U GALERIJI HUIU

Predstavljena OMO Reader aplikacija za osobe s disleksijom: NIZ MOGUĆNOSTI KOJE OLAKŠAVAJU ČITANJE I UČENJE

Izložba OMOLAB  grafika čijom se kupnjom sufinancira OMO Reader projekt

Izložba OMOLAB grafika čijom se kupnjom sufinancira OMO Reader projekt


Projekt je predstavio Petar Reić, stručnjak za vizualne komunikacije i autor nagrađivanog start-upa za komunikacijske alate

Posve drukčija izložba, vrlo poučna, zanimljiva i kreativna otvorena je u četvrtak navečer u pulskoj Galeriji HUIU u Zagrebačkoj ulici. Naime, tom je prigodom održano predstavljanje OMO Reader aplikacije za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja te otvorena je izložba OMOLAB grafika čijom se kupnjom sufinancira OMO Reader projekt.

Visoka čitljivosti mogućnost prilagodbe

Projekt je predstavio Petar Reić, stručnjak za vizualne komunikacije i autor nagrađivanog start-upa za komunikacijske alate.

- Kao temelj alata za osobe s disleksijom i drugim teškoćama čitanja oblikovali smo OmoType font sustav visoke čitljivosti i mogućnosti prilagodbe individualnim potrebama korisnika. OmoReader aplikacija, osim pune afirmacije OmoType font sustava, nudi i niz značajki koje olakšavaju čitanje i učenje. OmoType font sustav, koji čine 52 inačice, oblikovan je posebno za osobe s disleksijom. U školskim klupama danas sjedi oko 60 tisuće djece s disleksijom, računa se da u Hrvatskoj oko deset posto populacije ima neki oblik disleksije, a disleksija se ne manifestira svugdje na isti način, ona uvelike ovisi i o jeziku kojime se govori. Disleksija, osim poteškoća, donosi i niz privilegija, dijete s disleksijom će više upotrebljavati maštu, radit će nešto drugo puno bolje, na drukčiji će način dekodirati informacije, kazao je Reić govoreći i o fonološkom aspektu disleksije i njegove manifestacije.

Istaknuo je i da će djeca koja loše čitaju krajem prvog razreda, loše čitati vrlo vjerojatno i krajem osmog razreda.

Zastupljeni brojni lektirni naslovi

Govoreći o stručnom aspektu aplikacije, naglasio je da "OmoReader primarno koristi ePub format e-knjiga dok je konverzijom moguće uvesti druge: PDF, FB2, MOBI, DOCX, RTF, TXT… Upotrebom fotoaparata na mobilnom uređaju tekstove iz knjiga, časopisa i ostalih tiskovina moguće je uvesti, uređivati i spremati kao bilješke".

Bilo je govora i o razmaku između slova i redaka, raznim alatima korištenja aplikacije, te o knjigama koje se mogu na taj način čitati, ističući da su zastupljeni brojni lektirni naslovi, kako za osnovnu, tako i za srednju školu.

Izložba je otvorena do 12. veljače, od ponedjeljka do petka od 12 do 14 i od 18 do 20 sati. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter