Francesco Squarcia i Aleksandar Valenčić

Fuzija klasike i pjesama na istromletačkom u labinskoj Zajednici Talijana

| Autor: Branko Biočić
(Foto: ZT LABIN)

(Foto: ZT LABIN)


U organizaciji labinske Zajednice Talijana "Giuseppina Martinuzzi" u Teatrinu odnosno Malom kazalištu u starom gradu održan je koncert klasične glazbe u kojem su nastupili dvojica renomiranih glazbenika, Francesco Squarcia, viola i vokal i Aleksandar Valenčić, na glasoviru i harmonici.

Oni su publiku u okviru programa »Glazbeni kaleidoskop« proveli na glazbeno putovanje kroz stoljeća, kulture, mjesta, djela niza kompozitora te kroz različite žanrove. Glavno obilježje njihova programa bila je fuzija nota klasične glazbe i autorskih pjesama na istromletačkom dijalektu, čime su oduševljenoj publici pružili jedinstveno iskustvo i nesvakidašnju raznolikost emocija. Koncert je u Malom kazalištu popratila zainteresirana publika, a ulaz je bio besplatan.

(Foto: ZT LABIN)(Foto: ZT LABIN)

Francesco Squarcia je višestruko nagrađivani glazbenik, koji već dugi niz godina surađuje s najprominentnijim međunarodnim koncertnim institucijama. Osnivač je i pokretač gudačkog ansambla »I Cameristi Italiani« s kojim je odlikovan prestižnom nagradom u umjetnosti i kulturi »La ruota d’oro«, a 2013. dodijeljen mu je Zlatni grb grada Rijeke tokom svečane sjednice koja se tradicionalno održava na dan Svetog Vida. Aleksandar Valenčić virtuoz je na klaviru i harmonici, svestrani aranžer i kompozitor. U svojim kompozicijama i aranžmanima često kombinira elemente klasične, folk i etno glazbe tvoreći tako razne vrste »crossovera«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter