RIJEKA

Koncert s odlomcima opere "Parsifal" u riječkome HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Riječki simfonijski orkestar u petak je, u HNK Ivana pl. Zajca, izveo Uskrsni koncert s odlomcima opere Richarda Wagnera "Parsifal". 

 Pod ravnanjem Valentina Egela, uz orkestar i Riječki operni zbor, nastupili su kao solisti švedski tenor Lars Cleveman, nacionalna operna prvakinja mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, austrijski bas-bariton Philipp Mayer te prvak riječke Opere bas-bariton Luka Ortar.

 Valentin Egel je u najavi koncerta naveo da je sjajno izvoditi "Parsifala" na Veliki petak jer je djelo radnjom smješteno upravo na taj dan u trećem činu. "Čitava poruka tog grandioznog djela je što uistinu znače Uskrs i Veliki petak, riječ je o praštanju, ljubavi prema životu, čistoj zahvalnosti prema tome što živimo upravo sada i ovdje, a u trećem činu, nakon svih nevolja, sve se rješava i ostavlja nas u deliričnom stanju zbog života na ovako predivnom planetu“, istaknuo je Egel.

Dubravka Šeparović Mušović, koja je nastupila u ulozi Kundry, najavljujući koncert je ustvrdila da je "Kundry ženski lik, prokleta da živi vječno jer se ismijavala Isusu na križu". "Tu ulazimo u tematiku Velikog petka. Ismijavajući se Isusu, srela je njegov pogled koji je prati cijelu njezinu vječnost, jer ona ne može umrijeti. Smrt bi za nju značilo olakšanje, ali ona zbog prokletstva ne može umrijeti. Živeći u vječnosti, ona zna sve o svakome“, navela je Šeparović Mušović.

Ustvrdila je da je veličina "Parsifala" u tome "što je predložak ljudskog života, što nudi rješenje, nešto što svi mi možemo koristiti, podsjeća nas da stanemo i posvetimo se dubokom 'ja', pogledamo one oko sebe, nađemo dobro u svakome i gajimo to dobro". 

 Wagnerova opere "Parsifal" praizvedena je 1882. godine u Bayreuthu. Zbog vezanosti uz kršćansku religioznu mistiku nakon 1913. godine uobičajilo se izvoditi "Parsifala" kao svečani prikaz u vjerskim blagdanima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter