BRIJUNSKE ŠETNJE

Zaljubljenici u brijunsko otočje, perom i kamerom

| Autor: Ian Tataj
Višnja Anić (Snimio Ian Tataj)

Višnja Anić (Snimio Ian Tataj)


U Turističkoj zajednici Grada Pule predstavljena je knjiga "Brijunske šetnje – The Brijuni Walks", zaljubljenika u otočje i fotografskih entuzijasta, Višnje i Marijana Anića. Radi se o fotomonografiji u njihovom vlastitom izdanju pod uredništvom Željke Tihomirović. To je njihova druga knjiga posvećena Brijunima, nakon što su 2001. objavili djelo "Brijuni kamerom zaljubljenika".

Ambasadori Brijuna

Supružnici su svojom strašću prema otočju postali čak i neslužbeni "ambasadori Brijuna".

- Suprug i ja smo seniori, koji su pod stare dane usudili planirati još jednu knjigu. Dolazimo na Brijune otprilike otkad postoji Nacionalni Park, od 80-ih godina. Mi smo malo neobičan bračni par; orijentirani smo prema umjetnosti. Brijune smo povezali s onim što smo gledali po svjetskim galerijama. Svako proljeće smo u svibnju dolazili na otok. Kemija se mijenja kako se dolazi brodom. Ali dolazili smo i svaku jesen, i ljeti, kazala je Višnja Anić.

Knjiga "Brijunske šetnje", kazala je autorica, posvećena je ne samo otočju, već osobi koja je od tog otočja napravila ono što je danas. "Paul Kupelwieser je iz makije napravio raj", kazala je Višnja Anić.

Prebrodili prepreke

Višnja Anić, inače autorica više od 50 knjiga za djecu školske dobi i slikovnica, "Brijunske šetnje" smatra knjigom za Guinessove rekorde, odnosno knjigom "s preprekama". Uistinu, ispričala je čitav niz događaja i okolnosti koje su otežale izlazak knjige.

- Kad smo počeli raditi na knjizi, urednica je odustala. Onda je došao Covid, pa potres. Bili smo i mi odustali, sve dok nas Željka Tihomirović nije pogurala da dovršimo djelo. Muž boluje od Parkinsa, a ja ne vidim više dobro. Kada je trebalo ispravljati tekst, morala sam angažirati volontere. Nakon toga, muž je slomio rame. Oporavio se, ali nismo imali izdavača. Pisali smo svima, ali bez odgovora. A kad imate "dišpet", na kraju napravite to sami. Crne dane smo pretvorili u bajku. A kada smo završili, sve volontere smo okupili u mini-bus, i doveli na prvo predstavljanje, kazala je Višnja Anić.

Misli i doživljaji

Višnja Anić smatra "Brijunske šetnje" "zaljubljeničkom knjigom", a ne nužno monografijom.

- Neće promijeniti svijet, ali mi smo zadovoljni. Vraćamo Kupelwieseru zahvalnost za njegovu neobičnu ambiciju. Na Brijunima ste sami s prirodom, i možete kontemplirati; o padovima prošlih civilizacija, i o budućnosti naše civilizacije, zaključila je Višnja Anić, napomenuvši koliko njoj i suprugu znači činjenica da je Nacionalni park prepoznao vrijednost knjige.

Knjiga "Brijunske šetnje" ima 214 stranica, pisanaje na hrvatskom i engleskom, a podijeljena je na deset poglavlja. Svako poglavlje sadrži kratak uvod, a fotografije prate misli i doživljaji autora. Od 300 primjeraka monografije, 100 je već otkupio Nacionalni park Brijuni, i može se kupiti u suvenirnici Nacionalnog parka.

Dobrodošlicu na predstavljanju izrekla je direktorica pulske Turističke zajednice Sanja Cinkopan – Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter