ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT U CRKVI SV. FRANJE

Praizvedeno djelo Luke Demarina

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Zanimljivo je napomenuti kako su članovi HDGU-a - Ogranka u Puli i vrsni glazbeni pedagozi, a mnogi od njih i sjajni organizatori koncerata i komornih festivala

Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika - Ogranak Pula održao je godišnji koncert u crkvi sv. Franje.

Tom su se prigodom predstavili njegovi članovi, odnosno dio njih, a posebnost toga koncerta je i praizvedba djela Luke Demarina "Lumina Glacies", koju su izveli brat i sestra Fabio (violončelo) i Chiara Jurić (klavir). To je bila hrvatska praizvedba toga djela, a Luka Demarin je prije nekoliko dana imao obranu diplomskog iz kompozicije na Akademiji za glasbo u Ljubljani, gdje je ta skladba prvi put izvedena.

Od Zlatića do Čajkovskog

Zanimljivo je napomenuti kako su članovi HDGU-a - Ogranka u Puli i vrsni glazbeni pedagozi, a mnogi od njih i sjajni organizatori koncerata i komornih festivala.

Počelo je "Bodulski plesom" i "Poskočnicom" Slavka Zlatića u izvedbi Aleksandre Santin Golojka, inače organizatorice Glazbenog poučka. Flautistica Samanta Stell i klavirist Sandro Vešligaj izveli su Donizettijevu "Sonatu za flautu i klavir", a nakon toga pijanistica Chiara Jurić odsvirala je "Dumku" P. I. Čajkovskog. Tu je bio i nastup Vladimira Mlinarića, poznatog pulskog pijanista s ljubljanskom adresom, koji je izveo Schubertovu "Sonatu u B-duru, D 960", odnosno četvrti stavak te sonate "Allegro, ma non troppo".

Za kraj je bio na repertoaru opet djelo istarske skladateljice Đeni Dekleva Radaković "Čari igre", koji su izveli vibrafonist Vedran Vojnić i pijanistica Elda Krajcar Percan.

Ovo društvo djeluje već 15 godina, okuplja eminentne glazbenike, te osim božićno-novogodišnjeg koncerta i onog ljetnog u Puli, organizira i razne turneje, gostovanja te druge manifestacije.

Članovi HDGU-a - Ogranak Pula su: Chiara Jurić, Vedran Vojnić, Bruno Krajcar, Elda Krajcar Percan, Aleksandra Santin Golojka, Jadranka Celić Bernaz, Tatiana Šverko, Vladimir Mlinarić, Samanta Stell, Nataša Dragun, Žarko Ignjatović, Đeni Dekleva Radaković i Mila Soldatić D'Ostuni, a predsjednica je, od prošle godine, Chiara Jurić.

Svi predsjednici

Za prvu predsjednicu ili predstavnicu Istarskog pododbora 2003. godine izabrana je Elda Krajcar Percan, poznata pulska pijanistica, skladateljica i profesorica na pulskoj Muzičkoj akademiji. Nakon nje predsjednici su bili Vedran Vojnić, pulski udaraljkaš i profesor udaraljki u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Puli (2007. - 2011.), Aleksandra Golojka, rovinjska pijanistica i također profesorica klavira u pulskoj Glazbenoj školi (2011. - 2016.), te od 2016. do 2018. ponovo Vedran Vojnić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter