Piše Tihana TOMIČIĆ

Predsjednički izbori su počeli

(Foto Sanjin Strukić/Pixsell/Davor Kovačević)

(Foto Sanjin Strukić/Pixsell/Davor Kovačević)


Hoće li HDZ na izborima za predsjednika Republike proći kao reprezentacija Hrvatske na utakmicama za EURO, to svakako nećemo znati do kraja godine. Ali sve miriše na to da je sudac već fućnuo za početak utakmice.

Pritom, izbornik Andrej Plenković mora izabrati ime za ultimativnu pobjedu, jer je jasno rekao da je njegov cilj krajnji rezultat od 3:0, odnosno pobjeda na parlamentarnim, europskim i na kraju predsjedničkim izborima u jednoj godini.

Ali kao što Zlatko Dalić ni s najboljima i najiskusnijima nije uspio, jednako tako bit će veoma teško ostvariti i ovaj Plenkovićev cilj. Stoga su se u eter počeli puštati probni baloni da se vidi kako potencijalni kandidati HDZ-a kotiraju u javnosti.

Odjednom pisac Miro Gavran govori o Pantovčaku, Zlatko Mateša daje intervju o politici, Zdravko Marić obilazi gradske evente, ministar Ivan Anušić uvodi vojni rok i mobilizira desne birače, njegov kolega u Vladi Oleg Butković odjednom ima statuse o vanjskoj politici i odnosima sa Srbijom, a Marija Pejčinović Burić se samoinicijativno seli iz središta EU-a u Zagreb. Jasno je da HDZ ispituje teren i da će odluka uskoro biti donesena.

Svakako je indikativno i da je u Matici hrvatskoj jučer bio i koalicijski partner, šef DP-a Ivan Penava. On nije dobio partijski zadatak, ali jest dobio koalicijski zadatak, da se ondje pojavi. Iz toga je kao dan jasno i da će DP na kraju podržati HDZ-ovog kandidata za predsjednika Republike, što god Penava dotad izjavljivao.

Na taj način opstat će koalicija (jer bi to u suprotnom bilo krajnje upitno), a HDZ dobiti desnicu na svoju stranu. Pritom će sam kandidat vjerojatno pripadati spektru desnog centra ili čak čistog centra, jer je jedini oprobani recept za bilo koju pobjedu HDZ-a upravo to - da zahvate i birače centra. Samo s desnicom nikad ne pobjeđuju, mada im ona naravno treba, pa će i tome pridonijeti DP.

Čini se da je stranački vrh HDZ-a Penavu za to pridobio time što su već dogovoreni i međusobni uvjeti za lokalne izbore koji slijede 2025. godine - DP-u će ostati Vukovar, gdje ih HDZ može podržati, ali će HDZ imati župana u toj županiji i, naravno, podršku na izborima protiv Milanovića.

Aktualni predsjednik Zoran Milanović, pak, na svojoj strani ima - kako je i sam ispravno primjetio - iskustvo te funkcije, a i infrastrukturu SDP-a kojeg koristi kako mu zatreba, ovog puta za financiranje i operativno odrađivanje kampanje na terenu.

Ima sigurno i dio SDP-ovih birača, ali sigurno manje nego 2019. godine jer je u međuvremenu s pozicije ljevice skrenuo k populizmu, pa čak i dijelu desnice. No koliko god se trudio, uz sebe ne može imati istinske birače desnice.

Nema uz sebe ni Možemo! koji ide s vlastitim kandidatom, to jest vjerojatno kandidatkinjom, Ivanom Kekin. Jest da je uvijek volio Hladno pivo, ali Kekin navodi kako ona više voli limunadu u topao ljetni dan, da parafraziramo njezinu jučerašnju izjavu.

Tu je i nezavisna Marija Selak Raspudić - možda je Milanović očekivao njezinu potporu jer je s Raspudićima dugo njegovao dobre odnose, ali veća je šansa da će i ona ući u utrku protiv njega. Tako će se boriti s barem dvije žene, a ako su u HDZ-u pametni, možda bi i oni trebali zaigrati na tu kartu s obzirom na to da se Milanović uvijek slabo snalazi u konfliktu s kolegicama političarkama.

Naravno, najveći Milanovićev minus je činjenica da nije podnio ostavku kad se nedavno kandidirao za premijera, i zbog toga su izgubili izbore i SDP i on. Pantovčak mu je ostao rezervna pozicija, a sad ponovno juriša na tu poziciju, što mu uvelike umanjuje vjerodostojnost. To vjerojatno i sam dobro zna.

U svakom slučaju, odgledali smo dva poluvremena, i sad slijede produžetci. Hoće li se u sve uplesti neki faktor iznenađenja, neki Danny Makkelie koji će u osmoj minuti nadoknade sve preokrenuti, ili će pobijediti najbolji, znat ćemo krajem godine. Dotad uživajmo u reklamama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter