GODINA ČITANJA

KNJIŽEVNE PREPORUKE ZA DJECU KNJIŽNIČARKE DRAGICE PRŠO: Poticanje kreativnosti kroz čitanje

| Autor: Maja ČERLJENKO
Dragica Prso

Dragica Prso


Izreka kaže da put prema znanju kreće okretanjem stranice, a mi bismo dodali da je isti taj put moguć i prema kreativnosti. U 2021., godini čitanja odlučili smo roditeljima i djeci dati nekoliko ideja za knjige i slikovnice koje potiču razvijanje kreativnosti. Dragica Pršo, knjižničarka Osnovne škole Monte Zaro predložila nam je sljedeće naslove.

"Veličanstveni izum Ashley Spires" rasplamsava maštu i potiče djecu na vlastite izume i kreacije te ih kroz igru uči o inženjerstvu, matematici i tehnologiji.

David Pilkey i Kapetan Gaćeša upoznavaju djecu sa stripom. Crtanje i smišljanje priča kao kombinacija zasigurno budi djetetovu znatiželju i potiče želju za čitanjem i stvaranjem. Jedan od najpriznatijih umjetnika našeg doba David Hockney i likovni kritičar Martin Gayford stvorili su "Povijest slika za djecu" u kojima obrađuju umjetničke pojmove i pojave uz mnoštvo primjera iz povijesti slikarstva.

Za djecu koja pokazuju interes za kulinarstvo predlažemo "Sve je to slasno" - o uzgoju, proizvodnji i nabavci namirnica uz običaje vezane za hranu širom svijeta. Autorice ove duhovite i zabavne slikovnice su Anke Kuhl i Alexandra Maxeiner.

Hubert Ben Kemoun knjigom "Želim biti pisac" potiče kreativni potencijal i razvoj vještine pisanja, dok Stephane Nicolet svojom "Želim biti ilustrator" pomaže djetetu u pronalasku osobnog stila i pribora za crtanje.

Tracey Turner i Andrea Mills s knjigom 100 izuma koji su promijenili svijet kroz niz članaka pišu o nekima od izuma i izumitelja koji su kroz povijest mijenjali način života ljudi.

- Čitajte i tako otkrivajte nove svjetove jer je mašta sve i na kraju važnija je i od znanja kako je govorio Einstein - za kraj poručuje Pršo djeci svih dobi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter