FESTIVAL SRPSKE KULTURE U ISTRI

Brojni posjetitelji na otvorenju izložbe radova akademskih slikara iz Vojvodine i Srbije

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović)

(Snimio Mihael Stojanović)


U Galeriji Vincenta iz Kastva, smještenoj u Istarskom narodnom kazalištu, svečano je otvorena izložba »Đura Jakšić - Inspiracija« u sklopu trodnevne manifestacije 16. po redu Festivala srpske kulture u Istri. Izloženi su radovi akademskih slikara iz Vojvodine, Uglješe Colića, Jelene Bodrožić, Siniše Čolakovića i Ivane Vukajlović Simić kao i drugih umjetnika iz Srbije.

Civilizacijske vrijednosti

Otvorenje je okupilo brojne posjetitelje, među kojima su se isticali pripadnici nacionalne manjine i nešto manji broj drugih ljubitelja umjetnosti i kulture. Kulturna manifestacija imala je za cilj promovirati i očuvati srpsku kulturnu baštinu kroz likovnu umjetnost i uprizoriti Istri i Puli ljepote radova susjedne države.

Ovogodišnje izdanje festivala bilo je posvećeno 190. godišnjici rođenja jednog od najznačajnijih srpskih slikara i pjesnika, Đure Jakšića premda je Jakšić rođen prije 192 godine (1832., op. a.).

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

Dan prije otvorenja festivala, u prostorima Istarskog narodnog kazališta uprizorena je predstava »Noć u kući gospodina Kolaka«, u kojoj su nastupili starijoj publici poznatija lica kazališne i filmske scene; Irfan Mensur, Vladimir Kerkez i Boda Ninković. Zadnji dan nastavlja se projekcijom dokumentarno-igranog filma Miodraga Jakšića, u Klubu & knjižari Giardini, uz glazbenu izvedbu sastava Tamburica Pazova.

U ime Grada Pule, zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić pozdravila je okupljene, prenijela je pozdrav gradonačelnika Filipa Zoričića i poželjela je dobrodošlicu svim sudionicima festivala.

Močenić je istaknula vrijednost manifestacije koja njeguje običaje, tradiciju i kulturu jednog naroda, posebno naglasivši važnost prenošenja tih vrijednosti na mlađe generacije. »Kultura je ta koja spaja,« istaknula je te nadodala kako: »Grad Pula njeguje temeljne civilizacijske vrijednosti suživota i tolerancije po čemu smo uzor drugim gradovima i regijama.«

Kazala je kako je suradnja sa Srpskim kulturnim centrom na visokoj razini, a govor je zaključila riječima kako mogu srpska manjina može računati na daljnju potporu i partnerstvo Grada te je izrazila nadu da će se suradnja nastaviti i sljedeće godine.

Pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu autohtonu zajednicu, nacionalne manjine i mlade Istarske županije Tea Batel, pozdravila je okupljene u ime Županije i župana Borisa Miletića.

Pohvalila je rad Srpskog kulturnog centra, istaknuvši da mogu i dalje računati na financijsku podršku Županije.

(Snimio Mihael Stojanović)(Snimio Mihael Stojanović)

»Ove manifestacije obogaćuju kulturni život Istarske županije, i zahvaljujem se vama i svim vašim članovima na doprinosu. Kao netko tko dolazi iz Rovinja, voljela bih spomenuti likovnu manifestaciju Grisia i Likovnu koloniju u našem gradu, gdje su sudjelovali i brojni srpski umjetnici.

Tako smo im približili Istru i poželjeli dobrodošlicu, a to ćemo činiti i ubuduće« zaključila je govor.

Slikar, pjesnik, pisac

Đura Jakšić bio je svestran umjetnik; slikar, pjesnik i dramski pisac. Studirao je slikarstvo u Pešti, Münchenu i Beogradu, a svoja književna djela često je potpisivao pseudonimom Teorin. Autor je triju drama i oko 40 pripovijetki.

Umire u siromaštvu u drugoj polovici 19. stoljeća. Trodnevni festival organizira Srpski kulturni centar u Istri, a pokrovitelji su Grad Pula, Istarska županija, Turistička zajednica grada Pule i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter