KULTURA U VIRTUALNOM PROSTORU

Čitatelji se s knjigama druže putem iBiblosa, a filmoljupci besplatno gledaju filmove putem Kina Valli

| Autor: Borka PETROVIĆ
Emitiraju se predstave za djecu i mlade u jutarnjim terminima, a za građansku publiku u večernjim, kao u kazalištu (D. ŠTIFANIĆ)

Emitiraju se predstave za djecu i mlade u jutarnjim terminima, a za građansku publiku u večernjim, kao u kazalištu (D. ŠTIFANIĆ)


Knjižnica bez prekida ovih dana radi na uvođenju RFID sustava za samozaduživanje i samorazduživanje knjiga. Djelatnici koriste ovo vrijeme kako bi završili sa "čipiranjem" svih knjiga knjižnice i uveli Gradsku knjižnicu u novo razdoblje beskontaktnog vraćanja i podizanja knjiga, odaje nam ravnateljica Nela Načinović

Korona je privremeno zaustavila kulturna događanja, a sukladno naputku o preventivnim mjerama u svrhu suzbijanja širenja zaraze COVID-19, privremeno su za javnost zatvorene ustanove kojima upravlja Grad Pula: Istarsko narodno kazalište - Gradsko kazalište Pula, Gradska knjižnica i čitaonica, Pula film festival i Kino Valli.

U kinima i kazalištima nema projekcija i predstava, u knjižnicama se više ne biraju knjige s polica. Pa ipak, kultura nije stala. Pozornica je postala virtualna, a umjetnici i vjerna publika ostali su i dalje povezani. Čitatelji se s knjigama druže putem iBiblosa Gradske knjižnice, a filmoljupci svakodnevno besplatno gledaju filmove putem Kina Valli.

Virtualna pozornica

INK - Gradsko kazalište Pula pokrenulo je primjerice, sa svoje službene web stranice na platformama Facebook i YouTube, pod nazivom #OSTANIDOMA - LINKAJ SE NA INK, on-line emitiranja predstava pa svi zainteresirani građani, iz udobnosti svoga doma, mogu i dalje pogledati kvalitetne i zanimljive kazališne predstave.

- Online programe publika je u velikom broju podržala pa tako iz dana u dan raste broj korisnika programa u virtualnom svijetu. Komentari posjetitelja su mahom vrlo pozitivni. Emitiraju se predstave za djecu i mlade u jutarnjim terminima, a za građansku publiku u večernjim, kao u kazalištu. Zadržati bliski odnos s našim posjetiteljima i omogućiti im besplatan pristup predstavama glavni je moto osmišljavanja sadržaja na društvenim mrežama, navodi nam Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica kazališta.

Rad Dramskog studija preselio se, kako doznajemo, također online. Dramski pedagozi su u stalnom kontaktu s polaznicima putem razgovornih grupa koje omogućuju društvene mreže. Dobivaju zadatke i vježbe, a održava se i kondicija za prezentacije i predstave koje slijede.

- U suradnji s britanskom kazališnom družinom "Company Three" INK provodi zanimljiv međunarodni video projekt "Vremenska kapsula u doba koronavirusa". Ovo je, ujedno, dodatna prilika da s našim dramcima ostanemo u kontaktu, da im omogućimo kreativan ispušni ventil i zajednički stvorimo djelo koje će izraziti što to znači biti tinejdžer tijekom pandemije. Na tjednoj razini, na zadanu temu stvaraju se kratki video zapisi i potom objedinjuju. Vremensku kapsulu dijelimo na našem YouTube kanalu, Instagram i Facebook profilima INK-a i Dramskoga studija te na Internet stranicama našeg suradnika Company Three, doznajemo iz Jeromele Kaić.

Posudba e-knjiga

Pandemija je zatvorila i sve ogranke Gradske knjižnice i čitaonice, a vjerojatno je najteže korisnicima Čitaonice umirovljenika kojima je ona bila "drugi dnevni boravak". No, to ne znači da se ne može do knjige. Znaju to brojni stari, ali sada i novi čitatelji, zahvaljujući kojima je usluga posudbe e-knjiga ovih dana vrlo popularna.

Pulska knjižnica u novonastalim okolnostima omogućila je čitateljima posudbu e-građe putem dva digitalna portala: iBiblos (knjige na hrvatskom jeziku) i Talijanske digitalne knjižnice u Istri i to svim zainteresiranim građanima iz županije, uključujući i one koji još nisu uplatili članarinu ili obnovili članstvo u Knjižnici.

- E-knjižnica iBiblos je digitalna platforma koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova beletristike i publicistike na elektroničkim uređajima. Talijanska digitalna knjižnica u Istri korisnicima platforme uz e-knjige nudi audioknjige te brojne dnevne tiskovine i periodične publikacije na raznim svjetskim jezicima. Ova digitalna platforma omogućuje i pristup brojnim bazama podataka, nudi karte, tečajeve za online učenje, videouratke, aplikacije i videoigre, navodi nam ravnateljica Nela Načinović, dodajući da djelatnici knjižnice ovih dana rade na prihvatu knjiga putem usluge knjigomata, pružaju informacije putem telefona i maila, obavljaju nužno tehničko održavanje prostora i administrativne poslove.

- Knjižnica bez prekida ovih dana radi na uvođenju RFID sustava (riječ je o sustavu radio frekvencijske identifikacije) za samozaduživanje i samorazduživanje knjiga. Djelatnici koriste ovo vrijeme kako bi završili sa "čipiranjem" svih knjiga i uveli Gradsku knjižnicu u novo razdoblje beskontaktnog vraćanja i podizanja knjiga, odaje nam Načinović dodajući da se istovremeno izrađuju i novi digitalni sadržaji, pojačano koriste društvene mreže te obavljaju razni drugi zadaci; izrađuje online statistika, sudjeluje u e-savjetovanjima iz domene knjižničarstva, pročišćava fond u spremištima…

90 dana besplatnih filmova

I Pula film festival je unutar Kina Valli usustavio online platformu za gledanje filmova MUBI koja gledateljima osigurava 90 dana besplatnih filmova dok društvene mreže svakodnevno donose nove sadržaje prikazivačkog, kulturnog i zabavnog karaktera.

- Naši su djelatnici aktivno sudjelovali u akciji davanja kućica za prodaju voća i povrća na tržnici te uređenju i preoblikovanju plakatnih mjesta i brinu o redovnom objavljivanju novih informacija na njima. Trenutno su sve aktivnosti usmjerene na program Pulskog filmskog festivala i organizacije nove koncepcije prikazivanja filmova i popratnih programa u suradnji sa Stožerom i Ministarstvom kulture, a obzirom na nove mjere koje zabranjuju javna masovna događanja, veli nam Gordana Restović, ravnateljica Pula film festivala.

Inače, u INK trenutno radi 19, gradskim knjižnicama 32, a u Pula film festivalu 16 zaposlenika, a radi situacije do daljnjega nema novih zapošljavanja. U ovom razdoblju, doznajemo, dio djelatnika koristi neiskorišteni godišnji odmor i slobodne dane, dok dio ipak svakodnevno dolazi na posao. Obavljaju se svi oni poslovi koji su zbog nedostatka vremena bili na čekanju, poštujući sve mjere ograničenja i distance, zaključuje Restović.

Pučko učilište školsku godinu uspješno privodi kraju

Pučko otvoreno učilište Pula sa svoja četiri djelatnika nastavilo je raditi. Iako je sva nastava i rad sa strankama prekinut, rad je nastavljen telefonskim i elektronskim putem.

- Dio djelatnika je kompletno svoj rad organizirao iz vlastitog doma, a dio nastavio raditi u sjedištu zbog prirode posla. Uz sve pripreme planira se tijekom svibnja nastaviti s konzultacijama, radom na daljinu i privođenja kraju školske godine koja je, na svu sreću, velikim dijelom već i odrađena, navodi nam ravnatelj Aleksej Mišan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter