Balet za pulsku publiku

Vrsni plesači riječkog Hrvatskog narodnog kazališta priredili pravi spektakl u INK

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Transparada

Transparada


Premda baletna gostovanja u Puli nisu česta, ona su vrlo kvalitetna, posebice kada gostuje Balet riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenitog Zajca, kao što je to bilo u četvrtak navečer u Istarskom narodnom kazalištu.

Vrsni plesači u koreografijama vodećih svjetskih koreografa priredili su pravi spektakl svojim izvanrednim nastupom, a bilo je to jedno od ponajboljih gostovanja ovih plesača zadnjih godina, dakako uz neizostavnu 'Plamteću vodu', koja je oduševila publiku lani u Areni, a preklani u INK-u.

Ovoga puta predstavili su se 'TransParadom', gdje riječki Balet govori i o svojoj prošlosti i budućnosti. U prvom dijelu baletne večeri predstavili su paradu minijatura, probranih uspješnica iz nekoliko prethodnih baletnih sezona: Debussyjevo 'Poslijepodne jednog fauna' koreografkinje Maše Kolar, te Ravelovu 'Španjolsku rapsodiju' koreografa Filipea Portugala.

U drugom dijelu uslijedile su tri ovosezonske kreacije najznačajnijih koreografa današnjice, poput Ludmile Komkove, Marca Goeckea i Nadava Zelnera. 'TransParada' je balet koji priča jedinstvenu priču o ansamblu riječkog Baleta kao osjetljivom izražajnom korpusu u stalnom procesu transformacije i rasta.

Dojmljiva glazba nekih od najpoznatijih svjetskih kompozitora svih vremena, te iznimno uvježbani plesači predstavili su se dojmljivim i sugestivnim plesnim pričama, narativnim i deskriptivnim, misaonim i atemporalnim.

U drugom su dijelu zastupljene koreografije "N(U/O)MINOUS"

Ludmile Komkove, duet iz "Žara ptice" uz glazbu Igora Stravinskog i u koreografiji Marca Goeckea te "Medium rare" uz koreografiju Nadava Zelnera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter