LA MULA DE PARENZO

Izložbe i sajam na festivalu za stare i mlade: Tko su danas "mule"?

| Autor: Mladen RADIĆ
(Promo)

(Promo)


Izložbom naziva »Plavetnilo« tekstilne dizajnerice Ele Leko otvoreno je prvo izdanje festivala La mula de Parenzo u organizaciji Zavičajnog muzeja Poreštine i pod pokroviteljstvom Grada Poreča.

Izložbu su otvorile ravnateljica muzeja dr. sc. Elena Uljančić, kustosica Sabina Damiani te autorica Ela Leko.

Morske nemani

Ideja za pokretanje festivala je proizašla iz želje za (re)interpretacijom pjesme i lika »La mula de Parenzo« iz suvremenog stajališta. Nit vodilja za program bilo je pitanje tko su danas »mule«, koji su njihovi kreativni pothvati i što ih pokreće.

»Plavetnilo« je prva izložba suvremene umjetnosti postavljena u prostoru Centra za posjetitelje »La mula de Parenzo« i prva u nizu inicijativa u ovom prostoru koje će povezivati baštinu, posebice onu nematerijalnu sa suvremenim izričajem.

Sinergija između tradicionalnog i suvremenog koju postižemo s tekstilom bila je pokretač ideje da se Lekina izložba postavi u prostoru Centra, da stvori dijalog s postojećim postavom i s nekom drugom pričom, jednom drugom ženom - mulom, nevažno bila ona realna ili imaginarna.

Izloženi radovi zaokružuju autoričin umjetnički ciklus koji se bavi propitkivanjem morskih nemani kroz rekonstrukciju i dekonstrukciju tkanine. Nakon što su njezini radovi obišli izložbene prostore diljem Hrvatske, svoj put završavaju u Poreču. Izložba će se moći razgledati do 4. studenog radnim danima od 9 do 15 sati.

(Promo)(Promo)

Subota je bila rezervirana za zanimljiv program za sve uzraste. Sunčano vrijeme privuklo je mnoštvo posjetitelja na Trg slobode, gdje je održan sajam dizajna i kreativnosti »Merkatin«, u sklopu kojega je predstavljen i novi suvenir Centra za posjetitelje »La mula de Parenzo«.

Riječ je o jastučnicama inspiriranim porečkom mulom nastalim u suradnji s brendom Ajoj. Za one malo mlađe organizirane su starinske dječje igre, među kojima su posebnu pažnju privukli zvrkovi iz muzejske keramičke radionice.

U dvorištu Muzeja održana je radionica tradicionalne izrade pašte koju su vodili Enio Deković i Stanislav Poropat iz Bobolo gourmeta, uz besplatnu degustaciju pripremljenih jela. U poslijepodnevnim satima su se ljubitelji povijesti i kulturne baštine pridružili povjesničaru Bojanu Horvatu koji ih je poveo u razgledavanje starogradske jezgre kroz besplatno stručno vodstvo.

Preplitanje

Navečer je u Muzeju otvorena izložba »Tribus Parcae«. Božica Dea Matasić, Darija Žmak Kunić i Josipa Štefanec, akademske umjetnice i sveučilišne profesorice, predstavile su se porečkoj publici radovima naslovljenim »Stup I«, »Hvala« i »Čičkovina u prostoru«.

Njihova tri umjetnička opusa povezuje prije svega kiparski, taktilni pristup. Prostorne instalacije, objekti i interaktivni radovi nose žensku poetiku u onom najboljem smislu.

(Promo)(Promo)

Poveznice su ovih opusa su preplitanje tradicionalnih i suvremenih materijala i tehnologija te kompleksne metode izrade. Izložba se može razgledati do 4. studenog radnim danima od 10 do 14 sati.

Festival je zatvoren uz beatove DJ-seta Stephanie Prekali.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter