Piše Damir Cupać

Kvaziporezno pranje ruku

(Snimili Emica Elvedji / Pixsell, Vedran Karuza)

(Snimili Emica Elvedji / Pixsell, Vedran Karuza)


Početkom 2024. godine tadašnjeg ministra financija Marka Primorca dopala je neugodna dužnost da javnosti najavi mogućnost uvođenja poreza na nekretnine. Bilo je to netom nakon novogodišnjih blagdana pa se stidljive najave porezne revolucije i nisu nešto primile. Ne treba čuditi da se HDZ-ova vlada nije istrčavala s porezom na nekretnine budući da je trebalo odraditi parlamentarne izbore, a rentijersko društvo kao što je hrvatsko sigurno ne bi nagradilo političku stranku koja će uvesti socijalno pravedan porez na nekretnine.

No, očito je da su europski moćnici odlučili da Hrvatska ne može tako porezno glavinjati. Ono što odrede europski uredi kao direktivu, mora se poštovati. Iako socijalno pravedno porezno opterećenje nekretnina ne bi bilo ugodo ni jednoj vlasti. Izbori su završili na radost i veselje Andreja Plenkovića koji je unatoč slabijem izbornom rezultatu nego kada je osvojio drugi mandat izvrsno odradio postizborne pregovore i s lakoćom formirao inat-vladu s Domovinskim pokretom. Kada je Plenković zacementirao parlamentarnu većinu, krenulo se s poreznom reformom. Prije svega kada je riječ o porezu na nekretnine. Zadnjih nekoliko tjedana javnost se zabavlja komentiranjem fragmenata koji su izlazili u javnost i koji su se iz tjedna u tjedan mijenjali.

Prema onome što se moglo čuti, nije teško bilo pretpostaviti da od porezne revolucije neće biti ništa i da će se uvesti kvaziporez na nekretnine. Točnije, porez na prazne nekretnine. Potvrdio je to ministar financija Marko Primorac kojega je dopala čast predstaviti javnosti što je i kako zamislila HDZ-ova vlada. Budući da je do prihvaćanja porezne reforme još neko vrijeme, ne treba isključiti ni mogućnost dorade prijedloga, zavisno od reakcija javnosti. Budući da je teško očekivati da se raspolućeni Domovinski pokret i na koji način uključi u priču o uvođenju poreza na nekretnine koji će se tako zvati, ali u stvari neće biti ono što bi trebao biti. Ono što mogu Penavini i Radićevi je dignuti rukicu u Saboru i to je to.

Premijer Andrej Plenković je imao idealnu priliku kvalitetno riještiti oporezivanje nekretnina. Osvojio je treći mandat i krenuo je u tu priču odmah na početku mandata, kao što se to i treba jer je to vrijeme kada se trebaju odraditi teme koje su najteže i najnezahvalnije. Novo porezno opterećenje to svakako jest. S tim da je riječ o poreznom opterećenju na kojemu su svi premijeri prije njega polomili zube. Neki su i odletjeli jer su prerano kukuriknuli o uvođenju poreza na nakretnine. Recimo, Slavko Linić, u vrijeme vlade premijera Zorana Milanovića. Dakle, Plenković je imao izvrsnu priliku, ali očito je, prema onome što je iznio ministar Primorac, da nije imao hrabrosti. Ono što je predstavljeno izgleda sve samo ne kao revolucija u oporezivanju nekretnina. Prije kao kvaziporezno pranje ruku.

Porez na nekretnine koji je osmislila HDZ-ova vlast predviđa oporezivanje stambenih kvadrata osim u slučaju ako je riječ o nekretnini u kojoj se živi ili se dugoročno iznajmljuje. Cijeli posao, nakon što nacionalni parlament prihvati konačni zakonski prijedlog, morat će odraditi lokalne samouprave. Koje će uoči lokalnih izbora odrediti koliki će iznos biti po metru četvornom oporezive nekretnine, a raspon je od 0,6 pa do osam eura. S tim da će im se ostaviti i mogućnost zoniranja kako bi iznos bio sukladan vrijednosti nekretnine. Što se tiče Plenkovića i ekipe, to bi bilo to. Njima ostaje nada da će sve utjecati na povećanje obuhvata priuštivog stanovanja.

Ako do toga ne dođe, a najvjerojatnije neće, uvijek se za nedostatak političke hrabrosti može optužiti čelnike lokalne samouprave. I nastaviti i dalje biti vlast koja se ne želi uhvatiti u koštac s rentijerstvom koje razara hrvatsko društvo. Prije nekoliko dana Plenkoviću je upućeno pitanje je li moguće da su bankarski i ckveni lobi onemogućili uvođenje pravednog poreza na nekretnine. On se naljutio jer je to netema. I te kako je tema. Čini se da u tom grmu leži zec. Za istjerati toga zeca potrebna je promjena političke paradigme. Ovako, porezno će se opteretiti oni koji i sada jedva krpaju kraj s krajem, najbogatiji rentijeri ni osjetiti neće novi namet, a priuštivo stanovanje mladim obiteljima i dalje će biti nedosanjani san.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter