IZLOŽBA SLIKA

Radovi Darka Matijašića, člana Centra za inkluziju: PRIKAZ LJUDSKE POTREBE ZA PRIPADANJEM

Darko Matijašić (u sredini) s prijateljima nakon otvaranja izložbe (L. JELAVIĆ)

Darko Matijašić (u sredini) s prijateljima nakon otvaranja izložbe (L. JELAVIĆ)


Likovni radovi Darka Matijašića, koji su mnoge iznenadili ljepotom i sadržajnošću, bit će darovani prijateljima u Labinu koji uređuju hostel u kojemu će raditi osobe s intelektualnim poteškoćama

Centar za inkluziju i podršku u zajednici u Bujama, koji je započeo s radom u travnju 2011. godine, pruža usluge poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama s područja Buja, Umaga, Novigrada i Grožnjana. Svakodnevni boravak štićenika organizira se uz razne sportsko-rekreativne, radno-kreativna, inkluzivno-edukacijske i socijalizacijske aktivnosti, a osmišljeni su zajedno s članovima. Jednu od svojih aktivnosti članovi i voditelji Centra pokazali su ovih dana preko prve samostalne izložbe Darka Matijašića, koji je već nekoliko godina član i štićenik Centra za inkluziju u Bujama, otvorene u prostorijama POU Buje.

Jedan od voditelja Centra Marko Đaković je priliko otvaranja izložbe petnaestak likovnih radova napomenuo da su ove godine radili na temu boja zemlje. Svaki član je imao mogućnost iskazati se zadanim bojama na način na koji želi.

- Već na početku smo zamijetili veliki interes koji je Darko pokazivao i zadatke s bojama je vrlo lako rješavao. Vidjelo se da ima smisla i potencijala, pa je nastavio s radom i evo nastali su ovi radovi koje izlažemo javnosti. On je bio posebno aktivan i u izradi čestitki, veli Đaković.

Jedan od likovnih radova iz ove serije "Mati zemlja" volonterka Centra za inkluziju Regina Gardoš odnijela je i na veliku likovnu manifestaciju u Grožnjanu Ex tempore. Linije šarenog vjetra, zrake jesenskog sunca, kapljice kiše koje se šire u lokvi pokrenule su ideju o samostalnoj izložbi kao prezentaciji Darkove kreativnosti i neophodnog poticaja za daljnji stvaralački rad.

Prilikom otvaranja izložbe, radove Darka Matijašića s nekim motivima iz književnosti usporedila je profesorica bujske gimnazije Tarita Štokovac.

- U Darkovim slikama prepoznat ćete ljepotu koju nam pružaju jednostavni, svakidašnji motivi koji ulijevaju sigurnost, koji govore da stvari postoje i traju, da se krugovi života šire i ponavljaju. U njima prepoznajem motive bliskosti, usklađenog plesa valova na vjetru i one tako ljudske potrebe za pripadanjem, rekla je Tarita Štokovac.

Likovni radovi Darka Matijašića koji su mnoge iznenadili ljepotom i sadržajnošću bit će darovani prijateljima u Labinu koji uređuju hostel u kojemu će raditi osobe s intelektualnim poteškoćama.

Darko Matijašić (1983.) odrastao je u Matelićima, selu pokraj Materade, a od 12. godine polazio je školu u Labinu sve do 21. godine, kada je postao član Centra za inkluziju i podršku u zajednici Buje gdje je razvio razne tehnike crtanja, od jednostavnijih drvenih bojica i flomastera za platno, preko akvarela, do tempere i akrilnih boja na raznovrsnim plohama. (L. JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter