PRVORAZREDNO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE

U Umagu našli dosad neotkrivene ZIDINE IZ SREDNJEG VIJEKA

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Istraživanje se odvija pod budnim okom stručne voditeljice Anike Mijanović, arheologinje iz Muzeja Grada Umaga. Pronađene zidine predstavljaju drugi pojas gradskih zidina sagrađenih u 14. stoljeću, gradnjom kojih je omogućeno stvaranje tada novog predgrađa Umaga

Srednjovjekovne zidine koje su pronađene u Umagu prilikom izvođenja radova na izgradnji novog trga kod Trgovačke ulice i Ulice 1. svibnja predstavljaju prvorazredno arheološko otkriće, saznajemo od v.d. ravnateljice Muzeja Grada Umaga Biljane Bojić. Od samog početka raskopavanja Trgovačke ulice na sjeveroistočnoj strani, uz prostor Turističke zajednice Grada Umaga, počeo se nazirati pojas starih gradskih zidina, koji je zbog novopronađenih struktura i nalaza te njihova značaja sada prerastao u takozvano zaštitno arheološko istraživanje.

Istraživanje se odvija pod budnim okom stručne voditeljice Anike Mijanović, arheologinje iz Muzeja Grada Umaga. Pronađene zidine u arhivskim podacima nalaze se pod nazivom "drugi pojas gradskih zidina sagrađenih u 14. stoljeću, s čijom gradnjom je omogućeno stvaranje srednjovjekovnog "borga", tada novog predgrađa Umaga, a pratile su prirodnu konfiguraciju terena od sjevera luke Umaga, južno do uvale Moele".

Crkva i samostan

Zidine su bile sagrađene uz samostan posvećen Svetom Jakovu i Bartolomeju, te uz crkvu Majke Božje Žalosne (Addolorate), koja je radi novog urbanističkog plana grada srušena 1954. godine, a dio je živog kolektivnog sjećanja starijih Umažana. Danas su tlocrtni ostaci crkve upisani u opločenje nogostupa Trgovačke ulice.

- Do sada ovdje nisu bila vršena terenska istraživanja i lokalitet nije bio uključen u zonu zaštite, ali pronalaskom ovih srednjovjekovnih zidina bit će uključen u urbanu zonu zaštite. To znači da će se ubuduće prilikom izvođenje sličnih radova morati osigurati arheološki nadzor. Sve otkrivene strukture su dokumentirane i snimljenje geodetski te fotografirane, a po završetku nadzora prekriti ćemo ih geotekstilom, nakon čega se postavlja sloj pijeska pa zemlje. Novi će se trg prostirati iznad pronađenih struktura. Nadalje, u povijesnim izvorima piše da su se uz crkvu Majke Božje Žalosne nalazili samostan i hospicij, a lokacija koja se navodi je ulaz u grad. Međutim, do sada nam je poznat samo položaj crkve, a tragove samostana još nismo pronašli i ne znamo da li je, i kada bio uništen. Zato je važno ovo što radimo jer time dobivamo nove podatke koji nas mogu navesti na pravi trag, rekla je Anika Mijanović, koju smo zatekli na nalazištu na kojem je do sada pronađena i veća količina kasnoantičkog materijala (keramika, kosti, staklo, kovanice), što sugerira postojanje burnog i dinamičnog života u ovom području, i to znatno ranije nego se pretpostavljalo.

Granice razvoja

- Počašćeni smo što svjedočimo pronalasku prvih materijalnih dokaza koji nam potvrđuju postojanje drugih srednjovjekovnih obrambenih zidina, čime prvi put možemo utvrditi granice razvoja grada u srednjovjekovno i novovjekovno vrijeme u razdoblju od 13. do 18. stoljeća, rekla je v.d. ravnateljice Bojić.

Gradilište je obišao i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, koji je rekao da je kao gradonačelnik i Umažanin ponosan na rad i profesionalnost Muzeja Grada Umaga.

- Ovo je povijesni trenutak za Umag, za umašku povijest i kulturnu baštinu, a mi smo svjedoci velikog otkrića. Naša je zadaća i obveza dati bezuvjetnu potporu ovakvim projektima, jer baštineći povijest doprinosimo razvoju našega grada te omogućujemo usvajanje novih znanja svim budućim generacijama i naraštajima Umažanki i Umažana, rekao je Bassanese.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter