ZAGREB

Češkom arhitektu Vladi Miluniću dodijeljen Red Ante Starčevića

| Autor: HINA
Hina

Hina


Češki arhitekt hrvatskog porijekla Vlado Milunić, suautor Kuće koja pleše, ponio je Red Ante Starčevića kojega mu je, na poticaj Hrvatsko-češkog društva, dodijelila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, priopćili su u subotu iz tog društva.

Milunić je nagrađen za izniman doprinos razvoju i unapređenju hrvastkog-češkog prijateljstva kroz promicanje Hrvatske u arhitekturi u Češkoj Republici.

Svečanost je održana u hrvatskom veleposlanstvu u Pragu, a Red mu je uručila veleposlanica Ljiljana Pancirov.

"Arhitekt Milunić dao je svojim radovima i dašak socijalne suvremenosti. Njegov rad odlikuje bogatstvo ideja, smjelost izričaja i entuzijazam", poručila je veleposlanica Pancirov.

Svečanost su još prisustvovali i dekan Arhitektonskog fakulteta Ladislav Labus i predsjednik Saveza arhitekata Češke Oleg Haman.

Vlado Milunić rođen je 3. ožujka 1941. u Zagrebu, a od 1956. živi u Češkoj gdje je ostvario vrijedna i priznata djela suvremene arhitekture, među kojima se kao najpoznatija u europskim i svjetskim razmjerima ističe poslovna zgrada na obali Vltave u Pragu, poznata kao Kuća koja pleše (Tančící dům), projektirana 1992., a dovršena 1996. 

Kuću koja pleše, Milunić je osmislio zajedno sa svojim prijateljem, češkim predsjednikom Vaclavom Havelom.

"Zgrada simbolizira slobodu i dinamičnost češkog društva nakon Baršunaste revolucije, i stekla je veliku popularnost među posjetiteljima Praga te se, uz Hradčane i Karlov most, smatra jednom od tri praške znamenitosti koje turisti najčešće fotografiraju", ističe Hrvatsko-češko društvo.

U prijedlogu za odlikovanje Vlade Milunića, Hrvatsko-češko društvo stoji da Kuća koja pleše na određen način simbolizira i hrvatsko-češke odnose koje su kroz stoljeća obilježili i Hrvati koji su dugi niz godina živjeli i djelovali u Češkoj, među kojima se ističu Faust Vrančić, Josip Filipović, Vlaho Bukovac, Vladimir Prelog i Zvonimir Rogoz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter