DUBROVNIK

Autorski projekt "Van sebe" prva dramska premijera 72. Dubrovačkih ljetnih igara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Autorski projekt Nataše Rajković i Ivana Penovića "Van sebe" prva je dramska premijera na 72. Dubrovačkim ljetnim igrama, a bit će izvedena 13. srpnja u dubrovačkim Lazaretima, istaknuto je na konferenciji za medije u nedjelju.

Rajković i Penović potpisuju režiju predstave, kostimografkinja je Ana Mikulić, dizajner svjetla Elvis Butković, dok glumačku ekipu čine Nikša Butijer, Nataša Kopeč, Romina Tonković, Suzana Brezovac i Pavle Vrkljan.

Predstava se ostvaruje u sklopu trogodišnjeg projekta "Luka sanjara", sufinanciranog sredstvima programa Europske unije "Kreativna Europa" u kojem su Dubrovačke ljetne igre vodeći partner, uz kulturne ustanove iz Ljubljane i Novog Sada.

Nataša Rajković rekla je kako je u svom dijelu projekta radila prema vlastitom osjećaju i pojedinačnoj razini. "Svatko ima neko iskustvo odlaska i napuštanja nekog ili nečeg. Ako nam je poznat taj osjećaj, može nam biti dobar temelj za empatiju i gostoprimstvo, jer tada smo ljudi prema ljudima. Jer je tada ljudskost jedino što svima treba. Sve se zaključilo u tome što je čovjek i kako kroz njegove osobine isproblematizirati pitanja odlaska i dolaska te odnosa prema toj velikoj priči za pojedinca".

Ivan Penović naglasio je kako predstava odskače i uči od svega ostalog u projektu "Luka sanjara". "To je jedna od njenih većih kvaliteta, uz činjenicu da je projekt eksperiment autorskog tandema koji nije dogovoran, već je produkcijski spojen. Te kvalitete se ne bi mogle iskazati bez sjajnog glumačkog ansambla, a skupina s pet glumaca je efikasna i brza za raditi u pandemijskim uvjetima".

Intendantica DLJI Dora Ruždjak Podolski naglasila je važnost sudjelovanja kulturnih ustanova u europskim projektima i korištenja sredstava fondova EU. "U Hrvatskoj neprestano zaziremo od angažmana koji bi iziskivali veći trud ili ispitivanje nepoznatog terena. Osim pomicanja vlastitih granica kao umjetnika i producenata, bitna je i odgovornost kao građana Europe jer nam Europa to zapravo nudi. A mi moramo biti sposobni boriti se za ta sredstva, a ne očekivati da padnu s neba jer su proračunski obećana". 

Pomoćnik intendantice za dramski program i umjetnički direktor projekta "Luka sanjara" Saša Božić rekao je da se hrvatske kulturne ustanove rijetko prijavljuju za sredstva iz EU fondova jer je način financiranja, vođenja i produkcije puno teži nego u nezavisnom sektoru.  "Mi smo se ipak na to odlučili. Nekako nam se posrećilo i bili smo iznenađeni što smo dobili dva projekta. U doba krize su nam ta sredstva omogućila da obogatimo festivalski program. Radili smo niz radionica s migrantima, simpozije i izložbu. Pa i sam prostor izvedbe predstave Lazareti bili su svojevremeno mjesto migracija, a Dubrovnik je oduvijek bio otvoren za različite kulture“, rekao je Božić. 

Premijerna izvedba autorskog projekta "Van sebe" zakazana je za 13. srpnja, a reprizne 14. i 15. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter