U Kući kaštela u Momjanu

Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevnica

Izlagači – povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, konzervatori – na skupu će produbiti saznanja i razmijeniti iskustva o istarskim kaštelima, osebujnim kulturnopovijesnim spomenicima istarskoga srednjovjekovlja i ranonovovjekovlja koji su snažno prisutni u pejzažu i jedan su od simbola bogate i burne prošlosti Poluotoka

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Međunarodni znanstveni skup "Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevnica" održava se u petak i subotu, 12. i 13. svibnja, u Kući kaštela u Momjanu. Skup okuplja znanstvenike i stručnjake koji će izložiti rezultate svojih istraživanja o istarskim kaštelima.

Izlagači – povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, konzervatori – na skupu će produbiti saznanja i razmijeniti iskustva o istarskim kaštelima, osebujnim kulturnopovijesnim spomenicima istarskoga srednjovjekovlja i ranonovovjekovlja koji su snažno prisutni u pejzažu i jedan su od simbola bogate i burne prošlosti Poluotoka.

Važan dio istarske prošlosti

Posljednjih je desetljeća puno učinjeno na zaštiti, obnovi i revitalizaciji istarskih kaštela, čime je značajno oživljen interes javnosti za dijelom istarske prošlosti u kojem su igrali važnu ulogu u političkom, društvenom i gospodarskom životu lokalnih zajednica. Kako je Istra bila i ostala mjesto susreta i prožimanja mediteranskoga i kontinentalnoga svijeta, to se odražavalo i na njezinim kaštelima – od njihove arhitekture, unutarnjega uređenja i načina korištenja do života ljudi koji su u njima obitavali. Još je puno ostalo prostora za istraživanja vezana za istarski kaštele, kao i za njihovo razumijevanje u širem kontekstu sjevernojadranske i uopće europske povijesti.

Mjesto održavanja skupa je Kuća kaštela, zamišljena kao središte virtualnoga umrežavanja svih istarskih kaštela, a projekt je to Istarske županije i Grada Buja, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije posredstvom programa Italija – Hrvatska u okviru projekta Take it slow. Ministarstvo kulture i medija kontinuirano sufinancira obnovu istarskih kaštela, koji se sustavno provodi posljednjih dvadesetak godina. Organizatori skupa su Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Arheološki muzej Istre, Istarsko povijesno društvo, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Povijesni i pomorski muzej Istre i Pučko otvoreno učilište Buje. Službeni jezici skupa su hrvatski, talijanski i slovenski.

U petak izlažu: Josip Višnjić "Istarske feudalne utvrde - pojava i razvoj rezidencijalne arhitekture srednjovjekovnih elita", Marijan Bradanović "Graditelji i klesari istarskih kaštel", Željko Bistrović "Prikazi arhitektonske scenerije u srednjovjekovnom zidnom

slikarstvu Istre", Danijela Juričić Čargo "Kultura stanovanja u istarskim kaštelima prema ostavinskim inventarima 17. i 18. stoljeća: Kožljak, Lupoglav i Pazin".

Nakon prvog tematskog bloka, slijedi rasprava, a potom će svoja predavanja a teme se dotiču momjanskog kaštela Rota imati: Sauro Gelichi (Università Ca' Foscari, Venecija), Marina Paoletić (Društvo za povijesne i geografske studije Piran/Humanističko društvo Histria), Lorella Limoncin Toth (Ministarstvo kulture, Konzervatorski odjel u Puli), koja će izlagati na temu "Momjanski kaštel: povijesno-arhitektonski razvoj, nova otkrića i ulaganja u obnovu" te Ana Jenko Kovačič (Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani) koja će govoriti o ulozi momjanskih gospodara u političkim i instiucionalnim promjenama 13. stoljeća u Istri, na primjeru Novigrada. Nakon rasprave, uslijedit će obilazak kaštela Rota.

Srednjovjekovna putanja kaštela Turnina

U subotu program počinje u 9 sati, izlažu: Andrea Tilatti "Akvilejski patrijarsi i Istra: načini prisutnosti i kontrole", Josip Banić "Castrum... in loco qui dicitur Rovoyn: srednjovjekovna putanja kaštela Turnina", Gaetano Benčić, Ana Konestra, Enrico Cirelli "Stari toranj (Stanzia Blek): transformacije jednog istarskog kaštela između VII. i XV. stoljeća". Maria Adank govorit će o plemićkim obiteljima Morosini i Grimani, gospodarima kaštela u Savičenti. Danijela Doblanović Šuran izlagat će "Crtice o svakodnevici u Savičenti 16. stoljeća". Katarina Marić i Sunčica Mustač izložit će temu "Valvasor u Istri: od venecijanske obitelji Barbo do ruske obitelji Belaj - kronika jednoga burnog vremena".

Skup će biti zaključen obilaskom nekoliko istarskih kaštela uz stručno vodstvo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini