ZAGREB

Izložbom Marijana Molnara CZK Novi Zagreb u srijedu ponovo otvara vrata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Galerija Vladimir Bužančić Centra za kulturu Novi Zagreb nakon duže pauze zbog pandemijskog stanja u srijedu, 20. svibnja, ponovo otvara svoja vrata izložbom cijenjenog umjetnika Marijana Molnara "Povratak u Žlebice / Separacija".

Novi ciklus umjetnika Marijana Molnara "Povratak u Žlebice /Separacija" osmišljen je unutar programske koncepcije "Perspektive zajednice" Galerije Vladimir Bužančić, usmjerene na ponovno promišljanje što čini zajednicu i možemo li uopće suvremena društva nazvati zajednicama.

"Unatoč tome što su nam pojmovi i perspektiva i zajednica dobro znani, svjedočimo da nam se društvo ponaša kao da ne razumije ni jedan od njih. Svi znamo da je zajednica od prapovijesti bila presudna za preživljavanje. Zajednica u svom osnovnom značenju podrazumijeva odnose među svojim članovima na temelju onog što je zajedničko pa je ona u širem smislu naš čitav planet kao teritorij i resurs koji dijelimo s ostalim bićima, a s kojima postojimo u međusobnoj ovisnosti", stoji u najavi.

Aktualni izložbeni projekt Marijana Molnara, govoreći o romskom naselju Žlebice koje se nalazi u umjetnikovoj zavičajnoj općini Reka pored Koprivnice, kroz dva video rada i dvije ambijentalne instalacije pokreće pitanja identiteta, odnosa spram Drugog i drugačijeg te rastvara predodžbu o homogenom kolektivu.

"Umjetnost, simbolički poredak umjetnosti koji se privremeno uspostavlja na tim marginama tuđih života, života Drugih, kako sam Molnar tvrdi, tu je tek da označava nedostatak; ne samo nedostatak komunalne infrastrukture ili kulturnih institucija, već i nedostatak društvene vidljivosti, izostanak intersubjektivnog identiteta temeljem kojeg bi se participiralo u društvenoj razmjeni – jer onaj romski još uvijek nije pozitivna odrednica, već politički korektan, ali ispražnjeni označitelj za adresiranje problema i predrasuda", ističe se u predgovoru koji je napisala kustosica Anita Zlomislić.

Marijan Molnar diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1976. godine. U svojem radu koristi se instalacijama, filmom, videom, ambijentima, akcijama i performansom, fotografijom, site-specific i on-line instalacijama. Godine 2002. godine objavio je autorsku knjigu "Akcije i ambijenti". Godine 2012. izdaje knjigu "1998.- 2008. pregled radova". Član je neformalne grupe umjetnika Pleh s kojom realizira zajedničke izložbe i akcije. Živi i radi u Zagrebu.

Izložba se može pogledati do 10. lipnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter