Piše Tihana TOMIČIĆ

Turudić protiv Milanovića

(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Nakon uhićenja bivšeg dugogodišnjeg šefa Hrvatskih cesta Josipa Škorića, glavni državni odvjetnik dao je već nekoliko intervjua, u kojima je bez krzmanja govorio i o odnosu s premijerom i komentirao konkretna uhićenja. Bit će toga još, glasno i jasno je rekao. A danas pak dolazi u Sabor, na Odbor za pravosuđe, gdje će odgovarati na pitanja oporbe o tome jesu li iz zadnjih istraga, koje su rezultirale uhićenjima HDZ-ovih članova, informacije curile iz DORH-a prema HDZ-u, s obzirom na to da su osumnjičenici prvo dali ostavke, a onda odmah potom bili uhićeni.

I dok je u ranijoj fazi rasprava u javnosti bila okrenuta tome curi li iz DORH-a prema medijima, nakon što su objavljene poruke kolokvijalno nazivane "radosti i lipa" te je donesen famozni lex AP, sada je pitanje curi li iz DORH-a prema vlasti, odnosno vladajućem HDZ-u, koji na vrijeme upozorava "svoje dečke" da daju ostavke i da ih se ne uhićuje dok su na visokim funkcijama. Tako barem tvrdi oporba, povezujući to samo s jednom figurom – samim šefom DORH-a Ivanom Turudićem. Tvrde da on sada otvoreno igra za HDZ, i da obavještava premijera o istragama, a on onda na vrijeme skloni svoje članove s visokih funkcija.

No, kad je riječ o oporbi, vjerojatno nije bilo više iznenađenog člana oporbe od Mostovog Nikole Grmoje kad je jučer njegov prijedlog da se pod hitno ispita Turudića, zajedno s ministrom Damirom Habijanom, podržao – HDZ. I to ne samo podržao nego i najavio gostovanje uvaženog tandema odmah idući dan, to jest danas.

U opoziciji sigurno nisu računali na to da je Turudić spreman doći ponovno u Sabor, i izravno odgovarati na prozivke opozicije. Nisu vjerojatno shvatili novu taktiku političko-pravosudnog dvojca Turudić-Habijan, a to je da itekako rado dolaze na dvoboj s oporbom. Turudić, izgleda, jedva čeka da se potuče s Grmojom i ostalima.

To ne samo da dokazuje da će ovaj glavni državni odvjetnik svoju dužnost obavljati na potpuno drugačiji način od svojih prethodnika koji su redovito bili čvrsto zatvoreni za javnost, pomalo misteriozni (sjetimo se da je tu bilo i navodnih masona), nego da će ona biti i na stanovit način amerikanizirana. Ondje su tužitelji osobe birane na izborima i pravosudne teme su izričito političke teme, a Turudić se ponaša upravo isto tako. Voli biti pred kamerama, a izgleda da voli i polemiku sa saborskim zastupnicima.

Naravno, sve se to odigrava u svjetlu predsjedničkih izbora koji slijede, a u kojem se aktualni predsjednik Zoran Milanović ne tuče s kandidatom HDZ-a Draganom Primorcem, nego upravo s vrhom HDZ-a. Sjećamo se naravno da je prije samo nekoliko mjeseci tema Turudića bila glavna tema Milanovićeve kampanje za premijera, i ako je netko mislio da sada kad na stol dolazi tema Pantovčaka taj isti Turudić, zajedno s HDZ-om, neće odigrati protiv Milanovića, grdno se prevario. To sada postaje očito.

Jasno je da se HDZ u ovoj kampanji planira poslužiti upravo Milanovićevom taktikom - napasti iz svih oružja. Pritom jedva čekaju dokačiti Grmoju i Most, koje vide kao trenutno glavne Milanovićeve navijače uz SDP, zato su i pristali na prijedlog da Turudić dođe odmah u Sabor.

Glavni državni odvjetnik itekako je motiviran polemizirati s Milanovićem i svim njegovih podupirateljima, a nije puno manja ni motivacija ministra Habijana, u čiju je intimu predsjednik Milanović bio grubo dirnuo, bez ikakvog prava na to. Ovaj ga prije nekoliko dana nije htio ni pozdraviti, a iako predsjednika Milanovića danas na Odboru za pravosuđe neće biti, duh njegova sukoba s Turudićem i Habijanom lebdjet će na toj sjednici.

Jer sve teme, od uhićenja Škorića preko lex AP-a i curenja iz DORH-a, duboko se tiču nedavnih političkih potresa i sukoba kojima smo svjedočili na proljeće na parlamentarnim izborima, a sada se ista tema nastavlja i u uvodu u predsjedničke izbore. HDZ će, jasno je, Milanovića sada napasti njegovim oružjem i to će biti lajtmotiv njihove kampanje.

Mali je problem samo u tome što bi pritom šef DORH-a trebao biti neovisna i nepolitička figura, jer ako itko u državi treba objektivizirati svoj rad, to bi trebao biti upravo on. To se ne bi smjelo zaboraviti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter