PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

Štreberi, cinkeri i ADHD-ovci u novim klupama

Tihana Tomičić, Ilustracija (Snimio Davor Kovačević / Arhiva Novog lista)

Tihana Tomičić, Ilustracija (Snimio Davor Kovačević / Arhiva Novog lista)


U srijedu 18. rujna bit će u Saboru zabavno – đaci prvaci kreću u prvi dan škole u novoj zgradi, vojnom učilištu na Črnomercu. Sabor je preseljen u nove prostore dok se stara zgrada obnavlja, i to će trajati najmanje tri godine.

Đaci će imati na raspolaganju čak triput manje prostora nego dosad, i sigurno će im biti zanimljivo vidjeti kako su raspoređeni po učionicama. Bit će više stisnuti nego ranije, moći će lakše prepisivati jedni od drugih, a i kuloari će imati potpuno nove oblike. Toga prvog dana razrednik Andrej Plenković odgovarat će na pitanja učenika na aktualcu, a odlikaši će čak dobiti i pisane odgovore, ako budu pametno pitali sve o novoj školskoj godini, novoj kantini, novom jelovniku i novim uštedama na meniju Osnovne škole Ante Starčevića, čiji je budžet u opasnom rebalansu.

I sama plenarna dvorana potpuno je drugačije koncipirana od stare sabornice – tu đaci imaju prave klupe, a zastupnike je jučer, kad su dobili raspored sjedenja, to zabavljalo više od ičega. Štreberi su, logično, u prvom redu. Slijede operativci i kontrolori situacije, nije da su cinkeri, ali pažljivo prate i poslije referiraju svaki svom partijskom šefu. Oni su više kao higijeničari, ali mentalni. U zadnjim redovima su novi đaci, ili oni koji su već polako u svojim stranakama u magarećoj klupi. Ali nisu to više fotelje, slabo je to tapecirano.

Bizarni detalj više jest postrojavanje vojske u dvorištu nove zgrade, praćeno »Hrvatinama« Đuke Čaića. Ukratko, od srijede: Jugo vojska mora znat’. Hoće li se u nekom trenutku pustiti i Thompson i kakve će to reakcije izazvati kod saborskih zastupnika ljevice – možda bude i koji srčani arest, to će se tek vidjeti. Novinari će sve pratiti izolirani, iz svoje ostakljene kapsule, dovoljno daleko od zastupnika, da im ovi ne mogu šaputati odgovore iz ispita o »domovinskom doprinosu« i drugim novim porezima. Eventualno će im prošvercati kakav šalabahter. Iz visokog izvora. No, politika je dinamična djelatnost u kojoj samo mjena stalna jest. Pa tako nakon samo pet mjeseci od izbora odnos snaga nije ni približan kakav je bio.

DP se već raskolio – razredni huligani pretukli su i izbacili iz učionice one druge, koji dobro znaju matematiku, općenito su pametniji, ali su još slabih mišića, pa su ih zlostavljači istjerali. Oni su se sad prebacili u drugi razred, i to objavili crno na bijelo, a posebnu tenziju stvara onaj jedan nemirni s ADHD-om – zove se Mislav K., i ispisao se, ali sad se želi vratiti, a mjesta u učionici više nema. Zato bi u razredu, umjesto propisanog 151 đaka, moglo biti 150, što je presedan. Tako će vladajuća većina moći biti manja, i brojati 75, a ne više 76 ruku, ali narušava se neparan broj. Zato možda uzmu jednoga iz KUD-a nacionalnih manjina s hozntregerima, ali on je tek kod pedagoga na promatranju. U svakom slučaju, ADHD-ovac je izazvao kaos, pa će sad probati upisati novu školu, onu na Pantovčaku, koja stvarno prima i najproblematičniju djecu.

Kako god bilo, đaci se vesele, već su kupili nove torbe i u bilježnice vrijedno zapisuju zastupnička pitanja za razrednika. Odlučili su: izrešetat će ga. Cijelo ljeto se odmarao, a gradivo iz Politike i gospodarstva o novim porezima i rebalansu proračuna još nije predavao. Ali ovo nisu obični đaci – ovo su najbolji od najboljih, to su đaci koji razmišljaju svojom glavom, imat će oni i neugodnih pitanja za svog razrednika Plenkovića, mada znaju da je on profesor stare škole, pa nekad zna svojim ravnalom i pokojeg zastupnika Mosta pokušati i dokačiti po leđima.

Kao i obično, najteže će biti predsjedniku razreda Gordanu Jandrokoviću. On mora paziti na red, a to nije lako, jer samo je prvi među jednakima. U svojoj tekici on ima spreman cijeli niz opomena. Tko ne bude slušao, sjedit će sam na igralištu za kaznu, s Đukom Čaićem. Samo ako nije iz vladajuće većine koja je nešto tanka ove školske godine. Njih će kazniti ostankom u učionici i na velikom odmoru. No, najvažnije je da djeca imaju novu školsku zgradu i da radosna igra može započeti!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter