iz Vodnjana koja sponzorira boravak mladih muzičara, njihovih profesora i roditelja u Locandi San Martin u Vodnjanu. Događanje su omogućili Grad i Turistička zajednica Vodnjan, Općina i Turistička zajednica Bale, Arheološki muzej Istre, Grad Pula i Istarska županija.

- Treba krenuti i od malih stvari i širiti kulturu i kulturne kontakte na sve moguće načine, napraviti spoj kulture i turizma. Istra ima ogroman potencijal, nije to samo ljetna turistička sezona i terase, imate bogatu kulturno-povijesnu baštinu iz raznih epoha, prekrasnu prirodu, koja može biti i sugestivna prirodna pozornica za razna zbivanja. Ovi mladi glazbenici, njihovi mentori i roditelji su prvi put ovdje, evo, jedino je njihov šofer već bio u Istri. Oduševljeni gostoprimstvom i ljepotom Istre, već namjeravaju pokrenuti druge oblike suradnje, od dolazaka afirmiranih glazbenika, dječjih sastava i drugog, iz jedne se inicijative rađa druga. Prezentirali smo im i istarske eno-gastro proizvode i svi su bili oduševljeni. Treba težiti tome da se uz prirodne ljepote i spomeničku baštinu predstavljaju i kulturni sadržaji u simbiozi s onim eno-gastronomskim. Sve to za predstavljanje ogromnih potencijala koje Istra ima. Niste ni svjesni koliko potencijala ima ovdje, uz sve postojeće probleme i manje lijepe stvari, svejedno možete biti jako sretni, kazao je Bruno Girardello iz ove Zaklade.

Ars et labor je međunarodna kulturna udruga utemeljena u Vodnjanu, a aktivna je od 2017. godine. Sve je to, kao što smo već pisali, krenulo slučajnim susretom Vodnjanke Gianne Fioranti s Brunom Girardellom iz Venecije.

Do sada su održane već brojne inicijative, u suradnji ove Udruge, salezijanskog instituta San Zeno iz Verone i Arheološkog muzeja Istre, u kolovozu prošle godine je u Fort Bourguignonu održana radionica restauracije togata, na čemu su radili studenti

iz Verone. I ove godine namjeravaju održati radionice u Fort Bourguignonu.

Kako je Grad Vodnjan iako biser spomeničke baštine, tipičan primjer u kojem se lijepa drvena vrata često zamjenjuju plastičnima, a na taj način nestaje prošlost, Zaklada je poklonila Gradu Vodnjanu restauraciju povijesnih vrata, a isto je učinila i s Općinom Bale, za koju je Girardello također kazao da ima ogroman potencijal te pohvalio je inicijative koje se održavaju i u Balama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter