ZAGREB

Uz 20. rođendan Tale, "Muškarci u suknjama, a žene-isto!?" u novom ruhu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Plesni centar Tala slavi 20. rođendan, pa su u utorak u Tehničkom muzeju direktorica Larisa Lipovac Navojec i umjetnička voditeljica Tamara Curić podsjetile na 20 godina ljubavi prema pokretu i suvremenom plesu te predstavile predstavu "Muškarci u suknjama, a žene-isto!?".  

U povodu 20. obljetnice uspješnog djelovanja, Plesni centar Tala obnovio je svoju nagrađivanu predstavu "Muškarci u suknjama, a žene-isto!?". Predstava će se prvi put moći pogledati na velikom happeningu 30. listopada u Hali V Tehničkog muzeja u Zagrebu. Uz predstavu, bit će priređena i izložba. Krajem studenog, premijerno će se prikazati i dokumentarni film TALA /za-jedno/. 

Predstava je na Talinom redovnom repertoaru od studenoga, a publika će tada moći vidjeti kako izgleda kad plesna predstava koja je prije 15 godina izazvala veliki interes javnosti zbog intrigantnog naslova i problematiziranja svojevrsnih tabu tema, odjene novo ruho.

Predstava "Muškarci u suknjama, a žene - isto!?" jedna je od Talinih najpoznatijih predstava, prvi put izvedena prije 15 godina te nagrađena priznanjem Hrvatskog glumišta 2005. godine. Tada je predstavljala velik iskorak u pitanju tematiziranja seksualnosti, ravnopravnosti spolova i kulturnih paradoksa, zbog čega se autorica Larisa Lipovac Navojec povodom obilježavanja 20 godina djelovanja Plesnog centra Tala odlučila baš za rekonstrukciju te predstave.

Cilj njezine ovogodišnje premijerne izvedbe je, kako je istaknula, ponovno uspostaviti kretanje i koreografiju obnavljanjem i ponovnim korištenjem materijala. Namjera je preispitati promjene koje su se dogodile na društveno-političkoj i umjetničkoj sceni od trenutka prve izvedbe do danas. Larisa Lipovac Navojec želi staviti naglasak na pitanja - mijenja li se značenje plesne izvedbe nakon određenog vremenskog razdoblja, kako se tjelesni materijal transformira prijelazom iz tijela u tijelo te je li koreografija u izvornom obliku, uz primjenu drugačijih postupaka, potpuno izmijenjena i je li promjena učinjena?

Plesni centar Tala poznat je po 20 autorskih predstava Larise Lipovac Navojec u kojima se često obrađuju tabu teme u društvu, kao što su kulturno politički dril, tjelesnost i seksualnost, a može se pohvaliti s izvedenih 40-ak profesionalnih i amaterskih kazališnih plesnih predstava.

Osnivačice i voditeljice Tale su Larisa Lipovac Navojec i Tamara Curić. Umjetnice uspješno djeluju u suvremenom plesu kao profesionalne plesačice, koreografkinje i pedagoginje, a školovale su se u SAD-u, Belgiji i Berlinu. Okupljaju umjetnike i s njima kreiraju nove projekte, relevantne za razvoj suvremenog plesa, od edukacije, laboratorija, rezidencija, produkcija do projekata razmjene umjetnika i suradnji kroz razne međunarodne mreže. Tu su i programi plesne edukacije uz petnaestak profesionalnih pedagoga iz područja suvremenog plesa i kazališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter