Pulski filmski festival

Prvi put održan međunarodni radionički pitching program Make the Scene!

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Press)

(Foto: Press)


Prvi međunarodni radionički i pitching program Make the Scene! održan je u kinu Valli, a namijenjen je razvoju scenarija televizijskih serija.

U konkurenciju su ušle igrane televizijske serije iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Srbije, Mađarske, Slovačke, Češke, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Grčke, Bugarske, Rumunjske, Italije i Austrije, i to bez ograničenja na format, broj epizoda i žanr, ali pod uvjetom da nisu ranije financirani ili nagrađeni na javnim pozivima i sličnim natječajima.

Za završnicu je odabrano šest projekata koji su sudjelovali u dva radionička modula, prvi je održan online pod mentorstvom grčkog scenarista Nicosa Panayotopoulosa, dok je za vrijeme festivala održan radionički program uživo te pitching pred stručnim žirijem. Nicos Panayotopoulos (1963.) grčki je novinar, scenarist. Žiri su činili Goran Bogdan (kazališni, televizijski i filmski glumac), Nataša Buljan (direktorica razvoja scenarija u medijskoj kući United Media i voditeljica Odjela za razvoj sadržaja na Novoj TV) te Miroslav Mogorović (programski direktor Festivala europskog filma Palić).

Predstavljeni su projekti: »Dert« Katarine Krstić; »Duga«, »To the Movies!« i »Moraš živjeti negdje« Sanje Milardović; »Dekonstrukcija« Plamene Velkovski te »Nema nje« Katarine Mitrović.

Još jedan novi pitching program TV HIT pokrenut je s ciljem da se autorima domaćih televizijskih projekata osigura dodatna prilika za predstavljanje i podrška za daljnji razvoj. Žiri čine redateljica Nana Šojlev, Ana Bižić, direktorica programa RTL-a, Zrinka Jankov, glavna urednica Nove TV i zamjenica direktora programa grupe Nova TV.

U programu pak Pula PRO - industrijski program festivala - Filmovi u nastanku, odigran je, između ostalih i film »Ispod jabuke« Lucije Brkić iz Pule, koja je trenutačno na diplomskom studiju filmske i tv režije u Zagrebu, smjer dokumentarni film.

»Ispod jabuke« je dokumentarni film o njezinoj majci i o njezinom rodnom selu Deževice, gdje kroz godišnja doba promatramo selo koje živi ili barem pokušava preživjeti.

Među filmskih ostvarenjima izdvajamo i film o Draženu Petroviću »Dražen«, koji je fokusiran na njegovu osobnost i jedinstven karakter autora Ljube Zdjelarevića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter