festival dječje knjige

MONTE LIBRIĆ: Uz knjige, dolaze i životinje iz zoološkog vrta, obližnjih rančeva, akvarija i terarija

Ovogodišnje, 15. izdanje održat će se u pulskom Parku Petra Krešimira IV., popularno zvanom Kukuriku park, koji će na tjedan dana postati najživlja literarna pozornica na otvorenom najvećeg festivala knjiga za djecu u Hrvatskoj. Mnoštvo programa i knjiga ovoga puta na okupu drži tema "Librić Zoo Park/Parco Librić Zoo", čija je pažnja usmjerena na životinje

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Ovogodišnje izdanje 15. festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 6. do 12. lipnja, a najavljen je na konferenciji za novinare u Klubu-knjižari Giardini 2. Festival je došao do svog 15. izdanja, a ove će se godine održati pod tematskom odrednicom "Librić Zoo park/Parco Librić Zoo".

Ovogodišnje su izdanje predstavili direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich, glavna organizatorica Emina Popović Sterpin i voditelj prodaje Denis Brandeis Fiala.

- Ovogodišnje, 15. izdanje održat će se u pulskom Parku Petra Krešimira IV., popularno zvanom Kukuriku park, koji će na tjedan dana postati najživlja literarna pozornica na otvorenom najvećeg festivala knjiga za djecu u Hrvatskoj. Mnoštvo programa i knjiga ovoga puta na okupu drži tema "Librić Zoo Park/Parco Librić Zoo", čija je pažnja usmjerena na životinje. One imaginarne potražit će se u slikovnicama i knjigama iz programa i s polica bogatog sajma dječje knjige. Postoji mnoštvo knjiga i slikovnica s temom iz svijeta faune, a ovdje će biti zastupljeni brojni naslovi. Što se životinja tiče, one stvarne na Monte Librić stižu iz Zoološkog vrta, kao i s obližnjih rančeva, iz akvarija i terarija, kazala je Ćurković.

Ona je najavila i svečano otvorenje u ponedjeljak, 6. lipnja u 11 sati u Librić parku (Parku Petra Krešimira IV.) prema scenariju i režiji Marija Kovača i Petre Radin iz kazališta Tvornice lutaka. Ceremoniju otvorenja obilježit će dijelovi "Ježeve kućice", svevremenskog klasika Branka Ćopića te naširoko poznati životinjski likovi pjesmom će otvoriti sedmodnevno slavlje dječje literature. Glazbeno-scenskoj igri pridružit će se i poznati festivalski likovi, tradicionalna Baka Librić (Gordana Trajković) i Una Libar (Sedina Cerovac). Na otvorenju festivala sudjelovat će izaslanica ministrice kulture i medija, pulski gradonačelnik Filip Zoričić i istarski župan Boris Miletić.

- I dok će se festival porinuti uz songove prepoznatljive priče o ježu i liji, izvedba cijele predstave Tvornice lutaka odigrat će se isti dan, u ponedjeljak, u večernjem festivalskom terminu. Jedna od potki ovogodišnjeg programa upravo su scenski, kazališni programi. Librić teatrino obuhvaća tako i predstavu "Wanda lavanda" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Glazbeni Zoo, čuvenog pijanista Vitomira Ivanjeka, predstavu "Qua la zampa!" pulskih glumačkih snaga Petre B. Blašković i Luke Juričića, kazala je Ćurković.

Emina Popović Sterpin navela je da će se scenskim nastupima pridružiti i priče iz zagrebačkog Zoološkog vrta nazvane "Divlje srce grada", u kojima će se predstaviti Miki – kraljevski piton, Fifi – mliječna zmija, Leonardo – crvenouha kornjača i Rafaelo – čančara, a tu je i program "Šaptač pticama" uz sokolara Harija Heraka, Veroniku – sovu ušara, Isu – meksičkog jastreba i Elu - surog orla.

Librić-scenu, kako je najavljeno, obogatit će balet i zbor pulskih mališana, polaznika Studija Zaro, a bogati svijet životinjskog carstva bit će prisutan i na filmu. U suradnji s Pula Film Festivalom i Kinom Valli održat će se i dvije projekcije filmova za djecu koji su nastali prema literarnom predlošku: češki "I miševi idu u raj" te njemački "Škola čarobnih životinja".

Denis Brandeis Fiala govoreći o prodajnom dijelu, kazao je da će uz snižene cijene i posebne promotivne akcije sajamski dio Monte Librića biti do sada najveća izložba dječjih naslova.

- Knjige će biti dostupne na dvije festivalske lokacije: u Librić parku na Faustusima – posebnim knjiškim štandovima te u prostoru Kluba knjižare Giardini 2, koja će sve do kraja ljeta biti literarno carstvo za najmlađe. Više od 70 nakladnika izložit će oko 4.000 naslova, među kojima će biti i bogata ponuda knjiga na talijanskom jeziku, a posredstvom poznate knjižare iz Trsta Nero su Bianco. Brandeis Fiala je istaknuo da je do sada najveći broj naslova iznosio oko 3.500, te da je sada zastupljeno, za ovo rođendansko izdanje, najviše naslova i izdavača.

Uz brojna premijerna predstavljanja knjiga već najavljenih hrvatskih autora i autorica, odnosno uz Olju Savičević Ivančević, Luciju Mrzljak, Milu Elegović, Koraljku Milun, Branku Hollingshworth Naru, Svjetlana Junakovića, Milanu Vuković Runjić, Zorana Vakulu, Majdu Milevoj Klapčić, Katarinu Brajdić Drajdić, Anu Dundara Pajić i Vibora Juhasa, Monte Librić će obilježiti i bogat radionički program. Radionice vode studentice Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ilustrator Dominik Vuković i psihologinje Sandra Župarić, Lea Dogan i Dajana Čopec.

Već tradicionalni program "Piu' che una storia" iz partnersko-kreativne suradnje sa Zajednicom Talijana Pula, kako je navela Tamara Brussich, nadovezuje se na temu Librić Zoo parka. Uz promocije djela talijanskih autora, a to su Vincenzo Stera, Daniele Dibiaggio, David Conati i Gianluca Passarelli, poseban događaj bit će promocija knjige "La casetta del Riccio", odnosno prijevod "Ježeve kućice" na talijanski jezik u izdanju Zajednice Talijana Pula.

- Za nas najvažniji događaj na Libriću bit će u petak točno u podne, kada ćemo predstaviti to djelo, nastalo prije nekoliko godina zahvaljujući trudu i radu malih prevoditelja pod mentorstvom čuvene prevoditeljice Ljiljane Avirović. Djeca, mali prevoditelji su polaznici Europskog instituta za književno prevođenje "Janus Pannonius", a ilustracije za slikovnicu pripremio je pulski ilustrator Vibor Juhas. Knjiga se neće za sada moći kupiti, dobit će je vrtići i škole te knjižnice, no riječ je o iznimno velikom projektu, velikom trudu Avirović i djece koji su podarili novo ruho poznatoj knjizi za djecu, navela je Brussich ističući i veliku ulogu Liane Diković u talijanskom programu Librića.

Na kraju prvog festivalskog dana, održat će se proslava jubilarnog rođendana Monte Librića, uz popularnog DJ-a Maria Kovača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter