SPLIT

Splitsko GKL za novu sezonu najavljuje tri premijere

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitsko Gradsko kazalište lutaka (GKL) za novu sezonu najavljuje tri premijerna naslova, predstave "Slonić dištonić" Siniše Novkovića, "Regoč" Branimira Rakića po bajci Ivane Brlić Mažuranić i "Kaktus bajke" Sunčane Škrinjarić u režiji Renate Carole Gatica.

Ravnateljica GKL-a Split Marija Tudor izrazila je nadu da će se u novoj sezoni predstave ponovno moći igrati pred prepunim gledalištem, no do tada će se program toga kazališta kontinuirano odvijati i za najmanji broj gledatelja. Predstave će se kao i protekle sezone, ne bude li drukčije moguće, igrati i za samo jedan razred ili jednu vrtićku skupinu.

"Premijerni program sastavljen je od naslova iz književne baštine, jednog suvremenog i jednog novog teksta, a u sezoni su planirana i dva izdanja Festivala hrvatske drame za djecu Mali Marulić. Ovogodišnje 14. izdanje festivala premješteno je s travnja 2021. na novi jesenski termin koji počinje 28. rujna i trajat će pet dana. Nadamo se da će 15. izdanje Malog Marulića biti održano u svom uobičajenom proljetnom terminu, u mjesecu travnju", kazala je Tudor.

Kako je najavila ravnateljica, od ostalih manifestacija bit će održano Ljetno kazalište za djecu koje se protekle dvije godine događalo u prostoru Ljetnog kina Bačvice, a lutkari planiraju tim izuzetno posjećenim programom u istom ambijentu završiti i sezonu 2021./2022.

Prva ovogodišnja premijerna predstava, "Slonić dištonić" trebala se realizirati lani, ali zbog epidemioloških okolnosti odgođena je za prosinac ove godine. Predstavu će po vlastitom tekstu režirati Siniša Novković, nagrađivani glumac i član ansambla Gradskog kazališta mladih (GKM), dobro poznat splitskoj publici i kao autor i redatelj. Novković će  svojom prvom predstavom u GKL-u na originalan, duhovit i zaigran način predstaviti i kao zaljubljenik u lutkarstvo.

Drugu premijeru režirat će Branimir Rakić, glumac GKL-a Split i uskoro diplomirani lutkarski redatelj koji je za svoj diplomski rad posegnuo za hrvatskom književnom baštinom i iz zbirke "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić odabrao bajku "Regoč", a premijera je planirana za veljaču 2022.

Tudor dodaje da će posljednju ovosezonsku premijeru režirati Renata Carola Gatica, nagrađivana redateljica koja će u Splitu postaviti "Kaktus bajke" hrvatske spisateljice Sunčane Škrinjarić. Originalan redateljski i dramaturški koncept razvit će s Ivanom Đulom, dramaturginjom i skladateljicom i svojom stalnom suradnicom. Lutke i scenografiju kreirat će Alena Pavlović, jedna od najnagrađivanijih lutkarica u Hrvatskoj proteklih godina, dok je premijera najavljena za travanj 2022.

"Predstave GKL-a Split gostovat će i izvan Splita, a selekcijski postupak za sudjelovanje na uglednim festivalima prošli su različiti naslovi. Tako je na Međunarodni lutkarski festival PIF, koji će se u rujnu održati u Zagrebu, pozvana 'Palčica' u režiji Branimira Rakića, na Lutkarsku reviju u Rijeku i Naj, naj, naj festival u Zagreb putuje 'Miš u toću' redatelja Ivana Plazibata prema tekstu Ivane Vuković, a predstava 'Lažeš, Melita' istog autorskog dvojca prema romanu Ivana Kušana pozvana je na dječji kazališni festival u Beogradu", rekla je Tudor. 

Realizacija programa, dodala je, ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter