piše dražen katalinić

Sunčani vikend zasjenio Turudić

Dražen Katalinić, Ilustracija  (Snimio Davor Kovačević, Pixsell)

Dražen Katalinić, Ilustracija (Snimio Davor Kovačević, Pixsell)


Bio je ovo po mnogočemu lijep vikend, a ne samo po sunčanom vremenu. Na žalost, neće biti zapamćen ni po dobivanju vrhunskog investicijskog A rejtinga, ni po ograničavanju najviših stopa poreza na dohodak, ni po izboru novog predsjednika SDP-a, ni po obrisima poreza na nekretnine koji bi trebao biti danas predstavljen socijalnim partnerima na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Vikend je, naime, obilježila nova koruptivna afera u državnim poduzećima, bilo je i hapšenja, a Nikola Grmoja kaže da to narod voli. Do te mjere da su narodna hapšenja zasjenila i katastrofalan Dinamov poraz protiv Slaven Belupa, a gdje neće podizanje kreditnog rejtinga države. Ukratko, bilo je za svakog ponešto.

A sada o ozbiljnim stvarima. U noći s petka na subotu i druga svjetska rejting agencija nam je podigla kreditni rejting na investicijski razinu. Riječ je o agenciji Fitch, a isto je, podsjetimo, prošlog petka (na subotu) to prva učinila Standard & Poor's. Nije toliki značaj samo u činjenici da je to povijesno visok rejting Hrvatske, nego prije svega u tome što nam je prije samo nekoliko godina državna obveznica bila na razini "smeća", a bivši ministar financija Zdravko Marić je opisao da "tamo nikada nitko nije bio", misleći na najnižu moguću razinu kreditnog rejtinga. Rijetko se koja zemlja može pohvaliit da je u svega nekoliko godina iz "smeća" i špekulativnog rejtinga došla do rejtinga vrhunske "A" kategorije. Hrvatska od zemalja Europske unije tako ima veći kreditni rejting nego Italija, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Grčka.

Vrhunski rejting znak je povjerenja u državu, njezine financije i ekonomiju, a kad se stekne takva naklonost investitora i banka, i zaduživanje postaje jefinije – najprije državi, a onda građanima i poduzećima; banke ionako od ulaska u eurozonu plivaju u novcu. No, jeftinije zaduživanje države značit će niže prinose na narodne obveznice i narodne trezorce, na čija izdanja smo navikli zadnjih godinu i pol dana, pa kamatu, odnosno zaradu na vrijednosnici, od 3,75 posto možemo zaboraviti. To se već vidjelo u zadnjem izdanju narodnih tromjesečnih trezoraca kojima je prinos iznosio 3,55 posto.

Ovog smo vikenda konačno doznali i prve konture toliko najavljivanog poreza na nekretnine, koji imamo 31 godinu, a da nismo ni znali da ga imamo, jer se zakamuflirao u porez na kuće za odmor. Tako nas uvjeravaju zadnjih dana. Pa ćemo taj porez koji imamo al' ga ne vidimo, plaćati na kuće koje imamo al' ih ne koristimo ili ih povremeno koristimo. I to eventualno, jer ga gradovi i općine mogu uvesti, a i ne moraju.

Eventualno bismo mogli imati i veće plaće, najavio je premijer, jer je općinama i gradovima ograničeno maksimalno podizanje gornjih stopa poreza na dohodak. I početkom godine je nešto slično stupilo na snagu, a nije baš da smo primijetili neko povećanje plaća. A ako je i došlo do povećanja, pojeo ga je porez na vikendice. Jer su ga neke jedinice lokalne samouprave uvele kao kompenzaciju na smanjenje poreza na dohodak. No, nisu sve.

Nisu ni svi članovi SDP-a u subotu birali nasljednika Peđe Grbina. Na izbore ih je izašlo svega osam tisuća, a toliko ih je i aktivno u stranci, kaže jedan od kandidata za šefa socijaldemokrata, malo poznati gradonačelnik Makarske Zoran Paunović, koji je u drugom krugu izgubio od više nego dobro poznatog Siniše Hajdaša Dončića, dobivši naklonost 40 posto članova stranke, što mu u budućnosti zasigurno može biti dobar politički kapital. Možda bi i više glasova dobio da SDP nije izgubio toliko članova jer se prema njegovim riječima, u mandatu Peđe Grbina broj članova stranke srozao s 33 tisuće na 21.650.

Srozao se i ugled bivšeg predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića, predsjednika Uprave Osijek-Koteksa Zorana Škorića i Sande Bajtl, direktorice tvrtke Structivo, jer se svi sumnjiče za pogodovanje u poslovima vrijednim deset milijuna eura. A kako je ovo prvi veliki slučaj u mandatu novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, ali i v.d. ravnatelja USKOK-a Svena Miškovića, cijela afera time postoje još zanimljivija. Šef DORH-a tako je odlučio obilježiti vikend, a bude li još hapšenja, možda i cijeli tjedan koji je pred nama. I ne zaboravimo da će nam i ovog petka (na subotu) zadnja od tri agencije, Moody's, podići rejting na povijesnu razinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter