RIJEKA

U HNK Ivana pl. Zajca dvije premijere - dramska i baletna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Riječko HNK Ivana pl. Zajca najavilo je za 11. i 12. lipnja dvije premijere i tri predstave - dramska premijera "Opasnih veza" bit će izvedena večeras u Exportdrvu, a baletni diptih "Patetična" i "Posvećenje proljeća" bit će priređen u subotu na velikoj pozornici riječkog kazališta.

Sve su predstave inspirirane poznatim djelima iz svijeta književnosti i glazbe, a iz kazališta naglašavaju da će to, unatoč pandemiji, biti trinaesta i četrnaesta premijera ove kazališne sezone, ali ne i posljednja.

"Opasne veze" Hrvatske drame

Hrvatska drama riječkog kazališta izvest će Laclosove "Opasne veze" u režiji Olje Lozice, prema adaptaciji romana Nataše Antulov.

Kako je rekla redateljica, riječ je o priči o uvijek aktualnoj tankoj granici između ljubavi i mržnje, o odanosti u odnosu, iznevjerenim očekivanjima, povredi dostojanstva, nerealiziranim željama.

Kako navode iz kazališta, u suvremenom svijetu su Juliette i Valmont bračni par koji pripada visokom društvu, ne pišu si međusobno pisma, ali jedno drugome biraju ljubavnice i ljubavnike i bez problema ih uvlače u svoje erotske igre. Njihov savez je čvrst i nepokolebljiv sve dok se u Valmontovom životu ne pojavi osoba koja mu donese iskustvo drugačije od svih dotadašnjih...

U predstavi glume Tanja Smoje, Jasmin Mekić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Edi Ćelić, Romina Tonković, Nikola Nedić, Mario Jovev, Jelena Lopatić i Biljana Lovre.

Scenograf je Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Josip Maršić, Olja Lozica i Saša Predovan, a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

Baletni diptih: "Patetična" i "Posvećenje proljeća"

Baletni diptih "Patetična", u koreografiji Douglasa Leeja, na glazbu Ludwiga van Beethovena te "Posvećenje proljeća", u koreografiji Maše Kolar i na glazbu Igora Stravinskog bit će izvedena u subotu.

Britanski koreograf Douglas Lee koji svoje autorstvo gradi na neoklasičnoj plesnoj estetici, a koreografijom "Patetične" prvi put radi s riječkim baletnim ansamblom i predstavlja se riječkoj publici.

Kako navode iz kazališta, inspiraciju crpi iz stroge tradicije i klasičnog pogleda na glazbeni oblik Beethovenove klavirske sonate op. 13 u c-molu, poznatije pod imenom "Patetična", dok dramaturgiju svog novog baleta gradi na "betovenovskom" motivu prkosa sudbini.

Tijekom izvedbi glazbu će izvoditi riječki pijanist Marko Juraj Žerovnik.

Kostimografkinja je Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

U "Posvećenju proljeća" koreografkinja Maša Kolar slavi život, stvarajući pozitivan stav i šireći pozitivnu energiju i zadovoljstvo.

Dramaturška i koreografska asistentica je Maja Marjančić, scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

U obje predstave plešu Mao Fujita, Maria del Mar Hernandez, Soyoko Iwata, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Francesco Pio De Benedictis, Jody Bet, Carlos Huerta Pardo, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Nicola Prato, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter