slavica dodig 

Objavljena knjiga "Što je Isus jeo?". Vraća čitatelja u biblijske prostore i vremena skromnog načina života

| Autor: Hina
(Foto: Kršćanska sadašnjost)

(Foto: Kršćanska sadašnjost)


Knjigu specijalistice medicinske biokemije i laboratorijske medicine Slavice Dodig "Što je Isus jeo?" objavio je zagrebački nakladnik Kršćanska sadašnjost.

Nakladnik napominje kako je, da bi se otkrilo što je Isus jeo, potrebno razmotriti izvješća povjesničara, arheologa, antropologa, botaničara i proučavatelja židovske kulture.

Neki se podatci kriju i u Starom zavjetu. Autorica je, pristupajući temi vrlo interdisciplinarno, u knjizi donijela vrelo zanimljivih podataka o hrani, blagovanju, namirnicama, postu, Isusovim porukama iz blagovališta, hrani kao metafori u Bibliji, pa čak i Malu biblijsku kuharicu, naglašava nakladnik.

Nakladnik napominje kako knjiga vraća čitatelja u biblijske prostore i vremena skromnog načina života, kada je zajedničko blagovanje članova obitelji, rodbine, radnika u kući i putnika namjernika bilo uobičajeno te kada su jela koja su se našla na stolu bila jednostavna i spravljena od autohtonih namirnica. 

"Okosnica prehrane u Isusovo vrijeme bila su jednostavna vegetarijanska jela, s povremenim dodatkom mesa – uglavnom u svečanijim prilikama", piše autorica i navodi i niz konkretnih namirnica koje su se koristile, opisujući način pripreme.

Knjiga je, ističe nakladnik, nastala iz želje da se očima laika iščitaju Isusove poruke iz blagovališta koje je nekoć davno izravno prenosio svojim sustolnicima, a današnjem ih čovjeku ostavlja posredno, preko biblijskih tekstova.

Slavica Dodig je bila šefica Odjela za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku Dječje bolnice Srebrnjak u Zagrebu. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu stekla je doktorat znanosti i znanstveno-nastavno zvanje naslovne izvanredne profesorice.

Studirala je na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autorica je ili suautorica pet sveučilišnih udžbenika, nekoliko priručnika te mnoštva znanstvenih i stručnih radova.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter