''BRAJŠI U SPOMEN''

U subotu 15. Dani vokalne glazbe POPULARIZACIJA SKLADBI ISTARSKIH AUTORA


Petnaesti Dani vokalne glazbe - "Brajši u spomen", pod pokroviteljstvom Grada Pule, Ministarstva kulture RH i Turističke zajednice Grada Pule, i ove će se godine tradicionalno održati u Domu hrvatskih branitelja u subotu u 19 sati.

Subotnji svečani koncert uveličat će Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije iz Pule, a raznovrsnim programom predstavit će se Mješoviti zbor ''Grisium'' Zajednice Talijana iz Grožnjana, te Klapa Brnistra iz Pule čiji članovi o sebi kažu da su Istrijani vesele naravi i veliki zaljubljenici pjesme, pa tako i one izvorne dalmatinske. Da bi se čakavski dijalekt čuo i u malo modernijoj verziji, pobrinula se grupa Sakramenski iz Medulina koji pjevaju pop-rock na medulinskom dijalektu. I naravno tu su i domaćini-organizatori iz KUD-a ''Matko Brajša Rašan''.

Kao i svake godine, zborski će sudionici izvesti po jednu Brajšinu skladbu te na kraju susreta tradicionalno otpjevati istarsku svečanu pjesmu "Krasna zemljo", koju je na tekst dr. Ivana Cukona uglazbio Matko Brajša Rašan.

KUD "Matko Brajša Rašan" započeo je s organizacijom programa "Brajši u spomen" u rujnu 2004. i susret je već prvu godinu polučio veliki uspjeh, i potvrdio ga na susretima koji su se i narednih godina održali. Susret pjevačkih zborova pod nazivom "Brajši u spomen" okuplja zborove koji na repertoaru imaju po jednu skladbu skladatelja Matka Brajše Rašana i skladbe po vlastitom odabiru. Partiture svih izvedenih skladbi se kopiraju, uvezuju i poklanjaju svim zborskim sudionicima manifestacije – što doprinosi popularizaciji kako istarskih skladatelja, tako i skladatelja iz onih krajeva iz kojih gostujući zborovi dolaze.

KUD ''Matko Brajša Rašan'' ove godine slavi 67 godina neprekinutog rada i postojanja što govori o tradiciji i ljubavi koju članovi društva ulažu u vokalni glazbeni izraz. Ulaz na koncert je slobodan. (V. B.)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini