BUJSKI CENTAR ZA INKLUZIJU I PODRŠKU U ZAJEDNICI

Samo za petinu korisnika ugovorena je usluga s resornim ministarstvom

| Autor: Luka JELAVIĆ
Pripreme za izložbu tražile su puno rada (Snimio Luka Jelavić)

Pripreme za izložbu tražile su puno rada (Snimio Luka Jelavić)


U zgradi starog vrtića, uz posebni odjel Osnovne škole Mate Balote, službeno je 11. travnja 2011. godine počeo s radom Centar za inkluziju i podršku zajednici, organizaciju civilnog društva čije su aktivnosti usmjerene djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim poteškoćama.

Udruga je osnovana 2005. godine, ustrojstveno je organizirana na način da svakodnevno pruža usluge na području Labina, Poreča i Pule, a od prije 12 godina i na području Bujštine sa sjedištem u Bujama.

Razvoj sustava

Misija organizacije je razviti na području Istre sustav koji će osobama s intelektualnim teškoćama pružiti kvalitetne usluge koje se temelje na europskim i svjetskim trendovima inkluzivnih edukacijsko - rehabilitacijskih programa. Prigodna svečanost u bujskom Centru upriličena je nekoliko dana kasnije, kada su u prostorijama nekadašnjeg bujskog vrtića tadašnji gradonačelnik Buja Edi Andreašić i gradonačelnik Umaga Vili Bassanese i službeno označili početak rada Centra koji svojim korisnicima pruža uslugu poludnevnog boravka za desetak osoba s intelektualnim teškoćama iz Buja, Umaga, Novigrada i Grožnjana. Aktivnosti se provode svakodnevno u trajanju od šest sati te ovisno od događanjima u zajednici i u dane vikenda. Sportsko - rekreativna aktivnost, radno - kreativna, inkluzivno - edukacijska i socijalizacijska aktivnost samo su neki od sadržaja koji se provode u Centru, a osmišljeni su zajedno sa članovima. U okviru tih aktivnosti i edukacije za svakodnevni život, samostalno stanovanje, organiziraju se izleti i odlasci na društvene događaje u zajednici.

Uređenje prostora

Kroz protekle godine stvarali su se povoljniji uvjeti za boravak i rad korisnika Centra, uređena je unutrašnjost objekta, a prije dvije godine završena je kompletna obnova krova i zgrade, dograđen je ulaz za osobe u invalidskim kolicima, nabavljen je kombi za prijevoz, opremljeni kuhinja i radni prostori, sve u cilju olakšanog rada i većeg zadovoljstva korisnika i njihovih najbližih. U opremanju i uređenju prostorija sudjelovali su gradovi i općine s tog područja, posebno Grad Buje, ali i mnoge tvrtke, ustanove i pojedinci kroz razne humanitarne i druge akcije.

Dvanaest godina djelovanja bujskog Centra za inkluziju i podršku zajednici obilježeno je ovih dana u novigradskom Muzeju Lapidarium gdje je uz jubilej organizirana rasprava na temu sadašnjosti i budućnosti inkluzivnih socijalnih usluga za osobe s intelektualnim teškoćama na području Bujštine i Poreštine. Na okrugli stol pozvani su predstavnici Umaga, Buja, Novigrada, Grožnjana, Poreča, Tara i općine Kaštelir - Labinci, predstavnici iz sustava socijalnog rada, roditelji osoba s intelektualnim teškoćama te predstavnici Centra za inkluziju i podršku u zajednici. Sve se odvijalo u sklopu projekata “Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici”. Rasprava je počela prezentacijom odredbi novoga Zakona o osobnoj asistenciji koji je u javnosti i među osobama s invaliditetom izazvao brojne nedoumice te komentare. O mogućnostima koje novi zakon donosi na području veće podrške, veće socijalne uključenosti i omogućavanja što samostalnijeg života osoba s invaliditetom te usvojenim izmjenama u cilju poboljšanja Zakona, govorile su predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, državna tajnica Marija Pletikosa i savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović. Rasprava je nastavljena na temu podrške osobama s intelektualnim teškoćama, a stručna suradnica Centra za inkluziju u Bujama Ana Boroš predstavila je aktivnosti koje se provode u bujskom Centru, dok je predsjednik Centra za inkluziju Marko Perkov predstavio usluge organiziranog stanovanja i boravka koje se pružaju u pet lokalnih zajednica na području Istre, a u kojima je sada 105 korisnika.

- Od toga, samo 20 korisnika Centar ima ugovorenu uslugu s nadležnim ministarstvom, dok se za više od 80 posto korisnika sredstva osiguravaju kroz projekte i programe, naglasio je Perkov istaknuvši da je prijeka potreba ugovaranja ovih usluga s resornim ministarstvom.

U raspravi je, uz pohvalu za suradnju bujskog Centra s općinama i gradovima, pročelnik Grada Umaga Slaviša Šmalc naglasio da se potrebe za takvim uslugama povećavaju iz godine u godinu, dodajući da Grad Umag planira osigurati dodatni prostor za pružanje usluga boravka i stanovanja za osobe s intelektualnim teškoćama s područja Umaga. Uz ostale sudionike u raspravi, bujski gradonačelnik Fabrizio Vižintin je rekao da je Grad Buje tijekom zadnjih nekoliko godina uložio velika sredstva u energetsku obnovu zgrade kao i u omogućavanje pristupačnosti zgradi osobama koje se kreću uz pomoć kolica, čime su stvoreni dobri prostorni uvjeti za nastavak aktivnosti Centra u Bujama.

Izložba radova korisnika

Osim okruglog stola, u novigradskom muzeju postavljena je prigodna izložba likovnih radova korisnika Centra, kao rezultat dijela njihovih svakodnevnih aktivnosti. Izloženi radovi članova Centra za inkluziju i podršku u zajednici Buje nastali su pod mentorstvom Manuele Rota, Marka Đakovića, Vedrana Janića, Ane Boroš i Dobreta Grnčaroskog. O izloženim radovima te o napretku u likovnom izražavanju korisnika uvodno se prisutnima u ime domaćina obratila ravnateljica Muzeja Lapidarium Jerica Ziherl, a izložbu je službeno otvorio bivši gradonačelnik Buja Edi Andreašić koji je sudjelovao u pokretanju aktivnosti Centra u Bujama. Tom se prilikom Andreašić prisjetio početnih razgovora o otvaranju takve ustanove u Bujama, te izrazio želju da se izložba posveti majci djeteta s Downovim sindromom Aniti Altin i učiteljici u posebnom odjelu OŠ Mate Balote Milojki Maračić, osobama koje su inicirale pokretanje dnevnih aktivnosti za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, odnosno otvaranje posebne ustanove u Bujama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter