MONTE LIBRIĆ

"KAPELIN - Obična štorija o neobičnom Labinjanu": Ne samo slikovnica, već i pravi priručnik za nastavnike

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Danas počinje festival dječje knjige Monte Librić koji će na repertoaru imati raznolike programe i sadržaje. Među promocijama, izdvojili smo i jednu lijepu istarsku priču.

Pretposljednjeg dana Monte Librića, u subotu, 11. lipnja u 10 sati u Librić parku (Park Petra Krešimira IV.) bit će predstavljena knjiga čije su autorice tri labinske prosvjetne djelatnice.

Katarina Brajdić Divšić, Ana Dundara Pajić i Majda Milevoj Klapčić uz ilustracije Vibor Juhasa objavile su knjigu "Kapelin – obična štorija o neobičnom Labinjanu" (Naklada Ljevak), a svi će oni zajedno predstaviti ovu knjigu.

- Ponukane projektom Istarske županije o zavičajnosti, nas tri učiteljice – Ana, Katarina i Majda – odlučile smo udružiti kreativne snage i napisati slikovnicu "Kapelin", običnu priču o neobičnom Labinjanu. Kroz priču dječaka Matije koji se na školskom izletu našao u spomen-sobi Matije Vlačića Ilirika, upoznajemo život i djelo ovog velikog istarskog reformatora i najpoznatijeg Labinjana. Uz zanimljivu priču o životu Matije Vlačića Ilirika, slikovnica kroz rubriku 'Jeste li znali?' donosi i mnoge zanimljivosti i manje poznate činjenice o vremenu u kojem je ovaj velikan živio i radio, ističu autorice.

Majda Milevoj Klapčić bila je ta koja je kolegicama "bacila bubu u uho" da bi trebale udružiti snage i napraviti nešto kreativno.

- Kad su na okupu tri ljubiteljice knjiga, a od toga je jedna knjižničarka i sve tri zajedno imaju sedmero djece, pisanje slikovnice se, nekako, samo nameće. Kako se u to vrijeme slavila 500. obljetnica rođenja Matije Vlačića Ilirika, sve smo to povezale i odlučile pisati slikovnicu o toj velikoj ličnosti o kojoj današnja djeca malo znaju. Kako smo sve tri profesorice po struci, odmah nam je na pamet pao i projekt zavičajne nastave Istarske županije koji se provodi u svim trećim razredima u Županiji i odlučile smo da Kapelin neće biti samo slikovnica, već će moći učiteljicama poslužiti kao svojevrsni priručnik, veli Milevoj Klapčić.

- Odluku smo donijele na prvom sastanku. Odmah smo se složile da ćemo pokušati pa što bude. Majda je već tada poznavala Matka Plovanića, dizajnera iz Pule koji je odmah pristao raditi s nama na projektu. Bacile smo se na istraživanje, počele pisati i zapravo, vrlo brzo i napisale glavni tekst slikovnice. Onaj tko nikada nije pokušao pisati slikovnicu ne zna da, iako se čini da je to lagano jer slikovnice uglavnom sadržavaju jako malo teksta, je teško sve što želiš napisati pretočiti u svega par redaka. Kako bi Kapelin bio pravi mali priručnik, a ne samo slikovnica, odlučile smo na svaku drugu stranicu dodati rubriku 'Jeste li znali?' u kojoj objašnjavamo okolnosti vremena u kojemu je živio Matija Vlačić. Negdje u samom početku pisanja Matko nam je predložio da slikovnicu ilustrira Vibor Juhas, poslao nam je njegov prijedlog prve dvije ilustracije, a mi smo se odmah složile. Za svaku ilustraciju u knjizi slale smo mu i tekst i prijedlog kako bi ilustracija trebala izgledati i Vibor je svaki put pogodio sve naše zamisli. Matko je zaslužan za prekrasnu kombinaciju boja u slikovnici i sam konačni izgled Kapelina, za koji smo se borili do samog kraja. Naime, mi smo konačni proizvod imale prije no što smo našle izdavača, a proizvod je bio dosta skup za tisak. Tu tek kreće naša priča, govore autorice.

Česti je slučaj da književnicima i piscima nije baš jednostavno naći izdavača.

Na naš upit kako su došle do izdavača ističu da je "priča s Kapelinom tekla glatko do samog kraja pisanja, ilustriranja i dizajniranja. Tako ušminkanu, odlučile smo je izdati. Hvala na pitanju, ne, u Hrvatskoj nije lako naći izdavača, za samostalno izdavanje trebaš imati vlastiti novac ili jako puno sponzora, a i prilagoditi se nekom jeftinijem izgledu samog proizvoda. Mi smo odlučile biti hrabre i preko Lene Rovis Žgaljić iz Naklade Ljevak s kojom Majda kao knjižničarka surađuje, dobile smo priliku otići na izlet do Zagreba, a usput odraditi i sastanak s Martinom Perić iz školskog odjela. Martina se oduševila našem entuzijazmu i hrabrosti, a ostalo je povijest. Slikovnica je tiskana u 2.000 primjeraka, a da bi izgledala baš onako kako smo je zamislile, morali smo potražiti pomoć lokalnih sponzora. Ovom prigodom još se jednom zahvaljujemo svim pokroviteljima. Slikovnica se u Labinu može kupiti u papirnici Birograf, a izvan Labina u knjižarama Ljevak, ali i drugim knjižarama koje su je uvrstile u svoju ponudu te je naravno dostupna i online.

Na neizbježno pitanje o planovima za budućnost, vele sa bi svakako voljele napisati slikovnicu i o najpoznatijoj učiteljici s ovih područja, Giuseppini Martinuzzi, ali i o nekim poznatim ličnostima iz drugih županija u Hrvatskoj.

- Entuzijazma i energije imamo, nadamo se da ćemo i dalje imati podršku koja nam je potrebna kako bismo nastavile svoj rad i kako bi edicija imala još puno naslova, zaključuju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter