SJAJAN REZULTAT ZA KUD "MATKO BRAJŠA RAŠAN"

Srebrna nagrada i posebna nagrada za dirigenta


KUD "Matko Brajša Rašan" vratio se iz Šibenika s III. međunarodnog natjecanja zborova u folklornoj glazbi - ADRIA CANTAT, sa Srebrnom nagradom i posebnom nagradom za mlade perspektivne dirigente koji su na žiri ostavili poseban umjetnički dojam, koju je zasluženo dobila dirigentica Irena Vladisavljević. U velikoj konkurenciji od 23 ansambla od kojih se u A kategoriji-nacionalne folklorne glazbe - natjecalo mnogo njih iz glazbenih škola i s glazbenih akademija, Brajšina srebrna nagrada kao amaterskog zbora ima još veću važnost i težinu.

KUD ''Matko Brajša Rašan'' se na natjecanju predstavio s četiri istarske skladbe. Dvije skladbe M. B. Rašana ''Zrasla mi ladonja" i "Bilo vavek veselo", ''Zora Rudi'' Dušana Prašelja i skladbom koju je na tekst Daniela Načinovića za zbor skladao nekadašnji dirigent zbora, Damir Bužleta. KUD ''Matko Brajša Rašan'', kao prvi hrvatski zbor u Puli i na području Istre, osnovan je još davne 1951. Ovo priznanje ima posebno značenje za zbor i dirigenticu Vladisavljević jer im je to prvo zajedničko natjecanje.

- Iako osnivači KUD-a to nisu mogli nikako znati, kasnije je zbor imao i direktnu vezu sa samim Matkom Brajša Rašanom, jer je njegova kćerka Jelka Brajša bila članica zbora i nastupala je sa zborom na njegovim obljetnicama. Toliko je voljela Brajšu da je prije 25 godina KUD-u poklonila nekoliko očevih partitura među kojima i skladbu ''Oče naš'', koja je od tada na repertoaru KUD-a, ali i drugih zborova, te je posredno tim činom obogatila hrvatsku kulturnu baštinu s još jednim očevim djelom, ističe tajnica KUD-a Ira Gužvan Orlić. Brajšu i njihovu dirigenticu Irenu Vladisavljević u lipnju čeka vrlo gust raspored nastupa. Svi koji vole pjevati su dobrodošli jer Brajša i dalje prima nove članove.(V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum