ZANIMLJIVO…

OVO SE NIJE OČEKIVALO: Sve više mladih Istrana ide u policajce!

| Autor: Marcello ROSANDA
policijska akademija

policijska akademija


Nakon gotovo deset godina ponovno se pokreće program policijskog obrazovanja za 3. i 4. razred srednje škole. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da se od 3. do 20. kolovoza ove godine zainteresirani mogu prijaviti na natječaj Policijske akademije za upis u policijsku školu "Josip Jović", poznatiju kao Svetošimunska, a nastava bi trebala početi šestog rujna.

Naime, uz dosadašnji 11-mjesečni program prekvalifikacije za zanimanje policajca, koji se na Policijskoj akademiji provodi od 2011., u sljedećoj školskoj godini bit će upisano i 50 budućih policajaca čije će obrazovanje trajati dvije školske godine. Za ovo prvo, dobna granica i dalje stoji na 28 godina, dok mladi srednjoškolci pri upisu ne smiju biti stariji od 19 godina na dan 6. rujna ove godine. Također, ovi potonji moraju pri upisu imati dobar opći uspjeh i uzorno vladanje u prva dva razreda srednje škole, uz sve ostale uobičajene uvjete za posao policajca. 

Uobičajeni predmeti

Na tu temu razgovarali smo s voditeljicom Odjela prevencije istarske policije Alicom Rosić-Jakupović, čiji odjel inače prati stanje sigurnosti na području Istre.

"To je naša stara srednja policijska škola koja sada nosi ponosno ime Josipa Jovića, prvog poginulog hrvatskog policajca. Tu je policijska akademija, srednja škola, tečajevi, sve je na istoj lokaciji. Sada praktički imamo dvije paralelne stvari, tečaj za punoljetne polaznike s već završenom srednjom školom, te upis učenika u treći razred srednje policijske škole, čiji polaznici moraju završiti prva dva razreda bilo koje srednje četverogodišnje škole", pojašnjava Rosić-Jakupović.

Budući da se radi o srednjoj školi, kurikulum se sastoji i od uobičajenih srednjoškolskih predmeta, iako je većina ipak usko policijsko-kriminalističkih, prekršajno-pravnih, kaznenopravnih, psiholoških, ustavnih i ljudskih prava, policijskih ovlasti i slično. Naravno, jezici ostaju kao predmeti, a na kraju se stječe zvanje policajac. Time je osiguran stalni posao, a mladi će policajci biti vezani ugovorom na pet godina rada u tom zvanju.

"Nakon toga mogu upisati visoku policijsku školu i ići dalje vertikalom. Također, naše policajce ništa ne sprječava da upišu i civilne fakultete, što mnogi vanredno i čine", napominje Rosić-Jakupović.

Zatim se mladi policajci raspoređuju po upravama sukladno potrebama službe, no to ne mora nužno značiti da će otići u neku daleku policijsku upravu. Dapače, Rosić-Jakupović naglašava da je u zadnjem periodu zabilježen veći broj povratka mladih policajaca u policiju svog mjesta prebivališta.

O ustaljenom mišljenju javnosti da Istrani neće u policajce Rosić-Jakupović kaže da trend na području Istre ipak pokazuje povećan broj kandidata tijekom posljednje tri godine. Tako je u 2018. iz Istre primljeno 13 kandidata, 2019. 15, a 2020. godine 22 kandidata. Motivirale su ih, kaže, razne animacije, demonstriranje posla različitih rodova policije, dani otvorenih vrata i gostovanja u radio emisijama.

"Budući da će za srednjoškolce roditelji morati dati pisanu suglasnost, treba i njima reći da će njihove kćeri i sinovi tamo imati osiguran smještaj i tri obroka dnevno. Smještaj je paviljonskog tipa, a sobe su višekrevetne. Imat će osiguranu svu opremu, školski pribor, knjige, policijsku odoru i sportsku opremu. Također, dobivat će i džeparac, naknadu od 700 kuna, a trenutno je u postupku odlučivanje o podizanju naknade na tisuću kuna mjesečno. Imat će mogućnost polaganja vozačkog ispita. Unutar kompleksa nalazi se ambulanta opće medicine i stomatolog. No, naglasila bih osiguran stalan posao nakon škole, to je jako bitna stavka. Početna plaća je otprilike pet tisuća kuna mjesečno, naravno uz dodatke", kaže Rosić-Jakupović.

Ovaj se program na Policijskoj akademiji dosad provodio u dva navrata - od 1994. do 2000. te paralelno s programom prekvalifikacije od 2011. do 2013. Iz MUP-a kažu da su ponovno vidjeli potrebu za ovakvim programom da bi se budući policajci bolje socijalizirali u organizacijskoj kulturi policije. 

Pomagati drugima

"Ako imate afiniteta i oduvijek ste osjećali poziv i poriv pomagati drugim ljudima, surađivati s osobama na terenu, rješavati određene probleme u zajednici, čuvati demokratske vrijednosti, te ako želite raditi human i zahtjevan posao, ovo je idealna prilika da to ostvarite, zaključuje Rosić-Jakupović i poziva mlade Istrane na upis u policijsku školu.

"Netko će se naći u temeljnoj policiji, neki će baš htjeti raditi na granici, dok drugi vole motore i automobile pa će ih privući prometna policija. Nadalje, tu ima mjesta i za krim tehničare. Ako je polaznik sportske građe i bavi se borilačkim vještinama, tu je interventna policija. Postoje i vodiči policijskih pasa. Svatko može svoj hobi pretvoriti u posao i naći nešto za sebe u policiji", naglašava Rosić-Jakupović.

Podsjetimo, Odjel prevencije na razini Policijske uprave istarske, u kojem je Rosić-Jakupović voditeljica, prati stanje sigurnosti na području Istre, te temeljem analize provodi preventivne programe, projekte, aktivnosti i kampanje koje uključuju suradnju s općinama i gradovima, drugim tijelima, organizacijama, zajednicama, ustanovama, građanskim udrugama i samoorganiziranim građanima. Također, priprema izradu i distribuira promotivne materijale, savjetuje građane o samozaštiti te neposredno i putem javnih medija promiče sigurnosnu kulturu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini