"tuesday"

Hrvatska premijera filma kćeri Vesne Pusić na Pulskom filmskom festivalu

| Autor: Hina
(Arhiva)

(Arhiva)


Pulski filmski festival u večeri zatvaranja donosi hrvatsku premijeru filma "Tuesday", prvoga dugometražnog filma hrvatske redateljice s londonskom adresom Daine Oniunas-Pusić, a publika će moći pogledati i film Nebojše Slijepčevića "Čovjek koji nije mogao šutjeti".

Kako su u četvrtak istaknuli iz Pula Film Festivala, dugometražni prvijenac Daine Oniunas-Pusić, fantasy drama “Tuesday” s Juliom Louis-Dreyfus u ulozi majke, koja je široj publici poznata kao Elaine iz serije "Seinfeld" i film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića, koji je nedavno osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, dio su programa PoPularna Pula.

U istom programu, koji donosi osam naslova, bit će prikazani i u Cannesu nagrađena crna komedija grčkoga redatelja Yorgosa Lanthimosa "Vrste dobrote" s Emmom Stone, Jessejem Plemonsom, Willemom Dafeom i Margaret Qualley.

Na programu je i povratnički film Demi Moore "Supstanca", feministička satira holivudske opsjednutosti mladošću u režiji Coralie Fargeat, “Povedi me na Mjesec” Grega Berlantija, američka romantična komedija sa Scarlett Johansson i Channingom Tatumom te nova adaptacija "Grofa Monte Crista" Alexandrea Dumasa, redatelja i scenarista Matthieua Delaportea i Alexandrea de La Patellièrea s Pierreom Ninneyom kao naslovnim junakom.

Tu su i avanturistički film katastrofe o lovcima na oluje "Twisters" u režiji za Oscara nominiranog Leeja Isaaca Chunga s Daisy Edgar-Jones i Glenom Powellom te novo poglavlje "Despicable Me" - "Gru i Malci: Neustrašivi špijuni". Režiju četvrtog nastavka potpisuju Chris Renaud i Patrick Delage, a glasove daju Rene Bitorajac, Hana Hegedušić i drugi domaći glumci.

Greater Adria - međunarodni program natjecateljskog karaktera

U međunarodnom programu Greater Adria bit će prikazno šest filmova, koji konkuriraju za nagradu Kino mreže, a Festival time nastoji pridonijeti suradnji prikazivača i distributera te utjecati na daljnje pozitivne prakse u distribuciji filmova.

Pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa dokumentarac “Četiri kćeri” Kaouther Ben Hanije priča je o radikalizaciji dviju djevojaka Tunižanki koje su napustile obitelj i priključile se zloglasnoj Islamskoj državi. 

"Čudovište", Zlatnom palmom nagrađenog japanskog redatelja Hirokazua Kore-ede rašomonska je triler/drama, a kontroverzna društvena satira “Veni Vidi Vici” austrijskog redateljskog dvojca Julije Niemann i Daniela Hoesla smještena je u svijet nedodirljivih superbogataša, kojima enorman novac i utjecaj omogućuju da rade što god žele. 

Španjolski politički triler Simóna Casala "Umjetna pravda", koji će u Puli imati svoju hrvatsku premijeru, vodi nas u blisku budućnost u kojoj vlada želi suce zamijeniti softverom umjetne inteligencije.

Tu su i "Himera" Alice Rohrwacher o neobičnoj bandi pljačkaša drevnih etruščanskih grobnica osamdesetih godina prošloga stoljeća te "Sami u Reykjaviku", cjelovečernji debi o samoći i ljudskoj povezanosti islandske redateljice Ninne Pálmadóttir, za koji je scenarij napisao Rúnar Rúnarsson.

Vremeplov - kroz sadašnjost i prošlost

U programu Vremeplov prikazuju se dva nova hrvatska filma - “Kuća na Kraljevcu”, dokumentarac Pere Kvesića o bogatoj povijesti njegova zagrebačkog doma te dokumentarac “Šume šume” Renate Poljak, formiran oko četiri glavne priče u kojima autorica spaja vizualno impresivne segmente sa svjedočanstvima partizanki.

U sklopu Vremeplova bit će prikazan i dugometražni prvijenac Rajka Grlića “Kud puklo da puklo” te drama Zdravka Velimirovića “Derviš i smrt” po romanu Meše Selimovića te satira Bahrudina Bate ČEngića "Slike iz života udarnika"

Publika će moći pogledati i svjetsku premijeru restaurirane verzije klasika “Kaja, ubit ću te!” Vatroslava Mimice.

Pulski filmski festival održava se od 11. do 18. srpnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum