Završena prva faza gradnje

KUĆA ISTARSKIH KAŠTELA Dio projekta očuvanja istarskih povijesnih spomenika kulture

| Autor: Luka JELAVIĆ

Ruševna zgrada nekadašnje mljekare u Momjanu preuredit će se u kulturno-informacijski centar koji tematizira prvenstveno kaštel Rota u Momjanu, ali će na istom mjestu posjetitelji kroz interaktivne sadržaje moderne tehnologije saznati sve i o ostalim istarskim kaštelima

 

Ovih je dana završena prva faza građevinskih radova na budućoj Kući istarskih kaštela (Casa dei casteli) u Momjanu. Gradnja i opremanje Kuće istarskih kaštela je zajednički projekt Grada Buje i Istarske županije kojim će se ruševna zgrada nekadašnje mljekare u Momjanu preurediti u kulturno – informacijski centar koji tematizira prvenstveno kaštel Rota u Momjanu, ali će na istom mjestu posjetitelji kroz interaktivne sadržaje moderne tehnologije saznati sve i o ostalim istarskim kaštelima. 

Dio istarske kulturne strategije

Uz kaštele, posjetitelji će na tom mjestu moći doznati puno toga o Momjanu, povijesti i znamenitostima toga kraja, momjanskom muškatu, tradicionalnim obrtima i proizvodima, te druge informacije. U tom objektu u središnjem dijelu Momjana, bit će uređen multifunkcionalni prostor koji će, uz turiste, moći koristiti i mještani Momjana i okolice za razne manifestacije, za organiziranje kulturnog i društvenog života.

Projekt ustanovljenja Kuće istarskih kaštela dio je vrijednog projekta očuvanja istarskih spomenika bogate povijesti i vrijednosti. Dio je to istarske kulturne strategije s ciljem veće dostupnosti kulturne materijalne baštine kroz izgradnju centra za posjetitelje.

Kuća istarskih kaštela bit će podijeljena u tri etaže. U prizemlju će biti opremljen multifunkcionalni prostor raznim sadržajima, a tu će biti i poseban informacijski punkt na kojemu će posjetitelji moći dobiti sve potrebne informacije o Momjanu i okolnim mjestima, o mogućim povijesnim i drugim zanimljivim lokacijama. Na prvom katu zgrade prostor će biti uređen u stilu "art in residence" u kojem će gostovati znanstvenici, umjetnici i gosti Momjana, uz mogućnost organiziranja znanstvenih i drugih skupova. Na drugom katu će biti multifunkcionalna dvorana koja će služiti za društvena događanja poput predavanja, izložbi, druženja, sastanaka, proslava… 

Ulaganje od 4 milijuna kuna

Svi katovi su povezani jedinstvenom galerijom, zapravo stepeništem koje će služiti i kao kulturno-informacijski prostor. Iza zgrade bit će uređeno dvorište koje može služiti za organizaciju manjih događanja u ljetno vrijeme. Zgrada će u potpunosti biti opremljena suvremenom, multimedijalnom opremom.

Uz sve to, Momjan će umjesto ruševne zgrade koja je godinama svjedočila o burnoj prošlosti i zubu vremena, dobiti lijepo uređenu zgradu koja će oplemeniti taj dio povijesne jezgre Momjana. Dvije trećine vrijednosti radova financira Istarska županija koristeći i međunarodne fondove, dok jednu trećinu troškova pokriva Grad Buje. Ukupna vrijednost građevinskih radova je oko dva milijuna kuna, dok se predviđa da će još toliko sredstava biti potrebno za opremanje Kuće istarskih kaštela. Slijede radovi unutar objekta, a prema planu, tek po završetku građevinskog dijela radova može se ići na traženje izvora sredstava za opremanje. Očekuje se da bi taj vrijedan objekt javnosti mogao biti predstavljen iduće godine u ovo vrijeme.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater