u povodu 160. godišnjice rođenja

MONOGRAFIJA "MATKO BRAJŠA RAŠAN" Autor istarske himne dobio prvu knjigu

| Autor: Zoran ANGELESKI

Brajša je skladao velik broj kompozicija svjetovne i crkovne glazbe, a u monografiji je popisano 315 skladbi * Posvećena je pažnja i njegovom tekstu "Spomenica i molba Svetome ocu papi Piju X", kao i manje poznatom Brajšinom pazinskom susretu s carem Karlom godine 1917., kada su imali mali intrigantni razgovor

 

 U povodu točno 160. godišnjice njegova rođenja (11. prosinca 1859. u Pićnu), jučer je u pulskom sjedištu Istarske županije predstavljena monografija "Matko Brajša Rašan", prva knjiga o čuvenom skladatelju i melografu, najpoznatijem kao autoru istarske himne "Krasna zemlji Istro mila".

Skladateljski opus

Iako će se službena promocija monografije održati 15. siječnja u pulskim Svetim srcima te još jednom tijekom istog mjeseca u rodnom Pićnu, novinarima su autori monografije, muzikologinje mr. art. Mirjana Grakalić i dr. sc. Ivana Paula Gortan Carlin te povjesničar mag. hist. Andrej Bader približili motive nastanka i sadržaj knjige, koja je tiskana u 500 primjeraka.

Nastala sa željom da se na jednom mjestu cjelovitije i sustavnije obrade život i djelo poznatog istarskog skladatelja, te ključne istarske glazbene ličnosti na prijelazu u 20. stoljeće, u monografiji se ističe skladateljski opus Matka Brajše Rašana, koji je skladao velik broj kompozicija svjetovne i crkovne glazbe - u zadnjem poglavlju popisano je 315 njegovih skladbi, zajedno s podacima kada su nastali te gdje su sada pohranjeni.

Autori su naglasili da je od iznimne važnosti njegov pionirski rad na sakupljanju i melografiranju istarsko-primorskih narodnih napjeva čakavskoga govornog područja. Osim što je kao meliograf skupljao i zapisivao narodne napjeve, Brajša je prvi pristupio harmonijskoj nadgradnji tonske strukture narodnih napjeva koja se ne podudara ni s jednom tradicionalnom ljestvicom - durom, molom ili starim načinima.

No, još uvijek je nepoznata sudbina dijela popisane Brajšine glazbene ostavštine, a želja autora je da ova monografija posluži kao poticaj i drugim istraživačima da upotpune monografiju. Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica rekao je da će se monografija podijeliti svim istarskim školama i knjižnicama.

Kako je jučer rečeno, izuzetno je zanimljiv preporodno razdoblje od 1880. do 1918. godine, kada je glazba (i kultura) imala bitno veći značaj u ondašnjem političkom kontekstu nego što ga ima danas. Ova monografija posvećuje pažnje i Brajšinom tekstu "Spomenica i molba Svetome ocu papi Piju X", kao i manje poznatom Brajšinom susretu Brajše s carem Karlom, kada su si 1917. godine u Pazinu stisnuli ruke i imali mali intrigantni razgovor.

Matko Brajša Rašan gimnaziju je završio u Pazinu, a pravo studirao u Beču. Nakon diplome, neko je vrijeme radio kao odvjetnički pripravnik, a zatim kao općinski službenik po istarskim mjestima. Za talijanske okupacije, 1923. protjeran je iz Istre, prvo je živio u Karlovcu, a zatim u Zagrebu, gdje je umro 1934. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater