iBIBLOS

U pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici NOVA PLATFORMA ZA POSUĐIVANJE E-KNJIGA


Digitalna platforma za posudbu e-knjiga iBiblos predstavljena je jučer u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

- Platforma je plod rada djelatnika svih knjižnica istarske županije u suradnji s nakladničkom kućom Beletrina iz Ljubljane, kazala je ravnateljica pulske Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović.

Nove mogućnosti

Predstavljanju su bili nazočni ravnatelji istarskih knjižnica Silvia Fiamengo (Labin), Morena Moferdin (Novigrad), Boris Domagoj Biletić (Rovinj), Iva Ciceran (Pazin), Irides Zović (Poreč), Neven Ušumović (Umag), Elisa Piuca (Buje), te Marko Herceg, predstavnik (Beletrine).

- Ibiblos je digitalna platforma za posudbu e-knjiga na hrvatskom jeziku koja omogućava čitanje novih i popularnih naslova raznih žanrova publicistike i beletristike na elektroničnim uređajima. Tu platformu mogu koristiti članovi svih gradskih knjižnica u Istri, a na mrežnim stranicama iBiblosa nalazi se baza elektroničkih knjiga hrvatskih nakladnika koje se mogu pretraživati, pregledavati i posuditi sukladno pravilima posudbe u knjižnicama, a korisnički se račun može aktivirati ispunjavanjem obrasca na adresi www.ibiblos.com i slanjem zahtjeva za aktivaciju, kazao je Daniel Horvat iz pulske Gradske knjižnice i čitaonice, uz napomenu da platforma ne podržava uređaje od Amazona.

Nadia Bužleta iz pulske Gradske knjižnice izrazila je veliko zadovoljstvo što je ta platforma pokrenuta, u nekoj bližoj budućnosti tu će biti od 550 do 600 naslova, a bit će dostupna i novija, recentna, zavičajna literatura. Platforma, kako je kazala Bužleta, funkcionira na vrlo jednostavan način, a njezin je cilj širiti medijsku pismenost.

Načini posudbe

Te se knjige mogu pročitati putem računala, tableta, čitača, mobitela, a rok posudbe traje 21 dan.

- Posudba e-knjiga moguća je putem uređaja koji podupiru Adobe ID aktivaciju kao što su Apple iOS mobilni uređaji, Android uređaji, osobna računala i e-čitači. Potrebno je samo biti član jedne od knjižnica na području Istarske županije, naglasio je Horvat.

Marko Herceg govorio je o pozitivnim iskustvima slovenskih knjižnica, gdje su dio projekta 63 knjižnice.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica pohvalio je projekt ističući da je bitno čitanje kvalitetnih djela, a iskazao je potporu i za budući projekt bibliobusa. Pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci kazala je da je svakako pozitivno što se ide ukorak s novim tehnologijama, te da se nada da će i djeca tako radije čitati lektire. (V. BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter