luka demarin

Večer posvećena mladom skladatelju: Prijatelji i učenici izvodili Demarinova djela

| Autor: Vanesa Begić
Luka Demarin (Snimio Duško Marušić Čići)

Luka Demarin (Snimio Duško Marušić Čići)


Cjelovečernji koncert iz ciklus koncerata mladih glazbenika i komorne glazbe održan je u ponedjeljak navečer u crkvi sv. Franje. Bila je to večer posvećena Luki Demarinu, mladom pulskom umjetniku u ulozi skladatelja, gdje su njegovi prijatelji i kolege izvodili razna njegova djela, a nastupili su i učenici iz pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u klasi njegove majke Snježane Demarin.

Izvedene su raznolike skladbe, od njegovih toccata, etida, sonatina, inspiriranih različitim ritmovima, podnebljima, glazbenim stilovima, od onih s naglašeno istarskim momentima pa sve do onih nešto egzotičnijih. U nekim djelima prevladavaju nježni, lirski elementi, u drugima nešto tamnije nijanse tonaliteta u znaku epskih promišljanja, vrlo kvalitetnih, ali uvijek s vrlo razrađenom glazbenom strukturom.

(Snimio Duško Marušić Čići)Dajana Lupić (Snimio Duško Marušić Čići)

Predstavili su se učenici Ivana Benčić, Kaja Zagoranski i Ivano Alambašić, potom sam Luka Demarin i kao pijanist, Veronika Ravlić, klavir; Samanta Stell, flauta, Ivan Šugar, alt saksofon; Dajana Lupić, sopranistica, Gloria Cihal, flauta; David Kumpare, klarinet i Snježana Demarin, klavir.

Iz svih tih nastupa rezultirao je raznoliki glazbeni ugođaj upravo u znaku raznovrsnosti, kako i interpretacije, kao i strukture samih djela. Vrsni glazbenici i glazbeni pedagozi predstavili su se kvalitetnim izvedbama, a talent i uigranost pokazali su i najmlađi.

(Snimio Duško Marušić Čići)Ivan Šugar i Veronika Ravlić (Snimio Duško Marušić Čići)

(Snimio Duško Marušić Čići)Samanta Stell (Snimio Duško Marušić Čići)

Luka Demarin rođen je 3. studenoga 1993. godine u Puli. Glazbom se bavi od svoje sedme godine, kada započinje glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Ivana Matetić Ronjgova u Puli u klasi prof. Čedne Osip kao klavirist. Nakon mature upisao je studij Glazbene teorije (2012.) i Klavira (2013.) u klasi prof. Jadranke Garin na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Glazbenu teoriju diplomirao je s radom na temu istarske ljestvice u umjetničkoj glazbi hrvatskih skladatelja pod mentorstvom prof. Mirjane Siriščević u listopadu 2018., a Klavir održanim diplomskim koncertima u Splitu i Puli u ožujku 2019. pod mentorstvom prof. Jadranke Garin i komentora prof. Vladimira Mlinarića (Akademija za glasbo Ljubljana).

(Snimio Duško Marušić Čići)(Snimio Duško Marušić Čići)

Godine 2017. upisuje i dvogodišnji magistarski studij Kompozicije na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi red. prof. Marka Mihevca. Magistarski koncert s autorskim skladbama održao je u lipnju 2019. u velikoj Kazinskoj dvorani u Ljubljani, a potom je i obranio svoj završni rad iz Kompozicije s tematikom istarske ljestvice u vlastitim skladbama s izvrsnim uspjehom, te dobio i diplomu magistra kompozicije. Među osvojenim nagradama ističu se treća nagrada Canticum novum na festivalu duhovne zborske glazbe Cro Patria u Splitu, druga nagrada na međunarodnom natjecanju iz kompozicije "Konstantin Veliki" u Nišu, kao i nagrada za zborske skladbe na festivalu Naš kanat je lip. Zaposlen je kao asistent na Muzičkoj akademiji u Puli gdje predaje različite kolegije povezane s harmonijom.

Pokrovitelj koncerta je bila Turistička zajednica Grada Pule, a organizator Udruga violinista. Publika je bila vrlo brojna, uz mnoge kolege i učenike te studente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter