kulturna scena

Udruga Metamedij jedna je od dugovječnih kulturnih organizacija u Istri

| Autor: Mladen Radić
Ovogodišnja Media Mediterranea (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Ovogodišnja Media Mediterranea (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Udruga Metamedij osnovana je 2001. godine kada su pojedinci okupljeni oko festivala Media Mediterranea shvatili potrebu za organiziranim okvirom za daljnje aktivnosti. Cilj je bio promocija lokalne glazbene i umjetničke scene te organizacija događaja koji spajaju elektroničku glazbu i vizualne umjetnosti. Prvi projekti uključivali su festival Media Mediterranea na različitim lokacijama, glazbene programe na otvorenim prostorima i edukacijske programe u suradnji s lokalnim i međunarodnim umjetnicima i organizacijama.

Produkcija lokalne scene

Početni koraci bili su izazovni.

- Fokusirali smo se na produkciju lokalne scene, kombinirajući glazbu i vizualnu kulturu. Brzo smo otkrili i uključili VJ scenu u naše programe. Prvi značajan korak k institucionalizaciji bio je useljavanje u zgradu Rojca 2002. godine, a 2003. godine počeli smo dobivati sredstva i sudjelovati na radionicama za menadžment i vođenje udruga. Usprkos financijskim ograničenjima, udruga je ostala stabilna, pokrenuvši program MM Lab u DC Rojc s edukativnim, filmskim i glazbenim programima, priča Jurcan.

Od 1999. do 2002. godine aktivnosti su se temeljile na volonterskom radu. Nakon useljavanja u Rojc, dobili su prva sredstva za program Metamedia Lab od Ureda za udruge Vlade RH. To je omogućilo početak financiranja projekata i veću institucionalnu podršku. Rad udruge prepoznali su Ministarstvo kulture, Grad Pula, Istarska županija i Institut Otvoreno društvo Hrvatske, što je značajno doprinijelo stabilnosti i rastu udruge. Tome je prethodilo intenzivan rad na podizanju vlastitih kapaciteta kroz sudjelovanje na radionicama projektnog upravljanja, administracije, vođenja udruge, koordinacije volontera i strateškog planiranja.

Kulturni sustav krajem devedesetih i početkom 2000-ih samo je djelomično prepoznavao aktivnosti Metamedija.

- Nedostatak formalnog obrazovanja i institucionalne podrške bio je izazov, ali smo se usavršavali kroz neformalne edukacije i međunarodne suradnje. Članstvo u mreži Clubture bilo je važno za umrežavanje i zagovaračke aktivnosti. Pokrenuli smo zagovaračku akciju za osnivanje vijeća za novomedijsku kulturu, što je rezultiralo osnivanjem vijeća za nove medijske kulture u Puli i Istarskoj županiji 2005. godine. Danas je situacija bolja zahvaljujući prepoznavanju i podršci nezavisnih kulturnih organizacija. Osim toga, udruga Metamedij je od 2004. započela proces umrežavanja na razini Rojca i osnivanja budućeg saveza kroz manifestacije Otvorena vrata Rojca i Dani Rojca. Ove manifestacije su služile kao platforma za prezentaciju rada udruge i umrežavanje s drugim organizacijama unutar Rojca. Već tada smo tražili da se prostor današnjeg Dnevnog boravka sačuva za zajedničko korištenje svih udruga, stoga je danas tamo i Dnevni boravak, kaže Jurcan.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Marino Jurcan (Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Pitanje valorizacije

Situacija se u međuvremenu promijenila. Jurcan objašnjava da je izvaninstitucionalna kultura sada prepoznata na institucionalnoj razini, ali ostaje pitanje valorizacije. Iako postoji veća ozbiljnost prema udrugama i mnoge međusektorske suradnje, situacija se unutar sektora urušila. Dobar dio važnih aktera prešao je u političke vode ili institucije, a novi kadar nije jednako kvalitetan. Administrativni zahtjevi sprječavaju dinamiku i aktivizam, a mladi nisu previše zainteresirani za osnivanje novih udruga pa Jurcan ističe da iako je institucionalna prepoznatljivost poboljšana, unutarnji izazovi otežavaju daljnji razvoj.

Unatoč svemu, u Metamediju su ponosni na brojne uspjehe, uključujući projekte poput Metamedia Lab, Novomedijski Kultivator i Kulturistra Portal. Festival Media Mediterranea, pokrenut 1999. godine, jedan je od prvih novomedijskih festivala u Hrvatskoj. Natječaj i nagrada Zlatna lubenica promiču domaću umjetničku produkciju. MI PLUS platforma i Galerija Novo ključni su za razvoj kulturne politike. Projekti kao što je »U istom filmu - Korak dalje« prilagođavaju kulturne sadržaje djeci s teškoćama u razvoju.

Ostala postignuća su Osnivanje Saveza udruga Rojca i koordinacija tog projekta i procesa. Zapošljavanje prvog koordinatora na tom mjestu 2012. godine te sudjelovali u izradi Plana upravljanja DC-om Rojc. Prvi smo hrvatski članovi u SummerSessions međunarodnoj mreži za razvoj talenata. Otvaranje galerije Novo zajedno s partnerima iz platforme MI PLUS što predstavlja značajno postignuće koje omogućava daljnji razvoj i prezentaciju umjetničkih radova. 2005. smo sudjelovanje u osnivanju Centra za mlade Pula zajedno s udrugom ZUM: Važna inicijativa koja podržava mlade i njihove potrebe. Pokretanje Volonterskog centra Istre: Zajedno s partnerima, ova inicijativa promiče volontiranje i građanski angažman. Sudjelovanje u osnivanju i radu nacionalne mreže Clubture. Ova mreža je od ključne važnosti za umrežavanje i suradnju među nezavisnim kulturnim organizacijama u Hrvatskoj.

Jurcan spominje i suradnju s drugim udrugama i institucijama koja je ključna za razvoj Metamedija.

- Na razini Istarske županije važna je suradnja unutar platforme Mi plus u vođenju Galerije Novo. Na nacionalnoj razini, suradnja s članicama mreže Clubture omogućava programsku razmjenu. Međunarodno surađujemo s organizacijama poput PINA iz Kopra, KIBLA iz Maribora i V2 iz mreže SummerSessions. Važni projekti, poput »U istom filmu - Korak dalje,« rezultat su suradnje s Pula Film Festivalom, Školom za odgoj i obrazovanje Pule i Pučkim otvorenim učilištima u Rovinju, Labinu i Buzetu. Također, u provedbi projekata surađujemo s Istarskom kulturnom agencijom (IKA), Arheološkim muzejom Istre, Muzejom Lapidarium u Novigradu te Sveučilištem u Puli i UMAS iz Splita, nabraja predsjednik Metamedija.

Prezentacijski i produkcijski prostor

Spomenuo je i Galeriju Novo, otvorenu krajem prošle godine koja je rezultat dugogodišnjeg nastojanja platforme MI PLUS da osigura prostor za novomedijsku i suvremenu umjetnost. Na inicijativu Metamedija, Grad Pula dodijelio je prostor putem natječaja.

Galerija Novo funkcionira kao prezentacijski i produkcijski prostor unutar udruge Metamedij, u partnerstvu s udrugama Atanor, Faro 11 i Labin Art Express XXI. Djelovanje galerije obuhvaća tri osnovna programska pravca, a to su Izlagački programi koji uključuju izložbe, izvedbeno-scenske intervencije, projekcije filmova, prezentacije umjetničkih projekata i otvoreni studio, zatim su tu produkcijski programi koji obuhvaćaju radionice i rezidencijalne programe te diskurzivni programi koji uključuju predavanja, razgovore s umjetnicima, konferencije, okrugle stolove i tribine.

- Galerija je putem javnog natječaja otvorena svima koji odgovaraju njezinoj misiji i područjima djelovanja, koja uključuju suvremenu medijsku umjetnost i kulturu, izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje, programe rada s mladima, programe za razvoj lokalne zajednice i programe za razvoj civilnog društva, ističe Jurcan.

(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)(Snimio: Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

U 2024. godini, aktivnosti Galerije Novo obuhvaćaju godišnji izložbeni program u novom galerijskom prostoru udruge. Programi se odabiru putem javnog poziva i kroz pozvana gostovanja, a obuhvatit će domaće i inozemne mlade i renomirane umjetnike koji se bave suvremenim multimedijskim umjetničkim praksama. Jedna od planiranih izložbi bit će skupna izložba lokalnih i međunarodnih umjetnica na temu refleksija i pretapanja u digitalnom, ženske seksualnosti i identiteta, koju će kurirati Elena Apostolovski.

Uz ovu izložbu, u programu 2024. već su ugostili umjetnika Hrvoja Hiršla sa samostalnom izložbom »Limit reprezentacije,« izložbu organizacije Radiona »Katalog elektro-entiteta,« Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna - Pula s godišnjom izložbom učenika, imali smo skupnu izložba »Umreženo more« u sklopu festivala Media Mediterranea te gostovanje izložbe »Coming Out MuseumEncounters« udruge Proces i Etnografskog muzeja Istre.

Misija Galerije Novo je poticanje razvoja interdisciplinarne umjetnosti i inovativnih medijskih praksi kao važnih alata za društvenu transformaciju i održivi razvoj.

Problemi zapostavljenosti kulture

Što se tiče želja i planova, Jurcan ističe da se Metamedij se već dugo bavi problemima zapostavljenosti kulture, posebno suvremene, u društvu.

- Naši programi i aktivnosti odgovaraju na te izazove kroz kulturno-umjetničko obrazovanje, afirmaciju mladih autora i jačanje medijskog prostora za kulturu. Naši planovi uključuju međunarodnu i međusektorsku suradnju kako bismo unaprijedili kulturne programe i povećali njihov društveni utjecaj. Također, želimo osnažiti mlade u području suvremene kulture i umjetnosti kroz obrazovanje, inkluziju i društveni angažman. Jačanje uloge civilnog društva u razvoju kulturne infrastrukture i javnih politika je također visoko na našoj listi prioriteta, kao i razvoj neprofitnih medija u kulturi, kaže Jurcan koji kao ključni cilj ističe otvaranje produkcijskog centra za suvremenu umjetnost u Puli.

- Naša vizija je stvoriti društvo koje cijeni i potiče umjetnost kao sredstvo društvene promjene i razvoja, a Galerija Novo će biti ključna u ostvarenju tih ciljeva, zaključuje on.

Galerija Novo

Galerija Novo funkcionira kao prezentacijski i produkcijski prostor unutar udruge Metamedij, u partnerstvu s udrugama Atanor, Faro 11 i Labin Art Express XXI. Djelovanje galerije obuhvaća tri osnovna programska pravca, a to su Izlagački programi koji uključuju izložbe, izvedbeno-scenske intervencije, projekcije filmova, prezentacije umjetničkih projekata i otvoreni studio, zatim su tu produkcijski programi koji obuhvaćaju radionice i rezidencijalne programe te diskurzivni programi koji uključuju predavanja, razgovore s umjetnicima, konferencije, okrugle stolove i tribine.

- Galerija je putem javnog natječaja otvorena svima koji odgovaraju njezinoj misiji i područjima djelovanja, koja uključuju suvremenu medijsku umjetnost i kulturu, izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje, programe rada s mladima, programe za razvoj lokalne zajednice i programe za razvoj civilnog društva, ističe Jurcan.

U 2024. godini, aktivnosti Galerije Novo obuhvaćaju godišnji izložbeni program u novom galerijskom prostoru udruge. Programi se odabiru putem javnog poziva i kroz pozvana gostovanja, a obuhvatit će domaće i inozemne mlade i renomirane umjetnike koji se bave suvremenim multimedijskim umjetničkim praksama. Jedna od planiranih izložbi bit će skupna izložba lokalnih i međunarodnih umjetnica na temu refleksija i pretapanja u digitalnom, ženske seksualnosti i identiteta, koju će kurirati Elena Apostolovski

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter