Sigurna turistička destinacija

Turisti sigurni u Istri: Na "ispomoć" stiglo 16 stranih policajaca

| Autor: Hina
(Foto PU istarska)

(Foto PU istarska)


Ukupno šesnaest policajaca iz osam zemalja boravit će u Istri tijekom ljeta u okviru projekta "Sigurna turistička destinacija" koji se u Policijskoj upravi istarskoj provodi od 2009. godine, izvijestila je u utorak istarska policija. 

Riječ je o projektu MUP-a u okviru kojeg u turističkim odredištima u Hrvatskoj borave strani policijski službenici i zajedno s hrvatskim policijskim službenicima brinu o sigurnosti turista. 

Radi se o originalnom projektu, brendu hrvatske policije, koji se provodi od 2006. a u okviru kojeg je do sada u Hrvatskoj boravilo oko 1.100 policijskih službenika iz više od dvadeset zemalja.

Ove godine u projektu će sudjelovati više od devedeset stranih policijskih službenika, a njihova osnovna zadaća bit će unaprjeđenje komunikacije i suradnje između hrvatske policije i turista iz njihovih zemalja, a sve kako bi se strani gosti u Hrvatskoj osjećali što ugodnije i sigurnije.

U Istri će ove godine boraviti policijski službenici iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije, Italije i Francuske i Srbije. Austrijski, njemački, mađarski, poljski, slovenski, talijanski i francuski policijski službenici obavljat će zajedničke službe s hrvatskim policajcima, odjeveni u svoje službene odore, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.

Austrijski policajci tradicionalno će biti smješteni u Umagu, talijanski u Rovinju, njemački u Poreču, dok će preostali svoje dužnosti obavljati u Puli.

Za razliku od svojih uniformiranih kolega, službenici kriminalističke policije Republike Srbije sudjelovat će u aktivnostima na uspostavljanju bolje i intenzivnije policijske suradnje te potpori u sprječavanju kriminaliteta, osobito složenih oblika organiziranog kriminaliteta s elementima međunarodnog karaktera, kao što su trgovanje ljudima i ropstvo, organizirana prostitucija, krijumčarenje ljudima i nezakonite migracije, zlouporaba opojnih droga, raznih oblika prijevara te kaznenih djela krađa i teških krađa, a bit će raspoređeni u Sektoru kriminalističke policije.

"Nadam se da će vam boravak u Istri biti ugodan i da ćete uspješno surađivati s našim policijskim službenicima u održavanju povoljnog stanja sigurnosti. Hvala vam na dolasku i svemu što ćete učiniti kako bi se turisti ovdje kod nas osjećali sigurno", poručio je u utorak na prijemu stranim policijskim službenicima načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot dodavši kako je sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije jer je turistima prilikom odabira destinacije za odmor upravo sigurnost na vrlo visokom mjestu prioriteta. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of