PULSKI FILMSKI FESTIVAL

U tjedan dana prikazano devedesetak filmova: Zatvaranje uz zahvale filmskim ekipama, ali i - susjedima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(snimio Danilo Memedović)

(snimio Danilo Memedović)


    Ovogodišnje izdanje Pulskog filmskog festivala privedeno je kraju u subotu reprizom nagrađenih filmova, no "pravi" je, natjecateljski dio, završen još u petak navečer u Areni dodjelom nagrada.

    Ranijih su godina novinari dobivali imena pobjednika na konferenciji za novinare u podne, no ove su godine i filmske ekipe i drugi saznali imena najboljih u Areni.

    Teška godina

    Iako je ova godina, kao i prošla, bila teška i za kinematografiju zbog pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera, u nacionalnom je programu prikazano šest filmova, a sveukupno je na festivalu bilo više od 90 filmskih projekcija na četiri lokacije. Održano je i mnoštvo popratnih događaja.

    Treba istaknuti da su projekcije, sukladno epidemiološkim mjerama, na svim lokacijama bile vrlo dobro posjećene, a isti filmovi prikazivali su se na više lokacija u raznim terminima, tako da je publika mogla pogledati što više ostvarenja.

    Tijekom ceremonije zatvaranja laureati su se prigodnim rečenicama obraćali publici, uz riječi zahvale filmskim ekipama. Braća Alen i Nenad Sinkauz izrekli su riječi zahvale i susjedima koji ih "trpe duže vrijeme dok imaju probe", a Rene Bitorajac primajući Zlatnu Arenu za najbolju mušku ulogu kazao je da su film "A bili smo vam dobri" snimali u nemogućim uvjetima, kada se situacija s pandemijom koronavirusa naglo pogoršala.

    Brijunska veza

    Vrlo je zadovoljan nagradama bio i Zrinko Ogresta (Zlatna Arena za režiju i Velika Zlatna Arena za najbolji film), a režiser Uberto Pasolini, nagrađen za najbolji međunarodni film, posebno je zadovoljan što je film prikazan u Puli, jer je njegova majka rođena na Brijunima.

    Na ceremoniji zatvaranja, nastupio je i poznati pulski kantautor Bruno Krajcar s kćerkom.

    Nakon proglašenja pobjednika prikazan je nijemi film "Snimatelj" uz klavirsku pratnju uživo, kao hommage kinematografiji i filmu, no za razliku od prošlih godina kada je upravo za zatvaranje Arena bila najbolje popunjena, ovo ostvarenja nije imalo toliko brojnu publiku, mada je, s gledišta povijesti filma, riječ o vrijednom uratku. Svi su izrazili nadu da će se 2022. festival napokon održati u starim, normalnim uvjetima.

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter